Reklama

Reklama

Andělé slunce

  • Česko Sluneční andělé (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Život dospělých začal pro negramotnou, chudou brazilskou venkovanku Marii až příliš brzy. Ve dvanácti letech ji vlastní otec prodal kupci „bílého masa“ Tadeuovi s tím, že se musí porvat o lepší existenci coby služebná. Jenže představa spokojené budoucnosti se rozplynula poté, co se dívka dostala k farmáři, který ji nejprve zbavil poctivosti a poté poníženou a zneuctěnou Marii „přenechal“ svému synovi, aby s ní nabyl prvních sexuálních zkušeností. Tím ale pro Marii noční můra teprve začíná. Následuje cesta do zapadlého, špinavého bordelu v Amazonii pro kopáče na zlatých polích, jemuž vládne tyranský a brutální pasák Saraiva. Nikoho zde nezajímá, že Marie je vlastně ještě dítě, lidská bytost, která má svoje city. Stává se z ní otrok sloužící upoceným tělům bez nejmenší naděje na lásku a lepší zítřky. Ta svitne až poté, co se dívce podaří utéct do Ria de Janeira. Jenže některé osudy už prostě nelze změnit. To říká režisér Rudi Langemann a zvedá zaťatou pěst žalující na neutěšenou realitu dětské prostituce v současné Brazílii. Za syrové a smutkem prosycené drama, náležející k nejlepším brazilským filmům roku 2006, obdržel hned šest cen na filmovém festivalu Gramado. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (97)

tahit 

všechny recenze uživatele

Film, který nehledá výtvarné hodnoty, ale slouží spíše jako informace o ztrátě lidskosti či ponížení lidství. Představa, že se tohle ještě může stát se zdá hodně přitažená za vlasy. Jak vidno v tomhle ještě z půli analfabetickém světě hladu a bídy, ale také nesmírného bohatství je všechno možné. Vykreslená bezvýchodnost života mladičkých dívek je děsivá a ponurá. Ale zpět k filmu, nicméně jako divák si kladu otázku pro hlubší autenticitu. Jestliže vychází osud dívky ze skutečné události, tak co se stalo té upocené bandě zločinecko-primitivních psychopatů. Postihlo jejich kruté zlo nějaký trest anebo spravedlnost nebyla žádná? ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak to zvedám obočí a vrtím hlavou, když čtu ty opravdu, ale opravdu falešné a prázdné komentáře. Vždyť zde je krásně vidět efektivní působení neviditelné ruky trhu nespoutané žádným lživým humanrightismem, která s mimimálními náklady dokáže zajistit, aby lidské zdroje, pracující ve zlatém dole, byly sexuálně saturovány a mohly produkovat vyšší zisk pro akcionáře. ()

Reklama

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa svojim motívom dostane úplne pod kožu. Obchod s bielym mäsom. Tažko pochopiť, že sa takéto veci naozaj odohrávajú :( Starí hnusní chlípnici, čo sa ukájajú na mladučkých(!) dievčatách, bijú ich(alebo rovno zabijú..) a ponižujú, neskôr ich postrčia ďalej... ničia im životy... Otrasné! Film s reálnymi a drsnými prvkami, z ktorých sa mi dvíhal žalúdok. A koľko hnevu vo mne vrelo... A ako kontrast - krásne scenérie južnej Ameriky. Dej mal veľmi dobrý spád a aj kamera sa mi páčila. Filmík, ktorý určite stojí za pozretie. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Už chápu, proč jsou v jihoamerických zemích telenovely s romantickými kavalíry, haciendami a happy-endem životní nutností. Zejména, když od dvanácti "makáte" v bordelu uprostřed pralesa a sexuální výchova místních chlapíků se podobá té, jakou uštědřil otec jedné postavě tohoto filmu: "Tak dělej, vraž jí jednu a skoč na ní, jsi snad teplouš?" Hrozný příběh, hrozná situace. Tolik bych Marii i všem ostatním přála šanci na útěk. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mne naprosto dostal. Stejně jako nám Fernando Meirelles ve filmu Město bohů ukázal, jak těžký je život v brazilských slumech a že není výjimkou, když se tam mnoho dětí nedožije plnoletosti, tak naprosto stejně nám Rudi Lagemann ukazuje, že v Brazílii není výjimkou obchod s bílým masem. Já tento film nechci přirovnávat k Městu bohů, ale pravdou je, že oba filmy mají velkou výpovědní hodnotu, oba filmy ukazují Brazílii spíše v negativním světle a oba filmy jsou natočeny na motivy skutečných událostí. Rozdíl mezi nimi je snad jen ten, že zatímco v Městu bohů jsou v hlavních rolích kluci, tak zde se do popředí dostávají dívky. Dívky, které jsou na začátku puberty prodány obchodníkům s bílým masem a před sebou nemají žádné vyhlídky na lepší život, prostě pokud se nevzepřou a neudělají riskantní krok, který je může stát život, tak zůstanou velmi dlouho jen prostitukami. A to mi zase připomíná jiný film, tentokrát dvoudílný televizní film od Davida Yatese s názvem Sex Traffic. Ten se také věnuje obchodu s bílým masem, ovšem odehrává se v Evropě, a to převážně v Evropě východní, což nám může být o dost bližší než tento film. Ale dost srovnávání, sice jsem tam viděl i určitou spojitost s australským filmem Rabbit-Proof Fence (ta spojistost tam byla v útěku dvou děvčat ze zajetí), ale to už je moc podobností. Nechci tím naznačit, že film je vykrádačka nebo kopie jiných filmů, to určitě ne. Ale abych se vrátil k filmu Andělé Slunce. Pokud máte dobrou náladu, tak tenhle film vám ji zaručeně zkazí, protože vypovídá o natolik závažných tématech, že málokoho nechá v klidu. Herecké výkony jsou naprosto přesvědčivé, dějově je to naprosto úžasně zvládnuté. Já byl celou dobu napnutý, co se stane dál, jak to bude pokračovat, prostě mne film dokázal chytit a nepustit. Navíc panoramatické obrázky na Brazílii filmu velmi sluší. Takže za výborně zpracovaný film i za vysokou výpovědní hodnotu a vůbec za úžasný a vysoce kvalitní filmový zážitek dávám pět hvězdiček. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Hlavní protagonistce bylo v době natáčení filmu teprve 11 let. (Pesosek)

Reklama

Reklama