Reklama

Reklama

Che Guevara

  • Česko Che Guevara: Revoluce (více)
Trailer 2

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (299)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Jako dokument paráda, ale jako film na zahnání nudy to fakt nezabírá. Je to hodně realistický, má to pěknou a místy hodně dokumentární kameru, zajímavou hudbu a režijně to už nemohlo být lepší. Jenže v momentě co se krásně nabízí akce je všechno přerušený skokem na OSN meeting, nebo do studia kde probíhá debata mezi Ernestem Guevarou a dalšíma lidma o situaci která nastala. Jindy se během válečný řežby utne zvuk a začne mluvit hlas, jenž nás seznamuje se situací, která se odehrává/odehrála. Tyhle skoky na mě moc dobrej vliv neměly, i když to tak nabralo na zajímavosti. Samotnej děj je hodně pomalej a vlastně vám toho moc neřekne. Pokud tedy chcete vidět něco z historie, co se odehrává na zajímavejch místech, nebo snad přímo něco z tehdejších situací a nehledáte zrovna něco, co by vás mělo zabavit, ale seznámit vás to s něčím o čem toho moc nevíte, tak je tohle to pravý. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Postava revolucionáře Che je dostatečně profláknutá (ne, já ho na tričku nenosím :-) a tím pádem i zajímavá pro zfilmování a Benicio del Toro je můj oblíbený herec, ale dva roky po zhlédnutí musím (sebe)kriticky přiznat něco neskutečného. Z celého filmu mi utkvěla (a to jen mlhavě) v hlavě jen jediná scéna, kdy Che na konci filmu (nasrananej na „morálku“ svých spolurevolucionářů) vrtí hlavou a říká "to je neskutečný". Jinak mi film naprosto splývá s načtenými fakty z knih o Che. To je nejen neskutečný, ale i sakra málo na nějaké vyšší hodnocení filmu. ()

Reklama

666teen 

všechny recenze uživatele

Víte co mají společného hlemýždí závody, posun ledovců a Soderbergherovo čtyřhodinové monstrum o typovi z triček mladých levicových aktivistek? Vražedné tempo. Kdyby tímhle tempem probíhala revoluce na Kubě, tak by jí v Zátoce sviní porazili i kontras z řad veteránů z První války. To je těžký. To pak všichni herci můžou hrát jak o život a Benicio by si mohl i prst v prdeli ukroutit a ze slibného námětu přesto vznikne jen děsivá nuda. P.S. Mělo mi dojít, co to bude za adrenalinovou jízdu, když je pod scénářem podepsanej Terrence "Uspavač hadů" Malick. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nezlobte se na mě pane Soderberghu, ale já jsem si životopisný film o Che Guevarovi představoval trošku jinak. Film mi tak ve výsledku přišel absolutně bez emocí, bez příběhu. Jen nijaká směs záběrů z džungle a různých konferencí, kde se chvíli mluví anglicky, chvíli španělsky, a vlastně mi to ve výsledku o Che Guevarovi vůbec nic neřekne. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ať se to někomu líbí nebo ne, při opravdových revolucích se střílí na nepřítele a zrádci se popravují. Tečka. Nehodlám tu ovšem politizovat ale hodnotit film. Jeho dokumentaristická strohost a syrovost se mi moc a moc líbila, takový způsob režie zdá se mi být v tomhle případě velice šťastným. Mrzely mě ovšem některé dějové skoky, rád bych býval osudy "bratrů z hor" viděl hezky postupně, plynule, od vylodění až po Havanu, jako takový hraný časosběrný dokument o kubánské revoluci. Jsem ale vděčný i tak; je skvělé, že někdo natočil film o Guevarovi takhle nedogmaticky a netendenčně (ať tak či onak), navíc Benicio Del Toro je coby El Comandante naprosto fantastický. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Největším problémem bylo pro režiséra vybrat, jaké části revolucinářova života bude film obsahovat. Nakonec se rozhodl pro události na Kubě a v Bolívii, do filmu ale vložil i Guevarův projev na půdě OSN. (ČSFD)
  • Film byl spolu s druhým dílem, Che-Guerilla, točen jako jeden projekt. Měl tak i premiéru na Filmovém festivalu v Cannes. Délka a složitost příběhu ale tvůrce donutila film rozdělit na současné dvě části. Režisér Steven Soderbergh proto tvrdí, že na filmy je třeba se dívat jako na celek rozdělený na dvě půlky. (cariada)
  • Steven Soderbergh konzultoval film s třemi pamětníky kubánské revoluce, kteří prošli s Che Guevarou celou revoluční pouť až do Bolívie. O rozhovor s bratry Castrovými se prý ani nepokusil. (ČSFD)

Související novinky

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama