Reklama

Reklama

Dr. House

(seriál)
Drama / Mysteriózní
USA, (2004–2012), 129 h 31 min (Minutáž: 42–90 min)

Tvůrci:

David Shore

Hrají:

Hugh Laurie, Omar Epps, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer, Lisa Edelstein, Jennifer Morrison, Peter Jacobson, Olivia Wilde, Kal Penn, Odette Annable (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(176)

Obsahy(1)

Dr. Greg House s týmem specializovaných mediků léčí pacienty se zvlášť komplikovaným virovým onemocněním. Jeho diagnostické metody jsou jedinečné a když jde o život, je on a jeho tým schopen porušit jakákoliv pravidla. (TV Nova)

Recenze (1 575)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hned vedle Dextera je Dr. House nejvýraznější postava amerických filmových dějin posledních pár let, což je vcelku paradox jelikož herec Hugh Laurie je oficiálně Angličan a do role se opravdu nevšedně vžil a když jsem se při pohledu na jeho filmové role všimnul jedné hlavní roličky v geniálním seriálu Černá zmije bylo mi jasné, kde podobných grimas a gagů nastřádal a v tomto seriálu je dokonale uplácal v podobě geniálně bláznivého doktora, který si z ničeho nedělá problémy a všechno řeší tou zdánlivě nejjednodušší cestou a tím pádem dělá z lidí děsné idioty. Přiberme k tomu, že dostává ty nejroztodivnější případy a je ihned o zábavu postaráno. (9/10) ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Nemôžem ho vyhodiť. Ten zmrd je môj najlepší lekár.“ Krívajúci, excentrický, extravagantný, (možno) geniálny, mierne namyslený a tak troška hulvát, ktorému pri pohľade na svoju šéfku ako prvé napadne dojčenie. Svojou rozporuplnou povahou núti kolegov k šialeným nápadom, ktoré občas pripomínajú až sci-fi (fakt). Strhujúce dialógy, kultové hlášky ("Všetci klamú."), výborná práca s postavami a nenapodobiteľne suchý Brit Hugh Laurie vo svojej (zrejme) životnej úlohe. Okrem toho celkovo výborný kasting. Možno to trvalo o nejakú jednu dve série dlhšie, než malo, ale myslím si, že sa tomuto seriálu napriek tomu podarilo udržať si vysoký nadštandard a vôbec by mi nevadilo, ak by sa raz vrátil (koniec je síce uzavretý, ale napriek tomu nie je problém po ňom normálne pokračovať). Niektoré diely boli samozrejme slabšie a trademarky boli miestami až úsmevné (neustále záchrany v poslednej chvíli alebo Dr. House je v koncoch, zrazu sa ocitne v situácii, ktorá s prípadom nijako nesúvisí, osvieti ho a prípad za pár sekúnd vyrieši). ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Dr. House má úžasný potenciál, ale nedokázal mě až tak zaujmout. Jistě, jedná se v mnohém o originální projekt plný neotřelých myšlenek, které ale na druhou stranu utápí v podivném příběhu. Právě děj jednotlivých dílů mi připadá nezajímavý, jakoby vše krom hlavní postavy šlo stranou, a to je veliká škoda, neboť dr. House je úžasná figurka. Někdo tu píše, že se jedná o sarkastického muže, kterému na ničem nezáleží, ale já si nemyslím, že by to byla tak docela pravda. Vždyť tu máme projednou obyčejného člověka, který se nepřetvařuje, ale říká vše co si myslí na rovinu. V dr. Housovi se zrcadlí každý (nebo skoro každý) z náš, no né? ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

První tři série jedou podle stejné šablony. House hláškuje, kolegové se ho snaží pochopit a jeho pacienti jsou přes počáteční šok většinou rádi, že je léčil právě on. Na konci třetí série tvůrcům došlo, že rozehráli geniální partii, která si zaslouží pokračování. Nespokojili se však s nastavovanou kaší jako ostatní a přišla nutná změna. Ta se projevila v následující sérii, která je podle mě nejlepší. Houseův nový tým, Wilsonova přítelkyně, návštěva CIA, natáčení dokumentu a kadence hlášek, která lehce způsobí kýlu. Zároveň tato série obsahuje i největší perlu celého seriálu. Tou je závěrečný dvojdíl, který byl nejsilnějším seriálovým zážitkem mého života. Další série ještě více sklouzávají do soukromí hlavních postav a v tomto precizním provedení je to pozice, která diváky nikdy neomrzí. 1. - 3. série: 90%, 4. série: 100%, 5. série: 90%, 6. série: 95%, 7. série: 90%, 8. série: 90%. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem si velmi rychle zamilovala, ty "černohumorné" hlášky Dr. House prostě nemají chybu. Jsem moc ráda, že Hugh Laurie konečně dostal roli, v níž naplno uplatní svůj talent i charisma. Navíc několik dílů režíroval producent seriálu Bryan Singer a je to na nich znát, v tom dobrém slova smyslu. ()

Galerie (1 426)

Zajímavosti (1 104)

  • Tvůrci seriálu byli od počátku rozhodnutí, že doktor House (Hugh Laurie) bude handicapovaný. Nemohli se však shodnout, jaký druh postižení zvolit. První vize byla, že bude upoutaný na invalidní vozík. Po prvních rozpracováních děje se ale zjistilo, že tím vzniknou pro postavu a pro scenáristy značná omezení, a tak se uchýlili k nápadu s výraznou jizvou na obličeji. To se jim zase po určité době začalo zdát jako "nedostačující" postižení. Když se někdo vrátil k nápadu s postiženýma nohama, omezili to na sníženou funkci jedné nohy a doktor House tak dostal do ruky hůl. (Reesam)
  • Opioid Vicodin, nadměrně užívaným Gregorym Housem (Hugh Laurie), zažil díky seriálu v USA obrovský boom. Uvádí se, že po odvysílání prvních sérií se začal předepisovat o 300 % více. (dan4815)
  • Inšpirácia seriálu Sherlockom Holmesom je zvýraznená aj zvukovou podobou mien dvoch hlavných predstaviteľov: Holmes a Watson – House (Hugh Laurie) a Wilson (Robert Sean Leonard). (Autogram)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

20.08.2020

Olivia Wilde se poslední roky věnuje spíše režii než hraní, a po úspěchu s filmem Šprtky to chtěj taky se z ní v Hollywoodu stalo horké zboží. Není divu, že si jí tak vyhlédlo studio Sony, jež se jí… (více)

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

07.02.2012

Účast špičkových filmových tvůrců v televizních projektech už dnes není ničím výjimečným. Z těch posledních jmenujme třeba drama HBO Luck, na kterém Michael Mann spolupracuje s Dustinem Hoffmanem.… (více)

Academia film Olomouc 2009

Academia film Olomouc 2009

13.03.2009

Od 14. do 19. dubna 2009 budete opět moci „vidět a vědět“. Tak jako každý rok, i letos proběhne v hanácké metropoli festival populárně-vědecké a dokumentární kinematografie. O tom, že AFO není úzce… (více)

Reklama

Reklama