Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (387)

Ant 

všechny recenze uživatele

Rozkošný film o dvou (ne)obyčejných ženách. Příběh občas trochu drhne, ala výprava s hudbou mají skutečně šmrnc. Větší problém mám s Meryl Streep, jejíž afektovanost mi skutečně lezla na nervy, i když chápu, že Julia Child taková asi skutečně byla. Nicméně jsem se pokaždé těšila až přijde na řadu část s naprosto přirozenou a skvělou Amy Adams. 3,5* ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velké ambice, velká Meryl, velká blbost. Jelikož se ve mně poslední dobou probouzejí kulinářské instinkty, což se projevuje i zvýšenou chutí na filmy o gastronomii, jsem z Julií obzvlášť nešťasten. Stejně jako byl nešťastně zvolený způsob paralelního vyprávění. Linie z 21. století dává s velkým předstihem odpovědi na otázky, které bychom si mohli klást v souvislosti s linií ze století dvacátého. Víc než u jiných romantických komedií tak předem víme, co se stane. V usilovném hledání souvislostí mezi životy obou žen není Ephronová moc úspěšná. Jakoby si odmítala připustit, že Julie a Julia obývají dva úplně jiné světy a kdyby došlo k jejich setkání, marně by hledaly společnou řeč. Ambiciózní počin o terapeutických možnostech vaření se rozpadá na dvě uondané komedie, z nichž jenom jedna je díky Meryl párkrát vtipná (a spíše tím, s jakou chutí se herečka ponořila do své role než zásluhou scénáře). Amy Adams také nehraje špatně, ale její motivace je nejasná a chování i v rámci žánru příliš šablonovité. Nora Ephron bohužel znovu potvrdila, že z ní pokračovatelka Billyho Wildera, jehož Sabrinu jistá část filmu silně připomíná, nebude. Apendix: Kdo Julii Child nezná, z filmu ji lépe nepozná. 50% Zajímavé komentáře: Nathalie, larelay, Flipper, Cushing, ZkuKol, Ketri ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

prilis rozvlekle. Film nema po strance pribehu ani v jedne casove rovine moc co nabidnout a 123 minut je strasne moc, dej se hrozive vlece. Postava hrana mou oblibenkyni meryl streepu pusobi jako strasliva slepice, asi se tak stylizovala, aby ji byl apodobna, nevim, ale v kazdym pripade me to cele prilis nezaujalo... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

14.2.2010 ~ Romantická komedie s prvky dramatu, která nepřetéká ostrovtipem, romance je tu taky poskrovnu a největší životní drama tu prožívají humři. Film je spíš o lásce. O lásce k jídlu a schopnosti se k něčemu nadchnout. ~ Upřímně řečeno ani nevím, že bych kdy projevil zájem vidět film o dvou nadšených kuchařkách. A ani pořádně nevím, jak se mi tu objevil, ale když už tu byl, byl by hřích ho odepsat. Nakonec, občas zabrouzdat k žánru a filmu, po kterém bych normálně asi zrovna neprahl, uškodit nemůže ;) ~ Julia (Meryl Streep), manželka nepříliš důležitého zaměstnance ambasády si jednoho dne usmyslí, že se naučí vařit. A protože má milujícího a podporujícího manžela, vrhne se do toho se vší vervou a výsledkem je spolupráce na francouzské kuchařce pro Američanky. ~ Jilue (Amy Adams) je kancelářská krysa na nepříliš uspokojující pracovní pozici. A taky se rozhodne jednoho dne, že udělá něco se svým kuchařským uměním. A to tak, že udělá jídla podle všech receptů z kuchařky, kterou pomohla stvořit Julia. ~ Mezi těmito dvěma světy je nějakých 50 let odstup. A v tomhle filmu sledujeme vzestupy i pády obou kuchařinek, jak se jim jejich koníček prolíná s jejich vztahy a zjišťováním, kolik času a nervů jsou tomu všichni ochotni obětovat. ~ Nakonec se z toho vyklubala příjemná nedělní oddychovka, která by bez Meryl sice možná nestála za moc (tu nominaci na Oscara rozhodně nemá jen za sezení v zapěněné vaně ;), a která trvá dvě hodiny. Dvě hodiny jsou vážně moc. Ale co, každý si v tom najde něco a to přesně v takovém množství, aby to nebilo do očí. A ty dvě hoďky jsem ochoten odpustit :) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Vskutku docela dobrý film. Příběhy dvou žen v jiných časových sférách, ale s podobným životem a možná i cílem, smyslem. A oba tyto paralelní světy jsou propojeny velmi dobře. Nepřišlo mi to nějak násilně skloubené a to se mi líbilo...že vše plynulo jak po másle. Máslo...dalo by se říct, že to byla asi hlavní ingredience tohoto filmu. Herecké výkony byly skvělé...ale musím přiznat, že Meryl Streep mám radši v jiných rolích, než v této. Ona svůj výkon předvedla jako vždy prvotřídně, ale přiznejme si to, ta role jí nesedla. Za to pro Amy Adams ta její byla jako stvořená. 3 a půl hvězdičky za film plus ta půlka za ty úžasné pokrmy, při kterých se mi sbíhaly sliny :P ()

Galerie (41)

Zajímavosti (22)

  • Meryl Streep musela po celou dobu natáčení nosit vysoké podpatky, aby se svou výškou alespoň trochu přiblížila Julie Child, která měří téměř 2 metry. (Ernia)
  • Píseň ''Stop the Train'', která se nachází na soundtracku k filmu, je od Henryho Wolfa, syna Meryl Streep. (CliffLee)
  • Aby se Meryl Streep naučile reprodukovat typický hlas Julie Child, sledovala v rámci přípravy na roli její záznamy. (jezurka42)

Reklama

Reklama