Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
  • USA Battlestar Galactica (více)
USA / Velká Británie, (2004–2009), 61 h 28 min (Minutáž: 42–103 min)

Hrají:

Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, James Callis, Grace Park, Tricia Helfer, Katee Sackhoff, Aaron Douglas, Michael Hogan, Tahmoh Penikett (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(73)

Obsahy(1)

Cyloni byli stvořeni lidmi. Povstali proti nim. Vyvinuli se. Vypadají a cítí jako lidé. Někteří jsou naprogramováni, aby si mysleli, že lidmi jsou. Existují v mnoha kopiích. A mají plán. Vesmírná loď Galactica v čele pronásledované flotily, která se po útoku Cylonů na lidské vesmírné kolonie vydává za novou nadějí a domovem - bájnou 13. kolonií zvanou Země. (berg.12)

(více)

Recenze (626)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Galactica je zvláštní mix žánrů, v podstatě je to ale válečný příběh ve sci-fi kabátě. Krev je tu zatraceně skutečná, střílí se omylem do vlastních řad a nepřítel je fyzicky (a částečně i duševně) v drtivé převaze. Každá z postav má své dilema nebo trauma - ať už je to týrání z dětství (Kara), strach ze smrti (Baltar), snaha vyrovnat se otci (Lee) nebo úzkost z příliš velké zodpovědnosti (admirál Adama a Roslinová). Žádné odlehčující srandičky nebo planeta týdne, kterou na konci dílu o něco zkušenější upustí. Slovy admirála Adamy: "Nemusejí nás ani sami zabíjet, stačí jim jenom počkat." Ti, co přežili, ostatně nejsou žádná elita lidstva. Jedinou zásadní chybou seriálu je zbytečné natahování, které se jako červená nit táhne všemi čtyřmi sériemi. S poslední epizodou také Galactica nezodpověděla všechny filozofické otázky, které celou dobu pokládala. ()

Ender66 

všechny recenze uživatele

Ronald D. Moore, muž, ktorého meno pozná snáď každý fanúšik Starterku. Na svedomí má scénáre k niekoľkým desiatkam dielov z Novej generácie (Familly, First Contact...) a z Deep Space Nine (Life support, Doctor Bashir...). Po tom ako sa so Star Trekom rozišiel(po dvoch dieloch odišiel so Star Trek:Voyager) dostal v roku 2002 možnosť prerobiť jednu z najväčších klasík žánru... Hneď od začiatku je vidieť, že tento seriál bude iný ako všetko ostatné čo sme doteraz mali možnosť vidieť. Ľudstvo je takmer úplne vyhladené, posledných necelých 50 000 preživších sa snaží zachrániť si životy a nájsť si druhý domov. Zatiaľ čo napríklad v Star Treku sa skoro všetky krízové situácie dali vyriešiť k všeobecnej spokojnosti (koľko ľudí ste videli v Star Treku odísť na druhú stranu?), tu musia hrdinovia voliť medzi menším a väčším zlom- a ľudia umierajú... BG sa nevyhýba ani zobrazeniu náboženstva, ktoré je dosť háklivou a ťažko zobraziteľnou témou a preto je väčšinou sci-fi seriálov opomíjané ktoré hrá významnú úlohu a motivuje konanie ľudí aj Cylonov. Postavy sú VÝBORNE napísané. Každá postava má svoju minulosť, svojich démonov (Saulov alkoholizmus, Adamova strata syna). Dochádza medzi nimi k častým konfliktom (veliteľ Adama a jeho syn, Starbuck so Saulom, Starbuck s Appolom) k iným názorom na riešenie situácii, takže niekedy musia konať nielen proti Cylonom, ale aj proti svojim vlastným. Herecké výkony sú nadpriemerné, vyčnieva zvlášť Edward James Olmos v roli veliteľa Adamu, ktorý je nozaj vynikajúci. Celkovo ide o jeden z naj scifi seriálov-u po prvej sérii 10/10, už sa teším na 3. sériu, ktorá sa práve natáča... Update: V druhej a najmä tretej sérii sa ukazuje ako dobre mal Moore celé smerovanie seriálu premyslené a naozaj vidíme ako sa hrdinovia a vzťahy medzi nimi počas doby zobrazenej v seriály zmenili (tým nehovorím len o šokujúcej Leevej odtučňovacej kúre ale napríklad o úspechoch a pádoch doktora Baltara či o "šokujúcom" ukončení tretej rady). A aby nebol nikto na pochybách, toto je jasná must-see záležitosť!!! ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Asi nejtemnější a nejdospělejší sci-fi serál jaký znám, tedy určený nejdospělejšímu publiku. Žádné otravné postavičky naprosto nevěrohodných emzáků nebo infantilní dialogy i zápletky, jako třeba ve Star Treku nebo ve Star Wars. To tedy ne, tady je opravdu tajemný a smrtelně vážný nepřítel, vyvolávající neustálý neklid a paranoiu - cyloni. Buďte stále ve střehu, může to být kdokoliv hned vedle vás... ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní plné hodnocení, Battlestar je zjevení, které mě zasáhlo jako blesk z čistého nebe, zapomeňte na nablýskaný Star trek, či polokomediální Hvězdnou bránu, Galactica působí až znepokojivně uvěřitelně, zoufalý úprch si žádá oběti a zoufalé činy. Postupné rozrůstání děje v jednotlivých epizodách vytváří velkolepou sci-fi ságu, jaká tu ještě nebyla, slušné efekty, akční souboje a logicky zvolená ruční kamera jsou jen pozlátkem nad osobními dramaty jednotlivých členů posádky, kterým si dostanete až do žaludku, pokud jste zvyklí si po závěrečných titulcích oddechnout, zapomeňte, pokud vás chytne prvních pár dílů, připravte se na to, že očekávání další epizody bude velké. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Má to neskutečně chytlavej start, velký potenciál a relativně (ale fakt relativně) uspokojivý finish. Bohužel po celé čtyři série je zřejmé, že scénáristi nemají připravenou žádnou příběhovou kostru a děj posouvají vpřed jednoduše tím, že si z dílu na díl cucají z prstu nějaké ne příliš promyšlené zvraty a nesmyslně ohýbají charaktery. Některé díly jsou parádní, jiné zase dost pochybné, ne-li dementní. Někdy od poloviny je u některých herců znát, že je úplně nebaví nekonečně přešlapovat v kůži postavy která nemá jasnou psychologii, neustále se motá v nějakých telenoveloidních absurditách a vlastně vůbec neví jestli někam směřuje (Starbuck, Roslin, Adama st...). Naprosto vítězně z toho vyšla snad jen Tricia Helfer jako no.6 Jakš takš se ctí to nakonec (a překvapivě) uhrál i J. Callis jako Gaius Baltar, což byla postava od začátku natolik absurdní, patetická, diváky na dva tábory štěpící a scénáristy všemožnýma sračkama vláčená, že to muselo stát hromadu sil se v tom naprosto neztratit. ()

Galerie (387)

Zajímavosti (52)

  • Lucy Lawless bola pôvodne ponúknutá rola Ellen Tigh (Kate Vernon), ktorú odmietla. Producenti ju však tak chceli, že pre ňu neskor napísali rolu D'Anny Biers. (klayman)
  • V původním seriálu používají cylonské lodě bílé lasery a Vipery červené. V nové verzi střílí obě strany projektily. (Redswif)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Drsné holky pro Expendables v sukních

Drsné holky pro Expendables v sukních

09.10.2012

Zpočátku zněly plány studia Lionsgate natočit jakési „ženské Expendables“ jen jako součást kampaně před uvedením druhé mise legendárních vysloužilců. Všechno ale nasvědčuje tomu, že se filmu opravdu… (více)

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

24.09.2012

To samozřejmě neznamená, že bychom upozorňovali na další reprízu oblíbeného filmu, který v roce 2001 pomohl katapultovat Heatha Ledgera ke slávě. Televizní stanice ABC spojila síly se Sony Pictures a… (více)

Reklama

Reklama