Reklama

Reklama

Ach, ty vraždy!

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1
Česko, (2010–2012), 10 h 59 min (Minutáž: 87–100 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Scénář:

Zdeněk Zelenka

Hrají:

Jiřina Bohdalová, Václav Jílek, František Němec, Filip Blažek, Jiří Schmitzer, Josef Dvořák, Jan Hrušínský, Viktor Preiss, Petr Kostka, Martin Kraus (více)
(další profese)

Epizody(7)

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů. (Česká televize)

Videa (6)

TV spot 1

Recenze (133)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tento cyklus byl záměrně natáčen s určitou dávkou nadsázky a já tak k němu taky přistupoval. Během sledování jsem se pak nedivil, proč se určité postavy chovali tak jak se chovali a proč se něco událo tak jak se událo. Kdo nadsázku a ironii nepochopil, škoda mluvit. Ale i v záhlaví je možné se dočíst, že se jedná o krimi komedii a ne o drama podle skutečné události. Ale i mně pár věcí lezlo na nervy, především odhalení pachatele hned na začátku, myslím že čeští diváci jako věrní kriminálkaři (v televizi v podstatě nic jiného není) by unesli větší zátěž na mozek a odhalení pachatele až na konci (jako např. v Poirotovi nebo Marplové) by bylo daleko atraktivnější a záživnější. Ono se to ale lehce řekne, ale napsat něco alespoň vzdáleně příbuzného s genialitou závěrečného rozuzlení v podání Agathy Christie, je věc druhá. A Zdeněk Zelenka a většina dalších na to prostě nemá, proto zvolil snadnější a bohužel méně napínavou cestu. V tom případě měl ale také zvolit kratší a únosnější stopáž, což by jen prospělo. A ještě musím napsat, že mě vytáčela ta přemíra telefonování a focení atd. Obzvlášť ve 4. epizodě jsem měl dojem, že hlavní roli měl mobil:-) Z hlediska filmařského je to natočené bezchybně, kamera, střih, zvuk, hudba - bez námitek a z hlediska televizního nadstandard. Herecký ansábl našich předních herců v čele s královnou je úctyhodný a hezky se na to dívá. Však kdy pak si takový Kostka, Němec, Štěpnička i samotná Bohdalová zahráli v pěti celovečerních filmech? Dále si na své přišli Viktor Preiss, Josef Dvořák, Jiří Plachý ad. Samozřejmě k dokonalosti tomu chybí dost, chtělo by to větší spád, vychytanější scénář, méně křečovitosti atd. Ale která z našich televizí dokáže vytvořit něco takového? Já oceňuji nápad a energii s jakou se tento cyklus vytvořil a další 2 díly se tvoří. Jak se lze dočíst i většina diváků dala raději přednost této neobjevné starofilmařině před objevenými a posléze zase zapomenutými zjevy v talentových estrádách. Objektivně bych hodnotil třemi *, ale za Jiřinku 1 přidávám. Za nejvíce povedené díly považuji Hřích profesora Sodomky a Vraždu poštovní doručovatelky. ()

Ev.D. odpad!

všechny recenze uživatele

Upřímně. To je hrůza. To ani nejde popsat jak je tohle děsný. Když to sleduju tak si musím zakrývat oči protože tohle fakt nejde. Během první čtvrthodiny víte kdo je vrah. Kamil je tak chytrej jak vidle v hnoju a Bohdalka je tak stráášně nenápadná až z toho přechází zrak a nakonec tenhle ,,seriál" naprosto dorazila Roubíčková s Kalašnikovem. Škoda mluvit tohle. ()

Reklama

watchtower 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu: Odpad. Klišé, patos a kýč. Pominu-li děj přitažený za vlasy a neskutečně ochotnické výkony vnoučka Rákosníčkové jak z nedělní polední pohádky, tak strašně tahala za uši rádoby hravá, ale hlavně neskutečně zbytečná přimixovaná hudba. Proč si mafián najímal na špinavou práci neznámé nevyzpytatelné bezďáky, když má spolehlivé gorily co bez dlouhých keců sprovodí ze světa jednoho z nich. Toyota Landcruiser je asi typické auto českých skorobabiček. Pomiňme že byla právnička a mohla si na něj vydělat, přesto bych ji raději viděl třeba ve Wartburgu. Naprostý nesmysl s nočním natáčením vraždy mobilem (Kostka natáčí nastojáka, ale v notebooku to je v perfektně kvalitním 16:9 takřka FullHD rozlišení), kdy musel být od mafiána asi tak metr. Završeno sladkým finále kdy chudáček vnouček dobře vsadil a vzápětí ihned bez jakýchkoliv obstrukcí inkasoval, aby vystřídal fáčko snad ještě po detektivu Tomsovi za fantomasovského Citroëna. Se divím, že s tím ještě neodjeli do západu slunce. Po druhém dílu: 1 hvězda - v kontextu televizní tvorby ČT. Obětoval jsem se. Děj byl uvěřitelnější a možná právě tohle měl být první díl, aby diváky zbytečně neodradil. Nicméně pár věcí tam dost tahalo za nohu - nějak se mi nechce věřit, že v nějakém zapadlém Kostelci (kde se nic neutají) mají gay klub, Preiss si tam klidně vrká na ulici s cukrářkou a hlavně se tam všude po městě motá Jiřka s poldíkem jako by je nikdo nemohl vidět. A ještě právě ten "nenápadný" Citroën. Preiss ale výborný, dokonce i stará Rákosníčková byla docela v poho. Jen ten polda vnouček.... Ten jako by byl "pohádkovej". Strašně mně provokuje jeho projev. Naivka, hodňousek a milášek. Po pátém dílu: 2,5 hvězdy Viděl jsem i 3. a 4. ale nestálo to za comment, furt dokola. Pátý díl mi ale vadil nejméně a měl docela logiku, tedy až na tu tipařku, to byla berlička. Celkově tedy milostivá 1*. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Pomerne rozkolisana uroven jednotlivych pasazi, kazdopadne napad super - Zelenka se pochlapil, ze to napsal herecce, kterou nemam rad, uplne na telo, takze nemusela vubec hrat. Na jejiho vnuka se ale zvyka dost tezko, ale pravdou je, ze nekdo jiny typove vyraznejsi by lehko zastinil hlavni predstavitelku a to by neslo... Nicmene je super, ze kazdy dil je pojaty jinak ma rozdilnou skladbu, tempo a ruzne aktualne reaguje na deni u nas. Tesim se na avizovane pokracovani ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Námět i obsah a scénář šustí papírem žáků poškoláků. V momentech, v nichž si divák jakž takž téměř zvykne na to, že tu jsou alespoň některé příznaky místy zvládaného filmového řemesla, je knokautován násilně nakopnutým dějovým zvratem, který VRAŽDÁM propůjčuje ráz hodně nastavované a čím dál bezchutnější kaše. Samozřejmě bez diskuse je nezpochybnitelný herecký výkon fantasticky nestárnoucí první dámy Thálie Jiřiny Bohdalové, která se s očividným elánem a energií chopila své převlekové role; to samé veskrze platí o dalších skvělých hercích (Dvořák, Schmitzer, Preiss, Kostka, Štěpnička, Postránecký, Němec, Postlerová, vynikající Jiří Plachý a další). Říká se, že pršet nemusí, stačí, když kape. Ale co si počít, když se jazyk lepí na patro a v nedohlednu je i ta efemérní občasná kapička nápadu, záblesku, vtipu, vytržení z pouště stále bezbřežejší nudy? ()

Galerie (223)

Zajímavosti (27)

  • V páté epizodě policie včetně Kamila Kalendy (Václav Jílek) udělá razii do domu, kde by podle nich měla být vězněná doktorka Kalendová (Jiřina Bohdalová). Když akce skončí neúspěchem, odjížní Kalenda spolu s kolegy autem. Náhle se rozhodne, že u domu zůstane a bude jej sledovat. Vystoupí a přejde do svého auta, jež je připravené na vhodném místě, přestože by neměl tušit, že mise bude neúspěšná. Rovněž by bylo nelogické odjíždět s kolegy, pakliže měl k dispozici automobil. (dmk)
  • V čase 1:27:20 je slyšet, že datum 17. července, které ve větě říká plukovník Zdeněk Drtina (František Němec), bylo dodabováno později, jelikož plukovníkův hlas zní v tu chvíli jinak než při ostatních slovech ve větě. (David7)
  • Natáčelo se v Mělníku, Řevnicích a Praze. (sator)

Reklama

Reklama