Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednomu království se doslova za humny usadil drak. Na královském hradě vypukne zděšení, vždyť drak bude určitě chtít princeznu Violu. A tak král vymyslí plán – povýší do královského stavu uhlíře Patočku a drak tak může sežrat jeho dceru Lidku. Nikdo ale netuší, že se Lidka zatím s dobráckým drakem Mrakem spřátelila. (Magic Box)

Recenze (194)

topi80 

všechny recenze uživatele

Tohle je naprostý skvost, ve kterém rozehrál nezapomenutelnou kanonádu gagů a hlášek fenomenální Jiří Císler, k čemuž mu dopomáhá dokonalé nahrávání Lubomíra Kostelky v roli rádce a kontrast s nesmlouvavým přímočarým uhlířem v podání Štefana Kvietika. Ovšem to, co předvádí Císler, se ani slovy popsat nedá. V podobně laděné pohádce "Princezny jsou na draka" dostal podobnou královskou roli Menšík, a i když tam byl skvělý, tak Císler tady hraje ještě mnohem vyšší a v podstatě nedostižnou ligu. A i když jsem to viděl mnohokrát, ještě dnes mě několik hlášek dokáže smíchy sejmout z gauče. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka se vším všudy, která rozhodně šla udělat mnohem, mnohem lépe. A to nemluvím jen o tom příšerném drakovi, kvůli kterému se na tento film každý podívá. Jeho bizarní podoba a chování je doslova katastrofální. Už jsem si zvykl, že v televizních pohádkách na nedělní odpoledne se v 70. a 80. letech objevovali příšerní plyšoví draci. S nimi si Dráček Mráček může podat ruce. Jenže tohle je přece film, který běžel v kinech! A to už tak odbýt přece nejde! Bohužel stalo se a Dráček Mráček je jedním z největších úrazů této pohádky. Na druhou stranu je taktéž velkým lákadlem.... Ty další problémy této pohádky vidím ve spoustě hlavních postav. Především král v roli Jiří Císler je hodně divný tvor. Ten mi vůbec jako král nesedí. Stejně tak jeho dcera, princezna a pak ten loutnista Marian, ze kterého se později vyklube princ z vedlejší země. Je to takovej ňouma a ona taková hloupá hňupka už od pohledu. Naopak uhlířova rodina v čele s prostou holkou (Anderlová) byly fajn. Dějová linka taktéž skáče od pohádky k muzikálu, od příjemné podívané po parodii, že ani nevím, kam to zařadit. Většinou jsou to právě scény s mrakem a především ta, když drak mluví na vojsko a to ne a ne se rozjet k úprku. Zachraňuje to na druhou stranu plynulý děj, docela vtipné scény (například boj rytíře s kozou v chlívku) a starej Kemr. [9508. hodnocení, 178. komentář, 60%] ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Hádám, že nejsem jediný kdo měl problém s papundeklovým drakem. Vadil mi už v době když jsem viděl tuhle pohádku poprvé, takže nejde o rozežranost moderními CGI filmy. Drak má zkrátka nějak vypadat, budit strach a nebo alespoň respekt. Tenhle je jak retardovaný pes. Tak to jsem si zanadával a teď budu jen chválit, protože je co. Tahle pohádka je neprávem opomíjený klenot. Je skvěle napsaná a ještě lépe zahraná. Jiří Císler ztvárnil nezapomenutelnou roli a nebyl jediný. Líbily se mi písničky, i sympatické hledání krásy v prostých věcech. Jak říkám, pohádka je skvělá, jen ten drak, ten jí to kazí. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Nedovedu pochopit, proč je právě tato pohádka tak bodově podhodnocená. Mám ji ráda od prvního shlédnutí a to už od úplného začátku - titulky podbarvené vyprávěním starého dědy (Josef Kemr) uhlíře o tom, jak se rodí drak, doprovázené roztomilou animací si pokaždé vychutnám. Pohádka je natočená v nádherném prostředí, herecky skvěle obsazena (až na poněkud dřevěnou princeznu), je v ní spousta inteligentního vtipu a průpovídek a nenudí. Králem všech postav je zde jednoznačně představitel krále, Jiří Císler. Dostal obrovský prostor pro své kreace a ten využil. Je panovačně rozmarný, hašteřivý, netrpělivý, ale v jádru dobrák. Jeho komentář na tetičku, kterou si odnesl drak :"Áále, stejně si tu starou větev nikdo nechtěl vzít", mně vždy dostane. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Drak byl sympatickej a svou povahou každopádně originální , Andrlová, jako i ve svých jiných rolích, byla naprosto k sežrání (já za to nemůžu, že jsem ji jako jinoch tajně miloval :-) a když se k tomu přidá král jako fík v podání komika s nadáním od Boha - pana Císlera, a mraky vtipných hlášek, dávám velice rád čtyři hvězdy. A uhlíř Patočka vystřihl sympatickou postavu hrdého poddaného, ze kterého si rád beru příklad ve svém jednání s „vrchností“ – Ty pán, já pán ... "Hej, králi! Mezi námi je konec!"..."Patočko, od kdy tykáš králi?"... "Od té doby, co jsem sám král!" ... a to na něj byl "pasován dvě minuty před tím :-) Nemám sebemenší problém se na tuto pohodovou a zábavnou pohádku s chutí podívat, kdykoli ten drak proletí televizním vysíláním. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (13)

  • V pohádce si jednoho z dvořanů zahrál také tehdejší kastelán zámku Milotice. (wictoria)
  • Scenáristka této pohádky Markéta Zinnerová napsala také scénář k pohádce Pohádka o drakovi (1972). Nejspíše proto najdeme v obou pohádkách některé zcela stejné věty a dialogy, např.: „Zpíváš taky o lásce?“, „O lásce nejraději,“ nebo „Tolik dobytka přišlo vniveč?“ (a-ja)

Reklama

Reklama