Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zcela zásadně mi zde neseděla jedna věc, která se nedá popsat bez spoileru. Takže SPOILER.... Hlavní hrdinka měla v jedné chvíli(nutno říct, že dostatečně dlouhou chvíli, v domě byla sama a o všech zlých úmyslech okolí již věděla) super příležitost zatelefonovat si policejní pomoc. Nejsem si vědom žádných aspektů, které by ji tuto možnost znemožnily. Každopádně si tuto pomoc nepřivolala a volný čas využila k likvidaci veškerého osvětlení. Abych řekl pravdu, tak kdyby jen trochu chtěla, tak by si stihla přivolat pomoc i snížit intenzitu osvětlení svého skromného bytečku na 0. KONEC SPOILERU. Do tohoto momentu(ten popisovaný ve spoileru) se mi film docela líbil. Jedná se o čistokrevné psychologické drama, u kterého jsem naprosto nečekal, že si vůbec moji pozornost dovede získat. Jakmile však začnete o samotném filmu hlouběji přemýšlet, tak zjistíte, že je scénář dírkovaný více než cedník. Některé díry jsou zanedbatelně malé, ale jiné jsou nepřehlédnutelné. Jsou filmy, kde se logické chyby dají přehlížet. U tohoto filmu to však nelze. Tento film by měl na logické propracovanosti stavět. Co si budem povídat. Bohužel na ní nestaví. Lepší 2*. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Sevřený film s uhrančivou Audrey Hepburn. Kdo ji stejně jako já zná pouze z odlehčených veselejších rolí, bude určitě překvapen. Námět o slepé ženě, která se nechtěně ocitne v pozici překážky na cestě k tomu, aby skupina zločinců získala, co chce, je neotřelý a celá zápletka se stupňuje tak, aby v divákovi postupně budovala napětí. Jde o hru mezi fikanými podvodníčky a křehkou slepou ženou, která však není tak hloupá ani bezbranná, jak na první pohled vypadá. V žánru thriller jde rozhodně o výjimečný filmový kousek, který stojí za to vidět. ~(4,2)~ ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Keď sa divák čo i len trochu viac zamyslí, zistí, že zápletka je vyskladaná zo skutočností, ktoré trochu ulietavajú od reality a dramatickosť stojí na obave o bezmocnú ženu. Filmu stačí len pár postáv, priestor jedného bytu a milá tvárička Audrey Hepburn. Po tomto filme si však myslím, že Audrey je herecky efektnejšia v kultových klasikách, viac jej sadnú postavičky uhrančivých žien. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Celkově vzato dnes, po všech v mezidobí natočených komorních i jiných thrillerech, už Čekej Do Tmy nefunguje na "věci znalého" diváka tak jako tenkrát. Ve své době to ale musela být slušné tuhnutí krve způsobující záležitost. Na filmu je hodně znát jeho divadelní původ, ale i přes poněkud nereálnou zápletku (která, když už začne, je celkem bez problémů předvídatelná) mu nejde upřít jak obrazová, tak především herecká působivost s trvalou hodnotou. Hlavně Alan Arkin je tu bez legrace historicky hodnotným hajzlem bez špetky svědomí, a i když by to celé mohlo být o něco kratší, dá se říct, že to stojí za vidění jako pořád ještě hodně koukatelný kus dějin populárního filmu. Mám ale trochu problémy s tou téměř naivitou děje, takže dávám 70%. A ruku na srdce, leckterý současný efekty nabitý žánrový souputník Wait Until Dark si o tom může nechat zdát. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Wait until Dark je velice solidní a originální film Terence Younga a převkapuje už jen tím, že se tento režisér typických chlapáckých filmů, rozhodl natočit film s ženou, coby hlavní postavou. Stylem film trošku připomíná tvrobu Alfreda Hitchcocka, tj. jde zde hlavně o vytváření zápletky a napětí a tomu se podřizuje vše, včetně logiky a věrohodnosti. To je však nutné odpustit, protože něčeho takového se dopouštěli i jíní mistři. Film funguje i po letech, dramatický závěr umí pořád ještě děsit a tak si myslím, že si i přes drobné výhrady zaslouží plný počet. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Hra sa znovu dostala na divadelné dosky v roku 1998 s premiérou 5. apríla v Brooks Atkinson Theatre a odohralo sa 97 vystúpení. Režisérom bol Leonard Foglia a popri Marise Tomei a Stephena Langa sa v jednej z hlavných úloh predstavil aj Quentin Tarantino. (TheRoller)
  • Titulky neuvádějí žádnou osobu zodpovědnou za kostýmy. To proto, že Audrey Hepburn (Susy Hendrix) si sama vybrala šaty v Paříži. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama