Reklama

Reklama

Dva přátelé a nájemní strážci pořádku se ocitnou v městečku, kterému vládne nelítostný rančer. Jejich práce se zkomplikuje příjezdem mladé vdovy. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (340)

Genero 

všechny recenze uživatele

Apalucha je kovbojka klasického střihu, ve které dva intelektuálové se stetsony širšími než ramena a ústy plnými lesní moudrosti hledají v prérii u mexických hranic životní pravdu. Eda je texaský Ahasver známý ze stránek Rodokapsů skrývající svou hřívu pod kloboukem proto, aby se Čirikavové nevyděsili, že jim Somr přišel poděkovat za Thálii. Edovou životní láskou je René s brašnou jezdce Ponny Expressu místo ksichtu. René se převléká do ženských šatů a přefikne všechny hrdlořezy a kořalečníky v okolí, včetně zlověstného zabijáka krvavého Jeremiáše. Pan Vigo, nejlepší kamarád Edy, chce vypadal jako úplně největší kokot na sever od Rio Grande, proto pěstuje neprostupné pubické ochlupení kolem úst. Škoda, že jsem se musel jít dvakrát vyčůrat a přišel tak o oba drsné ostrostřelecké souboje, při kterých prý létaly kulky spravedlivých mužů vzduchem. Jistě chápete, že takový příběh byl na páteční večer naprosto strhující záležitostí, a kdyby pan Vigo na cestě vstříc zapadajícímu slunci zanotoval aspoň kratinký kousek Sou fár tů jů aj méj, dojetím bych si posmrkal oba rukávy u ponča. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ďalší obstojný "komorný" western, tentoraz o loajalite, kamarátstve až za hrob, a mieste žien v živote tvrdých chlapov. Strieľačiek nie je veľa ale sú napínavé. Postavy sú introvertné a drsné ako doba v ktorej Harris operuje, plne sa im dostanete pod kožu až v druhej polovici. O to lepšie ale potom vyznieva záver filmu. Celé to možno pôsobí chladne a vizuálne stroho, tentoraz to ale nie je handicap. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Pozvolna plynoucí, staromódní a elegantní western. Western, ve kterém se správní muži nepotřebují ohánět bouchačkama, aby si dokázali vybudovat respekt a ve kterém slovo "čest" ještě neztratilo svoji váhu. Výborně napsaný, labužnicky zahraný, režijne pevně vedený, s krásnou hudbou a kamerou, která i ze zaprášené prérie dovede udělat ten nejkrásnější kousek země. A že se příliš nestřílí ?A když už, tak nehezky rychle? O tom to přece je... V podstatě nemám výtek... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Western, ktorý svojim zámerným retro štýlo, ako vystrihnutým z 50. rokov, zaujme najmä preto, že vznikol v 21. storočí a my by sme naopak očakávali zase nejaké to posúvanie hraníc a sebareflexiu. Našťastie si Harris zahral v sci-fi westerne až o pár rokov neskôr, mimochodom vo WW by ste ho od Virgila Colea sotva rozoznali. Prvé dve tretiny idú vo vyšľapaných koľajách, ale aspoň riadne namazaných, aby v posledných pasážach Appaloosa sa predsa len vydala trochu menej tradičnými cestičkami, samozrejme by tu absencia záverečného súboja bola jednoznačne chybou. Všetci do svojich úloh perfektne sadli, len Spall a Henriksen mohli dostať kľudne viac priestoru. 70% a pre westernových nostalgikov jasná lahôdka. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Je velmi příjemné zjistit,že i dnes má ještě někdo koule natočit takhle staromódní a pomalý western,ve kterém nejsou nejdůležitější přestřelky,ale perfektně vyprofilované a zahrané postavy.Harris je nejdrsnější kovboj posledních dvaceti let,Mortensen se pak ve své roli vyloženě vyžívá.Oba dva perfektně vystřihli atmosféru pravého chlapského přátelství,což tady už docela dlouho nebylo.Navíc je moc fajn,že se film nebere smrtelně vážně.Zamrzí naprosto nevhodně obsazená Renée a v některých momentech slabší druhá půlka,kterou ale ve výsledku vynahrazuje dokonale westernový závěr,který dá vzpomenout na ty nejlepší žánrové kousky.A celý příběh je zkrátka skvěle napsaný,motivace postav jsou v něm velmi dobře obhájeny a na diváka čeká i několik netypických dějových zákrut.To vše v technicky precizním hávu,kterému vévodí nádherná kamera.Harris příjemně překvapil a jen se modlím,aby v budoucnu čekalo ještě mnoho podobně příjemných westernových pokoukání. 80 % ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Ještě než se vůbec začal film natáčet, už se jednalo o pokračování. (HappySmile)

Související novinky

Kolty versus dekolty

Kolty versus dekolty

18.08.2007

Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě… (více)

Reklama

Reklama