Reklama

Reklama

Srbský film o mladom nadanom matematikovi Novicovi, ktorý navštevuje vysokú školu v Belehrade a snaží sa prekonať svoje postavanie medzi študentami v škole. Neskôr sa začne stýkať so šéfom hooliganského gangu Reljom a ten ho zatiahne do nebezpečného prostredia rasizmu hooliganov a skinheads. (God Thor)

Recenze (57)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Fotbal, rvačky a hlavně další snímek o nacistech, který má hlavu a patu. Tady je vidět, jak jediný člověk, který má pevnou vůli a chce něco dokázat, ovládne a zmanipuluje celý dav. Mladý student matematiky se dostane do party nacistů a hooligans. Stane se z něho největší zastánce pravice a začne prosazovat své nápady a plány. Skinning je zajímavý Srbsky film s dobrým příběhem... 7/10 = 75% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jsou určité hranice a pro jejich překročení není žádná omluva.K těm hranicím dojde neštastné a nepochopené dítě,ale jen zlý člověk je překročí.. Vemte nějakého slabocha bez názoru,touhou někam patřit, strčte mu knížku Mein Kempf a zbytek se už udělá sám.. Pointa tam sice nějaká je, ale viděla jsem celkem dost filmů na podobné téma a tenhle byl zkrátka nejslabší. Vývoj hlavní postavy byl takový nijaký, z tichého "matematického génia" se stal doslova vymaštěný debil a to zničehonic. Příběh mě moc nevtáhnul, zdaleka to nemá takovou sílu a hloubku jako třeba American History X, emoce byly úplně na bodu mrazu a já se jen celou dobu modlila, ať ty pitomce někdo majzne něčím po hlavě a je konec. O nějaké výrazné postavě se nedá mluvit, všichni byli naprosto nezajímaví. Ale snaha něco důležitého sdělit se cení... ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jo, na Erasmu jsem se doslechl o poměrech ve fotbalu na Balkáně. Pokud je to aspoň trochu pravda a film ukazuje i byť částečně realitu, tak bych tam snad radši hrál golf (fuj). Snímek jako takový však byl dost průměrný, bez pořádného děje, scénáře a nikam to vlastně nevedlo, takže jsem celou dobu koukal jenom na neobvyklé obrázky. 55% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Situace mezi srbskými hooligans je asi hodně vyhrocená, ale co na tom - tenhle film prostě není dobrej! Všechny postavy jsou neuvěřitelné, přerod hlavního protagonisty od nadaného studenta po největšího vůdce bělehradských nácků je leda tak k smíchu a jeho motivace není nijak důkladně vysvětlena, stane se to jen proto, že to tak scenárista potřeboval. Ale věrohodně to vysvětlit nedokáže. Všechno je to hrozně klišovitý a předvídatelný. Jediný, co se na tomhle filmu relativně povedlo, je vylíčení zkorumpovanosti policie a napojení na politiku - veškerý hooligans jsou vlastně jen pěšáci ve hře, které sami nerozumí. Zajímavá myšlenka a docela dobře nastíněná. Jinak ale film za moc nestojí. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl pro mě takřka povinnost. V Srbsku jsem totiž byla se svým ex, který tam zkoumal v rámci své školy formy srbského pravicového extremismu. Srbská historie jevům, které jsou zobrazeny v tomto filmu silně nahrávala, a to, co je zde zobrazeno, se tam opravdu dělo a svým způsobem, i když už v mnohem menší míře, se děje dodnes. Ostatně, srbští hooligans jsou známí svým silně pravicovým zaměřením i agresivitou. Novica a jeho trhlí kámoši jsou ukázkou mládeže, která byla naštvaná tím, co Srbsku způsobila válka, stejně jako sociálním prostředím, ve kterém se pohybovali. Pod vlivem svého skinheadského kámoše Reljy se z nadaného matematika Novicy stává vůdce jinak nepříliš inteligentní bandy neonacistických chuligánů. A jako každý mladý člověk nespokojený se současnou situací cítí touhu něco změnit. O to se pokusí dost razantním způsobem, který se pohybuje daleko za hranicí zákona. Za sebou zanechává nejen slibnou matematickou dráhu, ale i rodinu, kterou mu nahradil jeho gang. Kdo trochu zná Srbsko, tamní skinheadskou scénu a její historii, odnese si z filmu samozřejmě trochu víc, protože některé souvislosti bez daných znalostí nejsou lehké k pochopení. Ale samozřejmě i ten, kdo se danou problematikou nikdy nezabýval, si z toho odnese přinejmenším dost znepokojivý pocit. Hlavní hrdinové totiž nejsou lidi, ke kterým byste cítili sympatie, a prostředí celkově nepůsobí zrovna přívětivě. Co se narace týče, občas mi to přišlo zmatené, skoro jako kdyby tvůrci občas nevěděli, co chtějí danou scénou říci. Ovšem nejedná se o podprůměrný film, proto nemám problém udělit tři hvězdičky. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme sú všetky príbehy skutočné a hrajú tam takmer všetci (ne)herci zo skutočného prostredia hooligans a skinheads. (God Thor)
  • Vôbec prvý srbský film prevedený do 3D. (Fejpof)

Reklama

Reklama