Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (2 074)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Až do chvíle, kdy se Wikus ocitne v bojovém robotovi, jsem skoro uvažoval o pěti. Je vidět, že film vznikal mimo USA, taková porce syrové nekorektnosti v jednání a mluvě by ve studiovém systému asi nevznikla. Bohužel na konci přichází náhlé hrdinné rozhodnutí a z dosud sympatického účelově jednajícího hajzlíka se stane deus ex machina (takřka doslova). Takže emzák může naložit syna na dětskou sedačku ve své zánovní kosmické lodi a zamířit pryč. Naštěstí to zachraňuje otevřený konec, jak to shrnuje jeden z mluvčích v "dokumentu" paralelním k ději filmu. Po technické stránce naprosto parádní věc s perfekně natočenými akčními scénami v real stylu (cokoli od Manna, Childern of Men, Blood Diamond, Baader Meinhof). P. S. Po filmu jsem si dal krevetovou polévku. Malé zamyšlení vyvolané filmem: Hodně mě potěšil poukaz na to, jak se podobně citlivých věcí ve světě neujímají armády, ale soukromé společnosti kontraktované mocenskými strukturami. Už v dnešní době rozhodně nejde o několik žoldáků jako z časů koloniálních válek, ale o mocné organizace disponující většími silami než řada zemí (např. skupina organizací TADS, ITTC a AeroGroup vlastnila v roce 2008 přes 40 bojových letounů včetně F-16, Su-27 a Mig-29). Jak přitom tyto společnosti v praxi jednají, dokumentuje např. nechvalně proslulý případ Executive Outcomes (ve filmu to pak bylo docela hezky ukázáno v Krvavém diamantu). Takže mě vždycky pobavilo, když jsem např. slyšel z našich "informovaných" médií, že třeba v Iráku zahynul v přestřelce bezpečnostní pracovník soukromé společnosti. Takto řečeno si člověk představí nějakého chudáka ochrankáře u brány, jenže v takových případech šlo vždycky o příslušníky nějaké podobné žoldnéřské armády. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Hm, tak se mi od 3. 10. 2009, kdy jsem tento film viděla poprvé, vážně změnil pohled. Měla jsem takové podezření. Nápovědou mi byl původní komentář, nejenže obsahující slova zakončená nespisovnými koncovkami, ale i spojení jako "slibný námět zprasit", "absolutně nepřesvědčivý", "proč je civilní náhled zakončen bezhlavou střílečkou" a "ne, prostě ne". Dnes mi stačí podívat se na krevetího tatínka, který miluje svého krevetího synka, a hned mé kamenné srdce pookřeje a jsem schopna zamyslet se nad tím, o čem film chce vyprávět a jak toho dosahuje. Na to, aby se mi doopravdy zapsal do srdíčka, se mi film i nyní zdá dost hlasitý, ukřičený a výbuchovitý, ale kdo já jsem, abych někomu vyčítala postmoderní křížení žánrů a bezhlavé střílečky, pokud je používá k objektivně posouditelnému filmovému dobru, a dost možná dokonce i chytrému a chytře? Velký posun nastal také v tom, že jsem právě omylem místo posun napsala psoun a že se mi nyní Sharlto Copley zdá roztomilý a respektuji ho jako protagonistu, i když by se mi přece jenom víc líbilo, kdyby dospěl k nějakému charakternímu posunu dřív než na úplně možnou poslední chvíli. Závěrem se tedy omlouvám za svou dřívější předpojatost a jestli někdy natočíte to pokračování, děcka, tak nevyvádějte blbosti. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, je jasny, ze mame co delat s vyjimecnym sci-fi, ale ze bych si z toho sed na prdel, tak to urcite ne. Problem je, ze kazda slozka filmu je perfektni, ale vzdy ji jeste neco malo k dokonalosti chybi. Pribeh. Na jednu stranu opravdu genialni myslenka na uteceneckej tabor mimozemstanu, ale jinak celej pribeh si jede vicemene v predvidatelnym a nijak zvlast originalnim duchu. Prvni pulku je to navic dost stereotypni az nudny, coz ale bohate vynahradi druha masakralni pulka. Taky je skoda, ze mimozemstani nemaj nejakou propracovanou mytologii, takle o nich clovek vi tak maximalne to, ze zerou kocici konzervy. No a konec je sice solidni, hlavne po ty akcni strance, ale dost otevrenej a rozhodne by si film zaslouzil pokracovani. Dale styl natoceni. To je hlavni vec, cim se tohle sci-fi odlisuje od jinejch, cely to pusobi realisticky, syrove, ale misty i bohuzel lehounce lacine a neustaly prostrihy na nejaky rozhovory zacnou po case otravovat. Triky. Tady neni co resit, ty jsou perfektni, az bohuzel na tu hlavni zalezitost - mimozemstany, ty bohuzel vypadaj spis jak nejaky srandovni panacci, coz ale neni uplne vina triku, ale spis designu postav. Hudba. Sice hezky podkresluje dej, ale je taky zaroven dost nevyrazna. No a herci, zadna znama drzka, ale typek v hlavni roli hraje paradne, akorat by mel zapracovat na artikulaci, obcas dost mrmlal. Takze jak uz jsem psal na zacatku, jeste trochu doladit jednotlivy slozky a meli bysme co delat s revolucni sci-fi zalezitosti, takle se pouze jedna o vysoce originalni, maximalne zajimavy, v druhy pulce perfektne akcni a masakralni (rozstrikovani pomoci zbrani mimozemstanu je dokonaly) sci-fi, na kterym je ale videt, ze Blomkamp mel omezenej rozpocet a nedostatek zkusenosti, i kdyz to vyvazuje obrovskym talentem. Takze jenom lepsi 4*. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Muži v čiernom" meets "Mucha" meets "Black Hawk Down" meets šťava z osemdesiatkového Verhoevena a Camerona. Áno, D9 je čistokrvné béčko, ktoré je originálne iba zvolenou formou a prostredím juhoafrického slumu. Zároveň je ale veľmi šikovne komponované a natočené, má tempo, skvelú gradáciu a vzhľadom na ten rozpočet až šokujúco kvalitné efekty. Hlavnou výhrou je však ústredný predstaviteľ a jeho postava, ktorej vývoj je až neuveriteľne uveriteľný, hoci za 90 minút prejde z "priposraného úradníka" až po "chytím-raketu-v-lufte borca". D9 nie je žánrový míľnik, ani najlepší film sezóny, ale určite ide o prvotriednu zábavu, na ktorú sa raz bude spomínať ako na "prvý film skvelého režiséra, ktorému v Hollywoode zveria hocijaký rozpočet". Blomkamp na to má. UPDATE: Po druhom zhliadnutí dvíham na max., ten film je neodolateľný. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jsem Wikus van de Merwe z Oddělení mimozemských záležitostí (MNU) a mám za úkol spolupracovat s kreveťáky nejen jménem MNU, ale jménem celého lidstva …. JE MNOHO TAJEMSTVÍ V OKRSKU 9! Jak zajímavé je pohrávat si smyšlenkou INTEGRACE NÁVŠTĚVNÍKŮ. V reálném světě MÁME MNOHO SPOLEČNÉHO. (,,Musí prostě odejít. Nevím kam. Hlavně ať odejdou.“) I když to předpokládám nebylo hlavním cílem filmu. Tím snad měla být snaha pobavit, která v mém případě našla naplnění. Ačkoliv nejsem příznivcem filmů ,,v dokumentárním stylu“, tak zde mi to vůbec nevadí, protože ten styl je jinej, než třeba v Monstru atd.. . Je tu vše co mám rád: emzáci, akce, napětí, syrové efektní ,,fujtajbl“ záběry a také závěr, který pobaví. A přestože existují doslova tisíce rozličných teorií jak emzáci vypadají, jaké jsou jejich cíle a priority na naší planetě oceňuji, JAK SNADNO se s tím tvůrci vypořádali. Spousta záběrů a hudba mi připomínala jiné filmy, které mám rád, tak proč by District 9 měl být výjimkou? Vždyť je určen (hlavně) POUZE PRO LIDI! PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? Moc by mně překvapilo, pokud by tomu bylo jinak než: O 3 roky později… ()

Galerie (75)

Zajímavosti (36)

  • Když se Wikus (Sharlto Copley) s kreveťákem dobývají do laboratoře MNU, na zdi lze zahlédnout nápis „TETRA VAAL“. To je jméno fiktivní společnosti vyrábějící roboty v jednom z Blomkampových předchozích krátkých filmů, který se rovněž odehrával v Johannesburgu. (HellFire)
  • Jelikož ze snímku vyplývá, že mimozemšťané přistáli na Zemi již před dvaceti lety, jedním z úkolů týmu speciálních efektů bylo dosáhnout dojmu, že veškerá mimozemská technologie je takto stará. Na věci byla použita byla směs šelakového aerosolu a vody, která vyvolává chemickou reakci. (Olík)
  • Název filmu byl inspirován událostmi, které se odehrály v okrsku Six v Kapském Městě během éry apartheidu. (třešta)

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama