Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Už v útlém věku děti vstupují do folklórních souborů, ale jejich vztah k nim se utváří jen pozvolna, vnějších podnětů, které na ně doléhají, je více než dost. Jenže vidina zahraničního vystoupení změní jejich vztah k lidovým písničkám a tancům, naruší dosud pevná přátelství. Ač se snímek zabývá dětskými hrdiny a je dětskému publiku také určen, dokáže nepochybně oslovit i dospělé, protože řeší problémy dotýkající se rodičů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak vychovat konformního (dobovým newspeakem socialistického) člověka. 1) Snímek narušuje dnes převažující představu, že v reálném socialismu se točily pouze prorežimní agitky anebo neškodné komedie. Debutujícímu už 44letému režisérovi a spoluscénáristovi Zdeňkovi Flídrovi se podařilo vykreslit maloměstské prostředí s intenzitou v té době neobvyklou. 2) Spoiler. Informace o tom, že dětský folklórní soubor pojede do Francie, mění chování dospělých k do té doby na okraji zájmu stojícímu souboru. Radost z amatérského vystupování jde stranou a nastupují tlaky ze všech stran. Zvítězí rovná páteř anebo pragmatismus? 3) 18letý Marek Haman v roli 14letého hlavního hrdiny Davida stejně jako 16letý Jan Vokurka (Patrik) či Marek Mička (Janek) odvedli přirozené uvěřitelné herecké výkony. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry a uceleny film o detskem folklornim souboru. Je zajimave videt, jak jednotlive postavy slysi na zajezd do Francie, v dnesni dobe jiz temer nepredstavitelne. Dobre vykreslene postavy, detske role velmi dobre zahrane a z dospelych zaujme hlavne vyborna Hadrbolcova a Vlach. Tento film je krute podhodnoceny. ()

Reklama

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Na tento nádherný film jsem narazil víceméně úplnou náhodou. Mám dojem, že to je neprávem „zapomenutý“ film. Svým námětem – dětský zájmový umělecký kroužek, připomíná film POHLAĎ KOČCE UŠI. Děj je pochopitelně jiný. Za zmínku stojí, že se autoři filmu umně vyhnuli nápisům propagujícím socializmus, z kterého tam nakonec zbylo jen oslovení „soudruh“. Skvělému Markovi Hamanovi byl jeho filmový věk zcela uvěřitelný. Budu doufat, že tento film brzy uvede nějaká televizní stanice, abych si ho vychutnal v lepší kvalitě, než v jaké se mi ho podařilo získat nyní. VŠICHNI MAJÍ TALENT totiž rozhodně stojí za opakované zhlédnutí. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Skromný, ale rozhodně ne malý film, u kterého je třeba ocenit především výjimečně poctivý a ideologicky nepodbízivý přístup tvůrců. A to platí obzvlášť vzhledem k době jeho vzniku, protože v roce 1983 začala po dvanácti letech druhá vlna normalizačního „utahování šroubů“. Je tu několik velmi silných momentů, za všechny např. velikonoční scéna v domově důchodců, která je až mrazivě dojemná. A když k tomu připočtu slušný scénář (včetně civilních dialogů) s příběhem zasazeným do vizuálně i hudebně atraktivního prostředí a výborné režijní vedení dětských (ne)herců, kteří působí maximálně přirozeně, musím konstatovat, že absolutně nechápu zdejší nezaslouženě nízké hodnocení. ()

Zajímavosti (3)

  • V jedné z dětských rolí člena folklórního souboru se objevil i Petr Nekuža, zakládající člen a baskytarista legendární skupiny z Valašského Meziříčí Mňága a Žďorp. (starshine)
  • Natáčelo se ve Vsetíně a okolí. (sator)

Reklama

Reklama