Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (431)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Před zhlédnutím filmu jsem o něm vlastně nic nevěděl. Možná proto je pro mě o to větším a příjemnějším překvapením. Sledovat rozpadající se život jednoho slušného učitele fyziky byla opravdu sranda, Michael Stuhlbarg mě opravdu překvapil. Ještě větší překvapení ale pro mě bylo, když jsem pohlédl na kolonku režie, protože filmy od bratří Coenů nejsou mým šálkem kávy. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Seriózní muž nepatří v rámci tvorby Coenů k ambiciózním titulům, na první pohled neuchvacuje a nepohlcuje. Stejně se mi ale zadřel pod kůží a vyklubala se z něj - napsal bych příjemná podívaná, nebyla by to ale vlastně pravda, protože jde v ryzím smyslu slova o tragikomedii. O příběh muže, který chtěl žít správně a příkladně, jenže čím serióznější se snažil být, tím víc mu okolí i život sám sázeli facky na potkání. Stylový prolog, který se vrací hluboko do minulosti židovské diaspory, se zbytkem snímku na první pohled nesouvisí, uvádí diváka ve zmatek a vnáší do filmu neurčité napětí, kam to všechno asi směřuje. Jde o malý film, typickou klubovku o smolařském hrdinovi, který snadno vyvolává divákovu empatii - a kterému to není pranic platné. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Coeni to skrátka vedia. Netvrdím, že som všetko z tých židovských anekdot pobral a pochopil, no nenudil som sa ani chvíľu, aj keď to bolo... no povedzme, že svojské, avšak na druhú stranu typicky Coenovské, žiaden odklon. Oceňujem aj výbornú retro atmosféru, kameru a najmä hercov, myslím, že na castingu si dal niekto extra záležať, a vyplatilo sa. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Celkem náročný film od bratří Coenů. Přiznám se, že jejich tvorba v posledních letech mě příliš neoslovuje. A Serious Man je však stále nadprůměrný film. Úvodní příběh mě dobře naladil, první polovina zklamala a ta druhá opět výsledný dojem napravila. Jen nevím, proč mi několikrát přisla na mysl vzpomínka na Big Bang Theory :-) Nenápadný snímek, který nejspíš zapadne i přes slavná jména na režisérské stoličce. Vytrvalému divákovi však může nabídnout nevšední zážitek, ale musíte být opatrní. 70%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Coeni se toho nebojí, fakt ne. Jejich schopnost rozvinout třeba i marginální téma a co do formální stránky ho potom dotáhnout do detailní (a detailové) dokonalosti, není v dnešním mainstream filmovém světě zase tak běžná. Považuju se spíš za kritika než jejich příznivce, ale Seriózní muž, jakkoliv třeba vyhodnotíte dějovou linku jako nezajímavou, je povedeným retrem, kterému nechybí moc dobrá kamera, hudba ani celková atmosféra. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Je nejasné do jakého roku byl film situován; Rabín Scott má v kanceláři kalendář roku 1967, ale výběry the Columbia House zmiňované Dickem Duttonem (Santanův "Abraxas" a Creedence Clearwater Revival's "Cosmo's Factory") byly vydány v roce 1970. (c.tucker)
  • Natáčení trvalo 44 dní. (Saku)
  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama