Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (122)

italka63 

všechny recenze uživatele

Je velmi zajímavé sledovat historii severského odboje proti nacistům, moc se u nás toho o ní nevi, ale to je asi logické. Každá země měla své hrdiny, kolaboranty a totální zráce. Madds Mikkelsen je velmi zvláštní fyzicky, on se mi totiž nikdy moc nelíbil, ale čím víc filmů s ním vidím, tím více boduje a postava jeho kolegy Plamene, ztvárněná Thurem Lindhardtem, nezaostává ani o vlásek. Věčná škoda role špionky, do které se Plamen zamiluje, že byla tak nesympatická - alespoň mě:-) Kam dal mladý zrzek oči?:-) Jediné, co mi trošičku vadilo, byla poměrně zbytečně dlouhá stopáž a i přes některé drobné nedostatky dám za toto válečné drama z Kodaně čtyři hvězdy. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

pre mňa slušný priemer, až na tú dĺžku. Ten Lindhart je zaujímavý herec. Miestami sa mi zdala činnosť dánskeho odboja dosť naivná, akoby všetci o nej vedeli ... a to "bohapusté pendlovanie" do neutrálneho švédska ... ts ts ... tiež sa mi zdalo trocha zjednodušené. Inak zaujímavý historický snímok. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dánský odboj za II.SV je pro mě neznámou a tudíž byl tento film z mého hlediska poněkud netradiční, co se prostředí týče. A netradiční byla i zápletka, kdy se protinacistické popravčí komando dostane na vlnu nejistoty a neví, na čí rozkazy koná a kdo jsou vlastně lidé, kteří jsou jimi odpravováni. Solidní výkony Mikkelsena a Lindhardta. Jen je škoda, že se to občas až příliš táhne. 75% ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Díky vám, filmoví bohové, po dlouhé době konečně je zde film, nad kterým nemusím ohrnovat nos. Něco takového by v Hollywoodu nikdy nevzniklo - syrové podání kontroverzního tématu v jednom z nejdražších dánských filmů všech dob - přičemž můžete s potěšením sledovat, že každá koruna byla vynaložena správně a moudře. Rozhodně nečekejte tradiční, heroizující film o odboji, kdy si po titulcích řeknete "jo, byli to bomba kluci" a skočíte si pro lahváče do ledničky. Scénář nám předkládá mračna velmi zneklidňujících otázek - Jaké jsou myšlenkové pochody a motivy lidí, kteří vraždí "pro Věc"? Kdo rozhoduje o tom, která "Věc" je ta správná? Dokáže pocit povinnosti přehlušit hlas svědomí? Jsou city v kruté době války riskantní luxus nebo poslední nit spojující jedince s normálním životem? Dlouho se mi nestalo, že bych v průběhu filmu ani jednou nezačal uvažovat o evidentních chybách nebo nedostatcích, výtky mám pouze dvě - v první polovině možná trochu zbytečná rozvláčnost (kterou bohatě kompenzují drásavé scény likvidace cílů) a finální nájezd na oblohu plus mdlé závěrečné titulky, které poněkud smazaly tísnivý pocit ze závěru filmu. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film s podtitulem: "Buď se z toho dokážeš vykecat, nebo tě zastřelím." Nic jiného se totiž po dobré dvě hodiny neděje. Flammen vždy k někomu vletí do bytu, přiloží mu pistoli k hlavě a s ohledem na to, jak dobře se s dotyčným zná nebo jak zajímavou konverzaci s ním v posledních deseti minutách vedl, mu buď tu kulku hlavou prožene, nebo uteče zpátky do auta a nechá se svým parťákem odvést z místa (ne)činu. Což je, přiznejme si to upřímně, zábavné asi tak do třetí přepadové akce. Chápu, že se Ole Christian Madsen snažil poukázat na to, jak komplikovaná je válka, jak snadné je splést se a jak jednoduché je zabít nevinného, ale já už asi těchhle druhoválečných filmů o lokálních odbojářích, kteří za svůj boj proti nacismu často zaplatili svými životy, viděla až moc na to, abych z Flammen & Citronen byla nadšená jen proto, že se jedná o řemeslně povedený film s dobrými hereckými výkony. To si radši z dánské produkce pustím nějaké to dogmatické, syrové drama. Nedůležitá poznámka: Zdá se mi to, nebo Mads Mikkelsen točí v poslední době pořád v České republice? Královská aféra (2012), Plamen a Citron (2008), Casino Royale (2006), Setkání v Praze (2006)... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)
  • Námět filmu je založen na skutečných událostech, které se staly v Dánsku během druhé světové války. (akisha)
  • S rozpočtem 10 milionů dolarů se jedná o zatím nejdražší dánský film. (Othello)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama