Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Nikolaev má štěstí jako prase, že v jeho filmech hraje Karel Roden a Lukáš Vaculík a v tomhle má štestí hned 2x.Chválím ho za náměty jaké točí, ale jeho režisérská nevyrovnanost je někdy děsivá.Dobré Lidice nedokáže emočně utáhnout, slušný Příběh kmotra zase scénáristicky zkratkuje.Jménem krále je na český poměry nebývalý pokus o historický film, nečekám výpravou Statečný srdce, ale bylo jasně vidět, že moc peněz do projektu nenateklo, jsem o něco schovívavější v hodnocení hlavně díky zjištění, že původně se jednalo o pilotní film pro televizi a nakonec to šlo do kin.Nejhorší na celym filmu je hudba, nic tak iritujícího a otravnýho jsem neslyšel ani v čekárně u doktora, kde chrchlaj pacienti, řvou malý děti a pičujou morgoši.Tohle kdyby pan Chlumecký a Traxler dali někde v Hollywoodu, poslali by je obratem do prdele.Příběh byl jak z televizní kriminálky, ale mělo to místy dobrou dramaturgii a herci makali jak mohli, vidět v jedný scéně Vaculíka s Rodenem bylo úžasné, za snahu......Nikolaev......za snahu...3*.50%. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Svatá prostoto gotická zas, tak ve chvíli, kdy cele zamordovali pana "půLkrabího" jsem se na to po půl hodině divácké soustředěnosti vypůlil... %-o . . . Psina je, že pražská čudlárna si dala oddych od debilních serriálů a jala se konat jakože velký art, ovšem škodíc věci i sobě sama želbohu se stejnou vervou a nas(r)a(t)zením, jako plodí ty svoje té(lenovelo)vé sračky. Takže vlastně naši prostonárodní >údmělci< jen převlíkli kostýmy a to je celý. Přes zhusta snaživé přehrávání pořád stejně toporné a pitomě laciné televizácké hraní - za to však trendy podbízivé ksichtění, stejné šumlování a huhlání a deklamování (všimli jste si lidičky, jak za posledních třeba jen deset let tragicky klesla kvalita hereckého i mluveného projevu - už i u starých ostřílených bardů, kteří se zkrátka možná i nevědomky přizpůsobují té mladé jámudámu telenovelokvašené neočudlácké kastě) pláců vypouštěných z tlamek dle pitomého scénáře - vedoucí místy až k nesrozumitelnosti(!) dialogů, celkové vyznění "historické" látky a atmosféra filmu (sic!) pak jako vystřižená z nějaké třetiřadé hw produkce, točené za stamilionových pobídek z našich daní za spoluúčasti tušašských produkcí. Ztráta času, sráta na to... %-/.. - - - P.S. Jooo!!! "ŽLUTEJ KYSELEJ HNUS" 8-))) /vyhuhlává náš hlavní hrdina v cca 70 minutě - vč. reklamních bloků/ . . . Díky Karle. Tak líp by to ani igitátor neřekl! ;o] - - - - - (Poprvé a naposledy nahlédnuto s pošetilým očekáváním ze studijních důvodů - po cca třiceti minutách utrpení dohleděho na půl oka už jen z nutnosti - 16.10.2011 na >nejmenované novovizi< , hodnocení 1566., komentář zde jménem igitátora jako stočtyřiasedmdesátý - 16.10.2011) ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Příjemné překvapení (vzhledem k místnímu hodnocení 44%). Přestože především ze začátku je film nemastný, neslaný, velmi brzy se to změní. Jménem krále se úspěšně vyhýbá hlavnímu neduhu loňské Bathory - díky svému komornímu pojetí nepotřebuje davové scény, které ve zmíněném eposu byly tím nejvíce nezvládnutým prvkem. Důležitá věc - díky zasazení do třináctého století si film vystačí i se strohými kulisami a kostýmy, vizuální složce filmu velmi pomáhá nasvícení rozptýleným slunečním světlem, které dopadá skrze úzká okna a pro které mám velkou slabost. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

A já říkám, že se nafukuje bublina z mnohem větších kravin. Jako detektivka je to velmi dobré, byť divákovi není poskytnuta možnost nějak předlouho o vinících zločinu pochybovat. Menší výprava, typické dobové interiéry, česká herecká špička, film bez ambicí, který ale bavil od začátku až do konce. Umím si to představit i jako pilotní film k detektivnímu historickému seriálu. Ohne sranda. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ne zas tak strašný historický film, jak jsem očekával. Detektivní linie je sice dost laciná a celej příběh jakoby z oka vypadnul nějakýmu ochotnickýmu představení. Herci jsou ale fajn a celý je to dostatečně krátký na to, že mě to nijak nezačlo štvát. Pravda ale je, že se mohli tvůrci rozhodnout, zda do toho narvat více peněz nebo to dát rovnou do televize. Ta druhá možnost by tomu slušela víc. Když si postavy mezi sebou jen tak povídají, tak to ještě jde. Jenže když dojde řada na nějaký souboj či rytířské klání, tak je to opravdu až k smíchu. V tý televizi bych to toleroval, takhle ovšem ne. I tak se na to pro jednou dá kouknout a netrhalo mi to žíly tolik, jako jiné české filmy.50% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Je zajímavé, že Jan Dolanský, který v této středověké detektivce hraje pomocníka jménem Oto, ve stejném roce hrál i v kriminalistickém seriálu Expozitura (od r. 2009) ze současnosti, ve kterém se jeho postava také křestním jménem jmenovala Oto. Mimo to ve filmu si zahrálo několik dalších „expoziturních“ herců, například Karel Zima (strážce na Vartmberku), David Prachař (Beneš z Dubé), Jan Kanyza (Hynek Berka z Dubé), Jiří Dvořák (Přemysl Otakar II.), Karel Polišenský (kaplan) a Hynek Čermák (voják Křenek). (Nick321)
  • V německé distribuci byl film uveden pod názvem "Knights of Blood", v překladu "Rytíři krve". Velkým písmem je na plakátu uveden Karel Roden. Ten se však ve filmu ve zbroji vůbec neukáže, takže na obalu lze vidět postavu Davida Matáska s digitálně doplněným zakrvaveným mečem. Postava je doplněna velkou skupinou bojujících rytířů před hradem a dále fotografiemi rytířů na koních v plátových zbrojích. (p3tris)
  • Snímek Jménem krále byl podle všeho pilotní díl seriálu, který však nikdy nespatřil světlo světa a v rámci ekonomického zhodnocení zamířil z televize do kin. Pikantní je, že ani sami herci netušili, že účinkují ve snímku směřujícím do přítmí kinosálů, a ono zjištění je notně překvapilo. [Zdroj: Cinema] (hippyman)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama