Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický pořad o královně Alžbětě I., který má hvězdné obsazení: držitelka Oscara Helen Mirrenová (Alžběta) a Jeremy Irons (hrabě z Leicesteru) si zahrají po boku Hugha Dancyho v roli hraběte z Essexu. Portrét Panenské královny ve zralém věku odhaluje konflikt mezi smyslem pro povinnost a nutkáními srdce, jejími neúspěšnými milostnými románky a snahou být mocnou a nezávislou ženou bojující o přežití ve světě, jemuž dominují muži. (Viasat)

(více)

Recenze (45)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ďalšia, ale opäť niečím zaujímavá a nová verzia už tak zpopularizovaného života kráľovny Alžbety I. (veľmi odporúčam minisériu The Virgin Queen so skvelou Anne-Marie Duff v hlavnej úlohe). V tomto prípade majstrovský výkon a prevtelenie Helen Mirren ukazuje jej postavu ako silnú i slabú zároveň, typicky autoritársku kráľovnú, v súkromnom živote striedavo realistickú aj zaslepene naivnú... s ešte ďalšou stovkou veľmi ľudských a v tomto spracovaní veľmi pravdepodobných vlastností. Všetky kúsky tu zobrazenej osobnosti krásne zapadajú a keď preniknete do jej duše, vidíte, že tvorcovia spolu s herečkou vytvorili snáď najkomplexnejšie zobrazenie toľkokrát spracovanej postavy. Múch je málo, okrem miernej rozťahanosti najviac vidieť už spomínaný nedostatok komparzu, ktorý skutočne bije do očí, no vynahradí ho hlavná zostava hercov, kostýmy, kulisy i celková atmosféra, výborná práca so svetlom... Je to naozaj kvalitný historický film so všetkými potrebnými atribútmi na toto označenie. ()

Crazer 

všechny recenze uživatele

V prvním díle byl Jeremy Irons v roli záporáka opravdu výbornej! Ve filmu mi zprvu drásal nervy svým věčným dolejzáním .. a postupem času jsem ho začal nesnášet. Tomu říkám herecké umění. V druhém díle již to byl Hugh Dancy, který mě opravdu překvapil svým dobrým výkonem a byl záporákem číslo 2. Občas jsem byl opravdu rozpačitý jaká Helen Mirren v roli Alžběty dokázala být najivní a jak jí všichni dokázali obelhávat. Malinko jsem byl zklamán závěrem, ale nijak to neovlivní mé hodnocení. Zajímavě podaný silný příběh o silné ženě, která dokázala přinést velkou oběť ku prospěchu svého lidu. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který rozhodně nenudil, i když šlo vlastně o jeden herecký part a to hlavní postavy. Přesto mě film pohltil, jako většina historických příběhů. Tady ani tak nešlo o příběh, ani kostýmy, natož zobrazení doby, jako spíš o způsob života a komunikace v zapovězené zóně. Prožívání emocí kontra zachování vážnosti a nadhledu, který předpokládá úřad královny, musí být těžké dilema. Jde zde spíš o sociologický rozbor chování lidí v určitém historickém kontextu, který platí stále, až na charakteristické vlastnosti jako je oddanost, loajalita, věrnost a hrdost, což už dneska vymizelo v nenávratnu. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na téhle vizi Alžbětina života oceňuji zejména to, že na rozdíl od ostatních verzí, které jsem zatím viděla, ji ukazují jako poměrně vrtošivou ženskou nevzrušenou panováním, ale zato manipulovanou úplně každým kolem sebe. Samozřejmě nevím, jaká byla skutečná Alžběta a jestli jí film náhodou neubírá něco z její železné ruky, ale je osvěžující sledovat ty nenápadné zákulisní pletichy. Vlastně bych byla dost ráda, kdyby se tahle minisérie míň zaobírala romantikou a víc se soustředila na politiku, která z toho všeho vybublává, ale to bych po Tomu Hooperovi asi chtěla moc. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Helen role královen a všemožných panovnic nesmírně sluší. Dokáže zahrát jak Alžbětu II. ze současnosti, tak s naprosto stejným nasazením i její předchůdkyni, která vládla o půl tisíciletí dříve - Alžbětu I. I Jeremy Irons se blýsknul (o čemž svědčí také houfně rozdané ceny pro oba herce). Celkově se mi film líbil. Více jsem vnímala jeho druhý díl, ale první byl také fajn. Místy nudnější scény zanedlouho střídaly nesmírně napínavé a vzrušující scény (třeba vztah královny a mladého hraběte z Essexu), ke kostýmům ani není co dodávat. Mi se tenhle historický film líbil a na to, že je "jen" televizní, nemám co jiného říct, než že to bylo moc fajn! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (13)

  • Za nejlepší kostýmy pro televizní film nebo minisérii získal Mike O´Neill cenu Disigners Guild. (Terva)
  • David Bowman AT, Jimmy Kiddell, Russell Horth a Gurel Mehmet získali americkou cenu VES za nejlepší vizuální efekty. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Litvě ve městě Vilnius. (Terva)

Reklama

Reklama