Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 2
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 346)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Precizně zvládnutý historický thriller, který i přes velký handicap v podobě jasného konce umí navodit pocit napětí lépe než drtivá většina současné konkurence. Cruise sice mírně nestíhá, což má za následek jistou rozpačitost některých scén (všechny s manželkou), ale bezchybné výkony zbylých herců tuto vadu na kráse zachraňují. Úplně dokonalý film to sice není, ale i tak je mi Valkyrie sympatičtější než tři pětiny letošních oscarových kandidátů. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Mě obecně filmy z druhý světový války a o nacistickým Německu moc nezajímaj, ale Singer celej ten pokus o převrat natočil úplně geniálně a natolik strhujícím způsobem, že mi to úplně bralo dech, obzvlášť, když sem pravděpodobně chyběl kvůli strašný smrtelný nemoci ve škole, když se tohle probíralo, takže sem netušil, co se stane a jak to bude probíhat a vyvíjet se. Navíc se tady sešla skvělá herecká sestava, kterou táhne Tom Cruise jednim ze svých nejlepších výkonů, co jsem měl tu čest vidět a podporujou ho Bill Nighy, mistr vedlejších rolí a nebo vynikající Tom Wilkinson v roli generála Fromma, ale z celkovýho pohledu byli snad všichni herci skvělý. Jediná škoda, že Singer rezignoval na němčinu ve filmu, sice je fakt, že angličtina se líp poslouchá, ale němčina by tomu dodala větší autentičnost a určitě by to s ní bylo ještě lepší, ale nevadí, i tak tomu musim dát 5*, i když trochu slabší, nebylo to úplně dokonalý. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Lépe to (asi) natočit nešlo. Tahle myšlenka mi vyvstanula hned se závěrečnými titulky. Singer udělal z teoretické slabiny (divák ví, jak to dopadne) hlavní přednost a vše podřídil dokonale vysoustruženému stylu. Stěžovat si na jistý chlad u filmu, který se odehrává v prostředí dokonale střižených uniforem a precizní vojenské hierarchie, je stejné, jako kdybyste vyčítali romantickým filmům, že vás dojímají. Cruise se ve společnosti (převážně britské) herecké elity vybičoval k maximu, přičemž mu Singer dostatečně krotí ego, aby i jeho postava sloužila příběhu, nikoliv naopak. Za tu natempovanou čtvrthodinu, která následuje těsně po výbuchu, jsem v pokušení dát plnou. Tu si ale přeci jenom schovám pro případ, že na DVD vyjde verze alespoň o 20-30 minut delší, která doladí i ty drobné chybky (žádám trochu silnější motivaci u některých postav). 4 a ½ s vědomím, že se jedná o jeden z nejsilnější kino-zážitků tohoto roku. Edit: Po druhé projekci posílám všechny výtky k čertu a posílám snímku za odměnu plnou palbu, zaslouží si ji. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Christopher McQuarrie, Nathan Alexander .. Precizní, nehledě na tok dějin napínavé a pro mě, jako nadšence do Druhé světové války, tak především zdařilá ilustrace dané události. Režijně táhnuté se stejnou grácií jakou tomu dávají herci a do věrných kulis zasazená výprava. Hračička Singer má tohle téma a období prostě v malíku a paleta výrazných hereckých tváří, v jejímž čele kráčí Tom Cruise, své party poctivě odehraje. K dokonalosti chybí snad jen hlubší a barvitější rozvedení okolnosti. ___ Materiálu bylo zaručeně natočeno mnohem více, nějaké prodloužené verzi bych se tudíž nebránil (je jen otázkou, zda by obsahovala to, co mi chybělo nyní..). _85%. __ BlackBox Projekce ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Na to, že história Valkýru vyspoilerovala vypľul Singer prekvapivo napínavú drámu (neveril som). Má to grády a pocit falošného víťazstva mi dal zaspomínať na všetky tie FX-ka zo skúšok, ktoré som zaručnene spravil. Tohoto predčasného finále a faktograficky spláchnutého finišu je trochu škoda. Za pohľad Hitlera do Stauffenbergových očí by tam letel jasný full-house. 75% ()

Galerie (55)

Zajímavosti (58)

  • Ve filmu měl původně hrát i Patrick Wilson, který ale vypadl kvůli jiným pracovním závazkům. (POMO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 83,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 201,5 mil. (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (více)

Reklama

Reklama