Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

naprosto nejlepší havlova hra.. už dlouho moje oblíbená..(komentář jsem se opovážil napsat teď) reflektuje v sobě spoustu věcí.. ať pomíjivých jako naštěstí třeba komunismus, politickou dobu, nebo bohužel pomíjivých.. autobiografická hra s krásnou výpovědní hodnotou.. ten kontext na cenění hry obrovsky přidá.. ale naštěstí je tam spousta věcí jak pro čechy tak pro celé lidství a jeho vlastností typických.. navíc pro divadlo(i dobře podané ve filmu) miluju rozhovor, komorní drama, tu absurdní, a o to přesnější.. skvělé reálné vrstvení omýlaných slov.. je to paradox.. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Co by asi Landovský/ Sládek řekl na ta míň než tříhvězdičková hodnocení? "Jsem rád, že jsme se sblííííííížili. Oceňuji vaši upřímnost. Prd." No, jestli vás to irituje, tak já si to odpustím... Ale i za Bohdalku a za odbourání Abraháma na jevišti si záznam z Činoherního klubu zaslouží ode mě plný počet. Všechno ostatní by bylo absurdní jako celá Audience a doba, kdy Husákovy děti psaly do sešitu velkými písmeny třeba Vladimír Remek. ()

Reklama

Brejlil

všechny recenze uživatele

Pro kiddo a některé další. Absurdní dramata nevznikají kvůli prokreslené psychologii postav a nějakému jejich "vývoji". Na neustále se opakujících dialozích, které se od sebe liší jen mírnými změnami se ilustruje absurdita doby s vyprázdněnou komunikací a nic neříkajícími frázemi. Audience možná není nejlepší Havlova hra, ale tento model je v ní dokonale ilustrován. Abrhám a Landovský jej jen skvěle předvádějí, jiný úkol vlastně ani nemají. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Když toto ztvárnění viděl VH, rozčílil se, že mu z toho Lanďák udělal úplně něco jiného.A to byl prosím střízlivý, protože jen deb.il může uvěřit tomu, že těch piv vypil tolik.V těch půllitrech byla samozřejmě obrácená sklenička, takže dohromady vypil ta piva asi tři.On byl totiž jako herec opravdu klasa, jinak by se těžko uchytil jak v Činoherním studiu, tak ve Vídeňském Burgtheatru.Je velká škoda, že Václav Havel je uznávaným spisovatelem a dramatikem od New Yorku po Tokio, jen češi jeho hry vůbec nechápou, protože jejich mentalitě je bližší humor Švejka a Cimrmanů, těm s IQ pod 90 Kameňáku a Babovřesk. ()

ryhy 

všechny recenze uživatele

Tohle byla moje druhá (první bylo představení mých spolužáků v tělocvičně) zkušenost s absurdním dramatem. A pravdoláskař na mě udělal dojem. Akce se sice člověk nedočká, přesto 2 postavy stačí, aby se divák dobře bavil. A když to navíc jsou 2 tak kvalitní herci... Přesto se to asi nebude líbit každému. Ať žije pivo, 80% ()

Zajímavosti (11)

  • Vzhledem k náročnosti  textu volali herci Josef Abrhám a Pavel Landovský při zkoušení ve Vídni několikrát do Prahy s tím, že se hru nemohou naučit a chtěli od projektu odstoupit. (Redyx1)
  • Actor´s Studio v New Yorku hru uvedlo 17. listopadu 1989. Představení viděli zástupci společnosti MJM Inc., a protože se jim líbilo, domluvili se a v lednu 1990 v Praze pod dohledem kamer konfrontovali své představení s nastudováním Jiřího Menzela. (triatlet)
  • Sládek rozdělá celkem 14 piv. (Kulmon)

Reklama

Reklama