Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (643)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film, který převrací vzhůru nohama zažité povědomí Evropana o etickém úzu... Jak velmi je v mezní situaci posunuta hranice vnímání dobra a zla i toho, čemu se říká spravedlnost. Syrový, temný, probouzející se vulkán. Když vidím TOHLE, uvědomuji si, jak je drtivá většina amerických akčních filmů mělká a plochá. Z Tropa de Elite doslova sálá vjem autentičnosti, není to konstrukt akčního schématu určený pro zábavu obézních žroutů popcornu. Tohle není natočeno pro pobavení cynického středostavovského západního publika...To má o čemsi vypovídat... Film logicky (zemí původu jistě) ukotvený poblíž fenomenálního Města bohů, nazírající však skutečnost jakoby z druhé strany, sociální vykreslení situace v příměstských slumech tu není prvořadé, v Tropa de Elite jde především o postižení toho obrovského tlaku stresu na příslušníka elitní jednotky. Už úvodní, skvěle nastříhaná, expozice z taneční party s textem písně ,,Dokonce i BOPE se třese, když pochoduje na kopec. Protože jim to nandáme, armádě i policajtům" je více než příznaková. Všechny ty chudinské čtvrti s vlastními zákony, lidská džungle prolezlá korupcí, drogami a zločinem... Odvážit se do favely hraničí se sebevraždou. Sám příběh vlastně ani není důležitý, důležitá je absurdita prostředí, kde relativní jsou jsou veškeré civilizační principy i ideje a ideály, kde není rozdíl mezi dobrem a zlem, mezi správným a špatným, kde každý člověk je jenom predátor...nebo jeho oběť... Skutečný akční film... Podobné filmy: Město bohů, Ônibus 174 ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

I když se film Tropa de Elite odehrává během roku 1997, je a bude stále vysoce aktuální. Pojednává o speciální jednotce vojenské policie BOPE (Batalhão de Operações Policiais Especiais) operující na území Ria de Janeira. Elitní formaci tvoří jen ti nejlepší z nejlepších. Jak ve filmu zazní, ani izraelská armáda nemá tak dokonale trénované vojáky, jakými jsou muži z BOPE (elitní jednotky izraelské armády přitom tvoří jedny z nejlépe a nejtvrději vycvičených útvarů na světě). Velkou část jejich činnosti tvoří zásahy v okrajových částech Ria, chudinských čtvrtích obvykle označovaných jako favela. Favely existují víceméně v každém větším brazilském městě, nicméně v Riu se nacházejí ty nejvíce "proslavené". Lidé tu živoří a přebývají v doslova tragických podmínkách, proto není divu, že tu bují kriminalita, která často přeroste až v neúnosnou mez. BOPE se snaží v rámci možností zločinecké skupiny na územích těchto ghett eliminovat. Je to ale velmi komplikovaná práce, časté spolčení zločineckých hlav s policií věc ještě více komplikuje. Každá z favel přitom ve své podstatě tvoří hierarchický stát ve státě (systém) s vlastními pravidly, do jehož struktur není jednoduché proniknout. BOPE ale stojí mimo systém, nekompromisně a bez slitování utiší každého, kdo překročí hranici zákona. Jedině tak je možné s tímto nemalým problémem bojovat. [==] Nesmírně sugestivní film, který svými dokumentárními postupy (neustále přítomný voiceover - komentář hlavní postavy kapitána Nascimenta) ještě více vtahuje do děje. Jde o velmi znepokojivou výpověď o problematice, která má obrovský přesah, protože zobrazené lze aplikovat s různými obměnami na kteroukoli zemi světa. [==] Příběh je částečně fikcí a částečně založen na událostech, které se skutečně udály. Scénář vznikl na základě knihy Elite de Tropa, která vyvolala velkou vlnu kontroverze. Film, jak jsem se dočetl, se během velmi krátké doby od uvedení stal jedním z nejpopulárnějších brazilských filmů vůbec. A na závěr menší (pseudo)myšlenka. Během snímku zazněla písnička od skupiny R.E.M., Shiny Happy People, což považuji za velmi trefný symbolismus, protože po zhlédnutí tohoto majstrštyku mě napadlo jen jediné: "Vidím, řekl slepý muž." ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Cidade De Deus Po Dvaceti Letech - Očima Policie. Tak by vypadal marketingový tah zákeřného kinodistributora (kdyby měl ovšem odvahu to sem vypustit;)). Pravdě ovšem nemůže být nic vzdálenějšího než spojování příhod chlapců z BOPE s životním příběhem mladíka, kterému se podařilo zůstat člověkem. Tropa De Elite je fascinující téměř dokumentární film o tom, že všichni znají příčiny problémů, ale bohužel to takhle vyhovuje příliš mnoha lidem, takže se v tom prostě budeme muset naučit chodit, a pravděpodobně se z toho částečně zbláznit a částečně se stát sviněmi, byť z ušlechtilých pohnutek. A protože se to odehrává až v brazilských favelách, tak se při jeho sledování můžeme utěšovat tím, že u nás se tohle neděje (jenže děje, pouze v jiné rovině, jaksi "kultivovaněji", politicky). Anebo je to taky o tom, že k efektivnímu boji s takhle zakořeněným svinstvem se holt budeme muset smířit s poněkud nedemokratickými metodami a opustit ten náš pseudohumanismus. A pak se třeba nestačit divit, jak se nám to vymklo z rukou a točit filmy, v nichž budeme rozjímat o tom, kdy se to asi stalo;) Tenhle film prostě není jenom naturalistické akční drama, ale má obrovský společenský a vůbec myšlenkový přesah. A je výborně natočený i zahraný. Nemám co řešit, tedy alespoň v ohledu hodnocení. 80% s tím, že tenhle film dokáže nadělat spoustu dobrého i špatného, podle toho, kdo se na něj bude zrovna dívat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomu poviem akčný nárez. Film plný akcie, špiny a bordelu veľkomesta. Drsné podmienky si žiadajú drsné riešenia, prežijú len tí, čo si to uvedomia.... Pri tomto filme človeku docvakne, že nie vždy je priestor na veľkodušnosť a milosrdenstvo, pretože nie každý je toho hoden. 80/100 ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Rio de Janeiro a totálny bordel plný feťákov a skorumpovaných fízlov. Scenár je prekvapivo skvelý a tak ako na papieri, tak aj vo filme proti tomu bordelu výrazy špeciálna jednotka, ktorá má nie len drsné podmienky na prijatie, ale aj drsné podmienky na bojovom poli a drsnú atmosféru k tomu. Prvá polovica skvelo nastrelí dej a ta druha skvelo zastrelí koniec. 80% - 4* ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Během natáčení byla filmařům na kopci Chapéu Mangueira odcizena dodávka se zbraněmi. Šedesát z celkových devadesáti byly atrapy, ale zbylých třicet bylo plně funkčních. Policejní týmy vtrhly do favely Pavão-Pavãozinho v Copacabaně, aby zbraně získaly zpět, ale operace byla jen částečně úspěšná. (DaViD´82)
  • Ve filmu odehrávajícím se v roce 1997 se v jedné scéně objeví Volkswagen Golf čtvrté generace, ten se ale začal vyrábět až roku 1998. (WillyMarks)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama