Reklama

Reklama

Režisér Gus Van Sant a Sean Penn oživili příběh člověka, který je do dnešní doby považován za jednoho z největších mučedníků americké historie. Za svou sexuální orientaci zaplatil tím nejcennějším, co člověk má - životem. Když byl v roce 1978 na Harveyho Milka spáchán atentát, svět ztratil jednoho z nejcharizmatičtějších vůdců a hlas spravedlnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (553)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ani přes veškerou snahu tu nevidím víc než zcela obyčejný film, kterých je plno. Jediným rozdílem je, že hlavní hrdina je homosexuál. Stejně jako u Zkrocené hory mu to bude bohatě stačit k tomu, aby byl vyzdvihován do nebes. Děj je naprosto neoriginální a ničím nepřekvapí a konec je naprosto pateticky přehnaný. Penn hraje určitě dobře, ale film o ničem prostě nezachrání. Měl jsem co dělat, abych to dokoukal do konce. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Oscarové nominace příliš nechápu (čtyřprocentní aktivisté a jeden jejich mučedník... who cares?), ale jako slušně odvedený životopis je to vcelku snesitelné. Penn díky bohu neztrácí soudnost a svého Harveyho Milka nepřehrává tak jako na pár facek přestřelený Luna, a když mu kryjí záda skvělý Hirsch s Francem, nemůže to vlastně ani dopadnout špatně. Van Sant si navíc s přehledem hlídá, aby scény, které mají vyznít, zaduněly a ty klidné pro změny vtáhly. Jen si nedovedu představit, že bych se na Milka podíval v horizontu několika měsíců či let znovu. 7/10 ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako sa učí homosexualita? Ako francúzština?“ Mám s týmto kalkulom dva problémy: na homosexualite nevidím na rozdiel od režiséra nič zvláštne (tým pádom mi pripadá čudné nakrúcať o nej filmy) a nemám rád pseudo rebelov, ktorí si postavili kariéru na drogách, alkohole a nafetovanom mlátení novinárov a teraz sa tvária ako svätí za dedinou. Narážam na nesympatického Penna, ktorý si kariéru (okrem hŕstky dobrých výkonov - 21 GRAMOV, TAJOMNÁ RIEKA) založil na vulgarizmoch. Teraz, po štyridsiatke, sa hrá na polepšeného ľudomila, ktorý chápe menšinám a bojuje za ne (ÚTEK DO DIVOČINY... ale ten ma bavil). Ani sto Oscarov môj názor nezmení – stále to bude ošúpaný kretén. Ale páčil by sa mi MILK viac, ak by ho nehral Penn? Asi nie. Je to dlhé a nudné. Moju pozornosť si udržal len vďaka perfekcionistickej atmosfére (dobové kostýmy, autá, účesy) a niektorým hercom (Emile Hirsch, Diego Luna, Josh Brolin, James Franco). Radšej si dajte R E N T. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám rád S.Penna. Vie si filmy vybrať, vie v nich dobre zahrať a vie aj šikovne režírovať. Niekedy, a to je tento prípad, napriek kvalite, ktorú film ponúka po všetkých stránkach ma jednoducho nechytí téma, o ktorej film je. Možno som staromódny a konzervatívny, ale nezdieľam ten súčasný humbuk okolo homosexuálov a všeobecnej módnej vlny pchať do všetkých filmov, seriálov, časopisov a médií dookola túto tému. Zatiaľ túto tému najlepšie spracoval A. Lee v Skrotenej hore. Herecké výkony, pravdivý príbeh, kvalitná réžia, jednoducho kvalitný film, kde by som objektívne mal dať štyri hviezdičky, ale téma je mimo mňa, takže sa prikláňam k trom. Film 60%. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Milk je jeden z dalších filmů zachycující bohatou americkou historii. Tentokrát se to netýká práv obyvatel černé pleti, ale homosexuálně orientovaných lidí. Příběh je to skvěle zpracovaný a odehraný. Jenže mě si nezískal. Film je spíš pro američany a jejich obyvatele. Během posledních pár let se homosexualita řeší všude a v tomhle filmu je to přesycením. Gus Van Sant se snaží propojit politiku a soukromý život hlavního představitele a však ouha. To se mu nedaří. Harvey v politickém životě musí hrát na všechny, aby si je získal. Ve svém soukromém životě jeho problémy diváka nezraní a nedokáží se s ním vžít. To až teprve skvěle udělaný závěr, který se povedl a kvůli kterému bych možná byl ochoten dát i tu čtvrtou hvězdičku. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (25)

  • KDO JE HARVEY MILK? Harvey Milk pracoval na Wall Street a měl vše, co si jen mohl přát. Jedno mu však chybělo – svět, ve kterém může nahlas říct, že je homosexuál a nikdo ho za to nebude diskriminovat. Rozhodl se proto svou práci opustit, odstěhovat se s přítelem do San Francisca do Castro distriktu a otevřít si obchod s fotoaparáty. Brzy se z obchodu stalo místo, kde se začali scházet všichni, které ta doba odsuzovala a ničila. Harvey si uvědomil, že je na čase něco dělat a začal za svou tichou komunitu mluvit nahlas. Malé vítězství vedly k větším, Harveyho statečnost a odvaha odolávat denním výhrůžkám smrti inspirovaly další, aby konečně začali jednat. To vše vedlo k tomu, že Harvey byl zvolen prvním gay politikem v USA a členem městské rady San Francisca. Jeho poselství svobody a naděje mu však nadělalo spoustu nepřátel. Nakonec byl zavražděn svým bývalým kolegou Danem Whitem. Přestože „Starosta Castro distriktu“ zemřel, jeho jméno bude navždy znamenat začátek nové éry porozumění a tolerance jak v jeho komunitě, tak na celém světě. [Zdroj: HCE] (POMO)
  • Kosmetické přetvoření Seana Penna ve filmu zahrnovalo protézní nos a zuby, kontaktní čočky a přeupravené vlasy. Jeho make-up udělal oceněný Stephan Dupuis. (sir-dave)
  • Natáčení se účastnil i pravý syn Dana Whita, Charles White. Dokonce je i ve filmu v malé roli. (Karlos80)

Související novinky

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Reklama

Reklama