Reklama

Reklama

Ohňostroj marnosti

  • USA The Bonfire of the Vanities (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spořádaný byznysmen z Wall Street a „vládce všehomíra“ Sherman McCoy (T. Hanks) spolu se svojí milenkou Marií (M. Griffithová) omylem v newyorském Bronxu porazí autem jednoho z dvojice černochů, kteří je chtěli okrást. Sherman s Marií však z místa ujíždí a na policii nic nehlásí. Chlapec se dostává do nemocnice a poté upadá do kómatu. V tu chvíli začíná hledání onoho neznámého bělocha, co mu to způsobil a začíná hysterie. Mnoho lidí se chopí příležitosti a z tohoto „honu na lišku“ se snaží získat maximum – novináři mají senzaci, černošský reverend burcuje davy a vyvolává protesty, židovský starosta se kvůli blížícím se volbám musí zavděčit černošským voličům a neúspěšný a na alkoholu závislý novinář Peter Fallow (B. Willis) má snad poslední šanci, jak najít ztracenou novinářskou čest. Mezitím se však Shermanovi začíná zcela hroutit jeho svět… Podle stejnojmenného románu Toma Wolfea natočil v roce 1990 americký režisér Brian De Palma film Ohňostroj marnosti, v němž až parodicky vykresluje Ameriku velkých úspěchů, za které leckdo zaprodá duši. Ukazuje odvrácenou stranu slávy, bohatství a moci „těch nahoře“. Řemeslné mistrovství režiséra De Palmy a kameramana Vilmose Zsigmonda doplňuje hvězdné herecké obsazení. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po tom, čo M. Griffith s T. Hanksom prejde čierneho kriminálnika autom, mi film pripadal zaujímavý, pretože som bol zvedavý, ako to skončí. Forma akou sa De Palma dopracoval k záveru, mi až tak nevoňala, postava Bruca Willisa bola takmer zbytočná a nebyť toľkých slávnych mien, možno by som sa na to vykašľal. B. De Palma to vie aj lepšie. 60%. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Ohňostroj marnosti nelze zařadit do té samé kvalitativní kategorie jako Palmovy jiné snímky - Carlitova cesta, Zjizvená tvář, Oběti války atd.. Ovšem podprůměr to rozhodně taky není. Výborně obsazený Ohňostroj Marnosti je velmi dobrá odpočinková záležitost, která si hlavně na nic více ani nehraje. Proto nechápu zdejší velkou kritiku. Je to lehčí žánr, místy lehce přitažený za vlasy, který je samozřejmě ušit na míru tehdejší době a proto je potřeba i s odstupem času takto hodnotit. Já se bavil velmi dobře.. je to solidní 3,5 ()

Reklama

Rodin 

všechny recenze uživatele

Já se obávám, že Brian nečetl knihu. Zřejmě aby se nenechal zviklat. Ale to měl. To měl. Film obsahuje slušné množství vtipných scén (namátkou vycházka se psem), nicméně kde je nějaký psychologický přesah? Na to, že jde o dvouhodinový biják, je s podivem, jak málo z předlohy se na plátno podařilo přenést. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Závěrečný proslov Morgana Freemana to celé vystihuje. Zkrátka pravdivá satira. Ten hunbuk kolem případu mi připomněl nedávný incident, kdy no nový rok důchodce zastřelil cikána, který měl prý po půlnoci namířeno k babičce a vůbec se ho nepokoušel okrást. Pravda nebo fikce. Každý ví jak to bylo, ale veřejně si říci nesmí. Jako všude. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Satira z "velkého světa" v níž se překvapivě lépe po herecké stránce prezentuje Bruce Willis, než Tom Henks. Zřejmě je to rozpoluplným scénářem, u kterého jako by tvůrci nevěděli do jakého žánru mají film usadit. Viděno před lety - tenkrát byl dojem pozitivnější, nyní přece jen trochu zklamání. I tak jde o koukatelnou záležitost, která nenudí, ale snadno se na ni zapomene. Za mne 60%. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • Na konci filmu sme pôvodne mali vidieť aj šermiarský súboj medzi Shermanom McCoyom (Tom Hanks) a Petrom Fallowom (Bruce Willis). Scéna síce bola natočená, no do záverečného zostrihu sa nedostala. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama