Reklama

Reklama

Výřečný Jack McCall řekne cokoli, jen aby dosáhl svého. Když se ovšem pokusí podvést jednoho duchovního guru, zjistí, že jeho život závisí na kouzelném stromě o tisíci listech… jeden za každé slovo, které mu zbývá. Jack teď musí přestat mluvit a přijít na nějaký nekonvenční způsob komunikace, nebo to má spočítané. (Magic Box)

Videa (17)

Trailer

Recenze (225)

kingik 

všechny recenze uživatele

Mluviti opadlý list, mlčeti život. Arogantní reklamní agent Jack McCall dostal do vínku výřečnost a také obchodní talent a obojí dokáže náležitě využít ve svůj vlastní prospěch a profit, V jeho životě však přijde den, kdy bude muset vážit každé své slovo, neboť existuje duchovní strom života, se kterým bude brzy spjat, a to DOSLOVA na život a na smrt. Tisíc listů na stromě představuje tisíc slov, které může za svůj život říct. Až je vyčerpá, s posledním opadlým listem zemře. Jistý duchovní guru to na něj narafičil a podvedl ho ohledně i kšeftu s jeho málo obsáhlým literárním dílem. Přesvědčit své blízké okolí, že jindy výřečný Jack musí zůstat němý, nebude vůbec snadné. Ještě těžší bude najít způsob, jak se zbavit toho prokletého stromu. Jacka tedy čeká výrazné omezení jeho verbálního projevu, jak doma, tak i v práci, ale vyplnění děje byla docela mizérie. Pravda, našlo se pár (téměř) vtipných scének, ale jelikož Jack byl nesymp a náfuka, jen obtížně jsem k jeho postavě hledal humorné souznění. A Murphyho herecký projev mě nechytil. Dokázal jsem si totiž na jeho místě představit třeba takového Jima Carreyho a jeho pestrou škálu ksichtů, s kterou by vyrukoval, a to i v případě hrozící nudy. Murphy s ničím takovým nepřišel a spíše jen trapnil. Je však pravdou, že scénky nebyly nijak excelentně sepsané, ani dostatečně invenčně vymyšlené, aby se z nich dalo něco zajímavého vyrazit. Film se dostal do stereotypního kruhu omílání jednoho a totéž. A na to, jak byl krátký, působil nezřídka rozvlekle. Morální ponaučení táhlo z filmu na sto honů. A aby film měl lepší vyznění, nesměl by být komedií a být mládeži přístupný. Pohaslou superhvězdu Eddie Murphyho, se ani tímhle filmem s originálním námětem, nepodařilo vrátit do první herecké ligy. Brian Robbins rozhodně není typem režiséra, který by točil divácké hity. Murphy se do jeho průměrně tvůrčích rukou svěřil už potřetí a nikdy z jejich spolupráce nevzešlo nic mimořádného. Ve vedlejších rolích hodnotím kladně Kerry Washington. Po delší době černoška, na kterou se dalo dívat. Na tenhle film se taky dalo dívat, to ano, ale kolikrát už tady byl film s námětem o napraveném arogantním sobci. Tady se na to šlo neotřele přes kouzelný strom. Tahle čitelná moralitka v takto průměrně zábavném balení sice není na škodu, ale to pojetí bych celkově změnil a odboural tu nezajímavou komediálnost. Ovšem z hlediska mé profese jsem (tiše) trpěl, spolu s Eddiem Murpym, při představě, že někde existuje strom, se kterým jsem spojený, a po každém mém napsaném slovu, z něj upadne list. 60% ()

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Veľmi... Nie, hrozne veľmi schematický film. Už od začiatku do konca je ako hýbadlo príbehu a jeho fungovania použitý človek, ktorý sa nechová správne a musí sa zmeniť a podobne... proste hriešnik. Znie vám to povedome s Liar Liar (1997)? Jo, máte recht. Nebol by to problém ale nie je tu inovácia, nie je tu snaha byť chytrejším alebo prekvapivejším na rozdiel od iných filmov využívajúcich rovnakú premisu. Jediné, čo zachraňuje hodnotenie je fakt super námet, celá idea so stromom sa mi proste páčila napriek jej gýčovitosti, navyše sadla Eddiemu do jeho role prirodzenou cestou. Plus Eddie vie hrať, to bez debaty, len už dosť dlho nedostal rolu, ktorá by mu umožnila sa prejaviť viac. Napočítal som tu dve scény, ktoré skutočne stáli za to v rámci žánrov filmu (komédie mixnutej s drámou) a to scénu v reštaurácii, ktorá prejavila aspoň fajn nápad a scénu so stromom pri východe Slnka (jej estetické zmáknutie sa nedá uprieť... napriek klišé neklišé je to jednoznačne najvydarenejší záber prejavujúci snahu o vážnosť). Čo dodať na záver? Koniec bola len zbytočne naťahovaná pseudoemočná zlátanina bez sebemenšej snahy o elimináciu predvídateľnosti. Dokonca aj tóny hudby sa podobali na desiatky filmov podobného rázu a teraz hovorím aj o začiatku :). Suma sumárum... sledovateľný zlepenec, ktorý sa opičí po všetkom možnom. Aj z Hollywoodskeho hľadiska dosť downgrade ale tých slabých 50% si to zaslúži. PS: Eddie, už dostaň nejakú normálnu rolu! ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Murphyho filmografie nikdy nedisponovala příliš mnoha náročnými snímky, většina se totiž nese v tom nejjednoduším a nejpřímočařejším možném duchu, sloužící vždy jen pro pobavení co nejprimitivnějším způsobem, což ovšem nemyslím tedy jako urážku, naopak, já tenhle typ prostoduchých komedií mám docela rád, když se tedy povedou, a důležité je podotknout, že Murphymu právě toto vychází ve většině těchto jeho počinů. A Tisíc slov je toho snad tím nejvýraznějším důkazem. Totálně plochá, miniaturní, pitomoučká a ultrajednoduchoučká zápletečka, ovšem svižná, nenudící, ve spoustě momentech zábavná, zkrátka nenáročná jednohubka, dělaná pro cílové publikum, které musí být s odvedeným výsledkem pak zcela spokojeno. A tím cílový publikem mám na mysli jen a pouze fanoušky Eddieho Murpyho, který tu odvedl svůj klasický standart, pro který ho jedni milují a druzí nenávidí, já ho mám rád, své ksichty tu házel v jednom kuse, bavil mě a škoda jen, že v tom zůstal dost sám, ostatní jsou totiž dost nevýrazní a mdlý. Tisíc slov je zkrátka taková průměrná, nenudící a neurážející rychlovka, která v sobě nemá ovšem vůbec nic přínosného. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Eddieho som mal vo svojich mladsich rokoch velmi rad. Jeho mimika i slovny prejav su jedinecne a mne celkom sympaticke. Avsak v tomto filme, s jeho chabym scenarom a dialogmi to pre mna teda nestacilo. Posolstvo filmu je sice jasne, ale ako bolo servrirovane ma neoslovilo. Rad som si vsak Murphy-ho po dlhsej dobe pripomenul. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Možná si to ty 4* nezaslouží, ale v porovnání s tím, co od E. Murphyho za posledních 10 let známe, si myslím, že jde o klenot. Moc hezky vymyšlený příběh, dosti originální. Eddie není vůbec špatný! Trochu mi přijde, že ten náznak perverzních vtípků tam byl, ale budeme se muset smířii s tím, že jinak už to asi nebude.... Ten strom jako zpodobnění neměl chybu! To všechno kolem už nebylo důležité, ale myslím, že většina věcí šla řešit jistě úplně jinak.... Každopádně já byl mile překvapen! A závěrečná scéna, myslím "úmrtí", neměla daleko ke kvalitnímu epickému finále. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Přestože natáčení skončilo už v roce 2008, v kinech byl snímek uveden až o 4 roky později. (KucC)
  • Film se natáčel v Bel Air v Los Angeles v Kalifornii. (rafix)

Reklama

Reklama