Reklama

Reklama

Okamžik vzkříšení

  • Německo Adam Resurrected (více)

Obsahy(1)

Okamžik vzříšení vychází z jedné z nejuznávanějších knih v dějinách Izraele. Popisuje dojemný příběh znovuobjevení života po traumatických událostech 2. světové války. Film je provokativním příběhem o přátelství a vykoupení, neuctivosti a zármutku, lidech a psech... a boji o příčetnost ve světě, který se zdá být už zcela šílený. Adam Stein (JEFF GOLDBLUM) býval populární hvězdou německého kabaretu. Nyní, na počátku 60. let, žije v experimentálním ústavu pro duševně choré v Negevské poušti v Izraeli. Inteligentní, manipulativní, talentovaný a nespoutaně svobodomyslný Adam vítězí nad svým lékařem (DEREK JACOBI, nominovaný na Zlatý glóbus), odbojně vede své spolupacienty, koketuje s okouzlující sestřičkou (ceněná izraelská herečka AYELET ZURER) a odolává všem pokusům o léčbu. Pak se ale Adam v ústavu setká s malým chlapcem, který věří, že je pes. Díky tomu se mu vrátí otřesné vzpomínky na události, které jím otřásly před více než patnácti lety. Jeho vlastní identitu tehdy zpochybnil nacistický velitel (WILLEM DAFOE, dvojnásobný nositel nominace na Oscara). Dokáže tento chlapec pomoci Adamovi získat zpět jeho lidskost? [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Film ma zaujal, o tom niet pochýb, ale chýbalo mi v ňom niečo ako "iskra - náboj". Jednoducho nič ma neupútalo natoľko, aby som si z filmu niečo odniesol. Všetko je tu len povrchne načrtnuté a je len na divákovi, čo všetko si dokáže domyslieť, ale pre mňa dosť sklamanie. A pritom je tu tak vynikajúci nápad, ktorý sa nedokázal pretaviť v hlbšiu myšlienku. Škoda....... .......... ....... ... Akcia: ** Vtiahnutie do deja: ** Realita: ** Dramatickosť: ** ()

Rada 

všechny recenze uživatele

Poslední slova Adama Stejna (JEFF GOLDBLUM) : ... žiju v překrásném údolí, ale výšiny jsou navždy pryč. Už nejsou žádné děsivé pouště, už se nevrhám do ohně, bojím se, že bych se spálil. Zdravý rozum je příjemný a klidný, ale není tu žádná velikost, žádná opravdová radost ani děsivý smutek, který se zařezává do srdce. ...Doporučuji se podívat, jaké to bylo než žil v překrásném údolí. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Jaké druhy tragédií jste mohli za války zažít? Úplně všechny, ale tahle zvrácenost, kdy si z vás velitel tábora, po odtržení od vaší rodiny udělá židovského psa, ktetý na vodítku leze po čtyřech, žere s ovčákem z misky a spí s ním v kotci, ta by mě ve snu nenapadla. Pokud je velitelem Willem Dafoe a psem Jeff Goldlum, buďte si jisti, že vás srazí na kolena a budete brečet. Náročný film, který vás rozdeptá, nahlodá a po jehož skončení ve vás zbyde pachuť z lidstva jako celku, ale v koutku zabliká malý plamínek, který vám ukáže cestu jít dál.Pokud čekáte dramatické scény z války a lágru, nedívejte se, nejsou tam. Ale vynikající Goldblum, který v ústavu v šedesátých letech najde chlapce, který je také pes....dokáží se vzájemně zachránit? ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru výborně zpracovaný film se zajímavým tématem. Hlavní postava byla jak výborně napsaná, tak výborně zahraná. Jeff Goldblum dokázal vystihnout rozpolcenost mezi duševní nemocí postavy a mezi mistrovským uměním této postavy manipulovat s druhými lidmi a podmanit si je. Od začátku filmu jsem měla zvláštní pocit, který se mě držel, až do konce filmu. Prostě se mi tento film, nějak dostal pod kůži. To se mi u mnoha filmů nestává. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a z hlediska příběhu originální drama zachycující trauma z koncentračního táboru, kterým se Adam Stein v podání Jeffa Goldbluma doslova proštěkal. Hluboké ponížení, kterému byl v koncentráku vystaven se na něm promítá i řadu let po válce a my se díky nepřehrávajícímu a přesnému Goldblumovi můžeme ponořit do tohoto tragického příběhu. Bohužel režisér Schrader nedá divákovi moc šancí, aby si se Steinem jeho trápení plnohodnotně prožil a některými pasážemi dokonce nudí, v jiných situacích nevolí správnou vypravěčskou strukturu a na film se vlastně dokukáte jen z úcty k hlavnímu hrdinovi. Jedno vám film každopádně opět připomene, a to že peklo a ponížení v koncentrácích zlomilo a usmrtilo desetisíce silných a úžasných lidí, a pro lidský odpad jako komandant Klein neexistuje adekvátní trest. Bezkrevné drama se silným tématem... 50% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (1)

  • Moni Mošonov byl obsazen do role Arthura, ale kvůli rozvrhové kolizi byl nahrazen Idanem Altermanem. (ČSFD)

Reklama

Reklama