Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (757)

movie 

všechny recenze uživatele

Mě se líbil! VÁCLAV je snad první český film co mě dojal k slzám (ovšem v půlce, ne na konci) a k zamyšlení. Navíc je to krásný, dobře natočený, venkov malebný a celkově je filmem protnutá zvládnutá melancholická nálada, kterou nejvíc ucítíte ve scénách kdy se Václav vidá s tátou. Parádní výkony tu podává hlavně starší generace (výborný Lábus, kterého scénář nenutí k sebeshazování a Vašáryová), Trojan a další jsou standardně dobří. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se citového vydírání a to se naštěstí nekonalo, přesto je z Václava cítit kalkul, tématem počínaje a obsazením Ivana Trojana (a proklamováním českého Foresta Gumpa) konče. Film není nezajímavý, ale až v poslední třetině opravdu nadchne. A Trojan není nakonec nikterak úchvatný, skutečným králem filmu je Jiří Lábus. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála povedených českých filmů posledních let. O to smutnější je, že se jedná jen o průměrnou podívanou. Až moc hladí na duši, jako všechny ostatní české filmy nového milenia a bojí se pořádně zakousnout do hloubky. Co jej ale povyšuje nad tuzemskou konkurenci je kvalitní hudba a citlivý střih. Ovšem ono je spíš smutné, že řemeslně zvládnutý průměrný film, který ani navíc zas tak moc nepotřebuje kino, je jednim z nejlepších českých filmů roku. Samozřejmě Ivan Trojan odvádí slušnou práci. Daří se mu zahrát zaostalého Vaška celkem uvěřitelně. Ale děje se tak v zbytečnem filmu. ------ s ročním odstupem musím uznat že Vašík má hodně co do sebe a kajícně přidávám na hodnocení jednu * ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Ač lze konstatovat: "Ano, Ivan Trojan je vynikající a všestranný herec"... jeho part byl na úrovni... ostatně, jak jsem si již za poslední roky automaticky zvykl (bacha na to)... Víc, než Trojan, mě ale zaujala civilnost hereckého projevu (Jirkovi Vejdělkovi 3x vivat, sláva, hurá a tak všelijak podobně) ostatních... Vesnických taškařic vzniklo mnoho, ale civilnost zejména slovenských hereček (Norisová-Vašáryová-Kronerová) a plejádou našich... to už je na pováženou... Takže... shrnuto... JIRKA VEJDĚLEK MĚ O SVÉM POTENCIÁLU PŘESVĚDČIL... myslím, že má velký potenciál... ač absolutní ateista a ortodoxní bzvěrec (díky bohu), chce se mně modlit za něj a za budoucnost CS filmu... Ohodnocení nepatří ani tak filmu, ale "panu režisérovi" a Soně Norisové a oběma zbylým SK "PANÍM" herečkám.... ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan hraje výborně, ale hraje postiženého, přitom je zdravý. To mi vadí, přijde mi to vůči duševně nemocným nefér. Cítil jsem se trapně, když se diváci v kině smáli Václavovým projevům duševně chorého. Nelíbilo se mi to, a proto dávám dvě hvězdy. Film byl celkem krátký, přesto mě to stihlo nudit. HUDBA Jan P. Muchow se stává českým Hansem Zimmerem. Tvoří hodně, kvalitně, ale pořád stejně. Radši by se měl věnovat kapele, to mu jde o mnoho líp. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Jan Budař (František) musel kvůli filmu chodit do posilovny a učil se řídit traktor. (Posheidon)
  • Hřbitov se nachází v Suchomastech - Borku. (M.B)
  • Pôvodne mal byť tento titul pilotným dielom televíznej série šiestich príbehov podľa prípadov ľudí, ktorým prezident Václav Havel v priebehu rokov 1992-2003 udelil milosť. Iniciátorom projektu bol pred rokmi študent FAMU a zároveň pracovník prezidentskej kancelárie Tomáš Kudrna. (Raccoon.city)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama