Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (371)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Málo veřejných osobností si troufá nečíst noviny." Negramotný zahradník Chance omylem zabloudil na politické výsluní, kde je jeho nechápavé mlčení bráno za jasný souhlas a kde se vždy najde někdo, kdo si dokáže jeho zahradnické poznatky vyložit jako složité ekonomické poučky. Chance sice občas potřebuje od pánů v oblecích poněkud krkolomější nahrávky na smeč, ale to zase tak moc nevadí, protože já jsem si na tomto poklidném, jemně sarkastickém snímku docela pochutnal. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ztělesněná asertivita jdoucí ruku v ruce s trefnou a sakra vtipnou satirou. To jak Ashby zvládá ukočírovat scény, které by od kohokoli jiného vyzněly trapně (a to nejen ty se sexuálním podtónem), je sice obdivuhodné, ale u něj nikterak překvapivé či snad ojedinělé. Sellersův výkon jsem chtěl do nebes vychválit takovým tím otřepaným spojením "životní výkon", ale pak jsem si vzpomněl na všechny jeho role a bylo by to vůči nim nefér. Jenomže pak si zase vzpomenu jak minimalisticky a oduševněle zahrál roli, kterou by 99,999 procenta současného herectva přehrávalo či přetvořilo v jakousi politováníhodnou kreaturu...  a tak tu lacinou podpásovku chtě nechtě napsat prostě musím. Tohle totiž JE Sellersův životní výkon. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Film, který sám Sellers toužil natočit byl nakonec, byl nakonec tou nejkrásnější tečkou za jeho kariérou. Jeho mentálně zaostalý zahradník Garenier je krásně dojemný a neuvěřitelně komický - ať už mluví či mlčí - což nastává daleko častěji;-) Jedna z mých nejoblíbenějších komedií a pomník, navždy připomínající Sellersův komediální génius. 90% ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Life is a state of mind." Myslím, že tahle satira nikdy nepřestane být aktuální, Peter Sellers a Melvyn Douglas na sklonku své herecké a vlastně i životní cesty. Oba předvádějí velmi uměřené a uvěřitelné výkony, přesto pro mě hlavní hvězdou byla Shirley MacLaine, jejíž part si mě naprosto získal a já jsem stále okouzlen jejím přirozeným hereckým projevem. Suma sumárum vynikající film s promyšleným scénářem, jméno Ashby se mi pevně zarývá do paměti. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Prvních deset minut jsem si říkal „Do prdele, to bude asi těžká nuda!“, jenže vzápětí už jsem Sellersovu zahradníkovi fandil až mi červenaly uši. Vždycky jsem měl rád tyhle situace, kdy obyčejný člověk absolutně mimo mísu říká a dělá něco, z čeho si ti zasvecení sedají na prdel. Speciálně, když je to takovej jeliman, kterej stojí na hlavě a kouká na telku, zatímco se vedle něj ukájí Shirley. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Po vydání knihy a zajištění práv na její zfilmování získal Peter Sellers hlavní roli. Ihned zaslal Jerzymu Kosińskému telegram, kde stálo: „Zahradník je připraven do práce“. (HellFire)
  • Téměř devět let trvalo Peteru Sellersovi (Chance), než se mu podařilo nějaké studio přesvědčit k natáčení – hlavně proto, že v 70. letech byla jeho kariéra na dně. Až po úspěšném vzkříšení Růžového pantera se do projektu pustilo studio Lorimar Pictures. (džanik)

Reklama

Reklama