Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor Oldřich Kudrna (J. Bláha) je muž v nejlepších letech, ženatý, ale zároveň velký donchuán. A rád udílí svému nesmělému kolegovi „recepty“ na svádění. Sám se ale právě rozhodl konečně sekat dobrotu. Slíbil to své ženě Emě (K. Fialová), než odjela na prázdniny. Ale v té chvíli se všechno proti němu spikne: milenka a zároveň jeho kolegyně Slávka Lacinová (A. Vránová) na něj útočí, aby se rozvedl, sousedka Rokosová (M. Myslíková) ho svádí dobrou večeří, dokonce se ho pokouší svést i známá zpěvačka Valentina (C. Mayerová). A do toho přijíždí jeho matka (M. Rosůlková)… Jak tento propletenec asi dopadne? (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

A v tom je problém celé komedie. Ono to totiž není tak úplně jasné, že by byl doktor pouhou obětí okolností. Slíbil přeci věrnost. Ale vzápětí milence dál slibuje, že se rozvede, k sousedce jde kliďánko na večeři a zpěvačku Valentinu pozve dál. A pak nemají být maléry. Celý film je navíc napsán způsobem spíše estrádním a stejně se i chovají herci, kteří leckdy afektovaně nejen mluví, ale i jednají. A závěr je toho jasným důkazem. Napadá mě porovnání s komedií Silvestr svobodného pána, která stála na podobném principu dvoření se jednomu muži vícero ženami. A ta mi přišla o něco lepší. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní komedie, v níž doktor Kudrna nepředpisuje recepty na léky, jak by se dle názvu snad mohlo zdát, nýbrž uděluje rady svému méně zkušenému kolegovi, jak získávat ženy a zároveň vše utajit před manželkou. Doktor Kudrna v podání J. Bláhy, nesmírně charismatického herce, avšak jako milovníka na hraně uvěřitelnosti, je totiž známý záletník, který chce se svou neřestí skoncovat. V. Hašek v roli Kudrnova usedlého a nesmělého kolegy doktora Jaroslava Šulce, jehož manželka právě na týden odjela, chce využit příležitosti a napodobit svého hříšného spolupracovníka. Podle scénáře M. Poledňáková se pochopitelně situace vymkne kontrole a v zábavné scéně v závěru jsou pod dohledem Kudrnovy tchyně (M. Rosůlkové) vyjeveny jeho prostopášnosti spolu s jeho milenkami. Ve vedlejších ženských rolích se představily C. Mayerová coby nabízející se zpěvačka Valentýna, s níž se oba lékaři zapletou, A. Vránová v roli tradičně nekompromisní a úsečné lékařky-milenky, M. Myslíková jakožto sousedka mající chutě a K. Fialová a L. Švormová v rolích paní Kudrnové resp. Šulcové. Hášova nenáročná televizní veselohra dosahuje průměru především neobyčejným Bláhovým herectvím, jež velice obdivuji. ()

Reklama

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Příjemná, pohodová komedie s tak akorát dlouhou stopáží. Bláha jako milovník je skvělý, Vránová jako jeho milenka výborná ("Tak jestli tvojí ženě bylo jedno, s kým se stýkáš, mně tedy rozhodně ne!"). Dámské obsazení celkově stojí za to. No a za pány Bláhovi zdatně sekunduje Hašek: "Já jsem měl takovou radost, že jsem ani neumyl nádobí." ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Čtyřicítka je věk, kdy by se měl každý muž zamyslet nad tím, jestli náhodou něco nezanedbal. V duchu tohoto hesla se potom rozjíždí zábavný kolotoč manželských nevěr, vrcholících nedobrovolnou konfrontací všech milenek v bytě záletného pana doktora. Je pravda, že nebýt bravurního Josefa Bláhy, stěží by tato rozverná televizní komedie obstála ještě dnes, ale koneckonců ani zástup přítomných dam není tak úplně k zahození. S čím kdo zachází, tím také schází. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Koketní dámičky uprostřed socialistických 70. let a Bláha jako okresní donchuán, to je dostatečně boží, aby to uneslo sebevětší hovadinu. A Recepty doktora Kudrny jsou hovadina jen tak střední, s nejedním vtipným místem. V závěru začíná pěkný šrumec a finále v podobě obou kráčejících lékařů (v geniálním dlouhém záběru) by bylo super, nebýt vražedné tečky v podobě manželek zjevivších se jako bohyně spravedlonosti a pomsty. Při tom tato finální mravokára vyznívá spíš bagatelizačně, jakože nevěrnictví je takový jakýsi mužský nešvar, podobně jako čtení novin u večeře nebo neochota vynášet odpadky. V tom hlavně poznávám rukopis M. Poledňákové. Na tři hvězdy to určitě je, ale obsadit do titulní role kohokoli jiného než Bláhu, šlo by nejspíš o málo záživnou až zbytečnou komedii. (Pro argensona jedna zásadní hláška: "Žádný kino, žádná výstava, žádný meruňky.") ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama