Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci film pre deti. Ked som bola mala, pustali nam ho v druzine a skole v prirode a videla som ho milionkrat. Vsetky dospele postavy su prehnane karikatury - tak ako deti vidia dospelych, nie ako obycajnych ludi, ktori maju rozne problemy. Je tragedia, ked sa takto odlisne dieta narodi do jednoduchej rodiny, ale scenar to rozpravkovo vyriesi. Schopnosti ako Matilda som tuzila mat a urcite aj ostatne deti. ()

Milhouse7 

všechny recenze uživatele

Extremnim zpusobem vykreslene prostredi dvou navzajem cizich svetu, deti s uzasnou kreativni predstavivosti, kde neexistuji zadne zabrany a na ty, kteri jim nerozumi. Pokud se vam tenhle snimek nelibil, patrite do te druhe skupiny, bud z vas nekdo to kreativni dite vytriskal uz kdysi davno, nebo se ho v sobe stydite priznat, ale pokud zahodite tyhle predsudky a vzijete se do teto role, ocitnete se v uzasne zabavnem snimku a zjistite jak je svet dospelych zoufaly a nudny. Extremni priklad: "ja jsem velky a ty jsi mala, ja mam pravdu a ty ne" smutne, absurdni? nemyslim si. ()

Reklama

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

Fantazie Roalda Dahla nezná hranice. Vždy se zabýval dětskými tématy a silnými poselstvími, které ve svých příbězích srozumitelně reflektoval. Matilda jakožto příběh jedinečného dítěte si proto vysloveně říkal o skvělé zpracování. Danny DeVito je skvělý herec a člověk s velkými ambicemi, avšak s Matildou si mohl vyhrát i lépe. Neznamená to, že by byl film špatný, naopak. Velmi dobře drží předlohu samotného Dahla, hravosti jen příběhu dodal, příběh pojal srozumitelně a věrohodně. Chybí mi však v příběhu nějaká větší síla myšlenky reflektované skrze hravý příběh Matildy. Rovněž příběhu chybí určitý druh hravosti jakou požíval Dahl skrze jazyk v knížce. Burtonův Karlík a továrna na čokoládu tuto hravost měl a byť je Matilda jiný příběh, nebál bych se na místě autorů místy zvážnět, pohrát si jako dítě a přenést tak diváky do čarovného Dahlova světa ještě o kus více. 6/10 ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Pro někoho možná průměr, ale já jsem ten film sledovala asi v takovém věku, v jakém je v tomto filmu Matilda. Tak jsem velmi obdivovala, co všechno umí. Vždycky na něj budu mít dobré vzpomínky, vždycky mě bavil svou jemností, vtipem i dětskostí. PS: raději si nepřipomínejte dětské filmy.. mohli byste, stejně jako já, zjistit, že za nic nestojí.... ach jo ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Půvabný příběh, velmi patřičně uchopený DeVitem skrzeva čiročirý dětský pohled na svět, jehož nepochopení zřejmě vede k tak absurdně nízkému hodnocení, které zde Matilda má... Ano, až dětinské triky a poetika, ale právě to všechno do sebe zapadá, snad jen použití liliputky v několika úvodních záběrech, než nastoupila na scénu roztomile obyčejná Mara Wilson, mě rušilo a kazilo dojem... Po zbytek filmu jsem byl spokojeným dítětem... (Trefné komentáře: Oskar; Naprosté nepochopení: Melies) ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Obrázek otce slečny Krásné je ve skutečnosti portrét Roalda Dahla, autora knihy Matilda, která sloužila jako předloha k tomuto filmu. (mi-ib)
  • Keď slečna Truchbullová (Pam Ferris) vyhodí blonďaté dievčatko za jej copíky, to padá za plot a šmýka sa na zemi niekoľko metrov, pričom je možné vidieť, ako so sebou zbiera aj hlinu. Keď zastane a postaví sa, zadok má skoro čistý. (DJ Rocco iNc)
  • Pam Ferris zůstávala v postavě a děsila děti, i když se zrovna nenatáčelo. Chtěla, aby strach dětí byl před kamerou upřímný. (mi-ib)

Reklama

Reklama