Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Konspirátor měl / má ambice na to být velmi zajímavým historickým dramatem, založeným na skutečné události. Bohužel se Redfordovi nepodařilo zajímavost kauzy zachovat a místo toho sledujeme nudu jako z průměrnýho dílu JAGu (akorát dobově jinam zasazeném). Vlastně jsem doteď (asi 5 dní po shlédnutí) z filmu nepochopil, jestli Mary Surratt byla skutečně svině, anebo jenom jižanská matka kryjící svýho blbýho syna. Taky mi tam chybělo něco víc v epilogu filmu o Aikenovi - sice mu suspendovali členství v klubu, ale co bylo jako pak? Zkrátka jsem čekal víc, než jsem dostal. Lepší 2* ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Velmi významný historický milník v amerických dějinách. Vražda prezidenta Lincolna. Postupně je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni z atentátu nebo k jeho napomáhání. Mladý právník, ještě nezkušený právník dostává za úkol před vojenským tribunálem obhajovat její nevinu. Dle obvinění totiž o celém plánu věděla, protože se v jejím domě bydleli a scházeli se účastníci atentátu. Žena proti nevypovídá jenom proto, aby chránila svého vlastního syna, který byl rovněž členem skupiny, ale opustil ji předtím, než samotný akt vraždy byl spáchán. Je tak na samotném právníkovi, aby získal sympatie poroty a pokusil se odvrátit jediný verdikt, který za zločin proti státu je, a to smrt oběšením. Velice zajímavé, historické až konspirační téma. Z počátku pomalu a až lehce nudně rozjíždějící drama se zhruba od poloviny přetavuje na psychologickou válku mezi ústavou, zatvrzelými a zkostnatělými vojenskými představiteli a za pravdu se bijícím, argumenty na všechny strany střílejícím a neúnavným advokátem. Je to víceméně marná bitva, ale tím, jak dokáže jeden člověk být průbojný a snaží se najít spravedlnost stůj co stůj, se stává přece jen vyšším principem solidárnosti a touze pomoci bezbranné ženě v nezáviděníhodné situaci. Do této role byl obsazen skvělý James McAvoy a to je trefa do černého. Jeho postava ostře vystupuje z nastoupené řady vojenských důstojníků a dalších významných osobností, které jsou ve filmu představeny. Celý film táhne do grandiózního konce, který nenechá diváka rozhodně v klidu. Závěrem podotknu, pokud někdo bádá nad přesnými historickými daty, tak ta nejspíš nebudou úplně v pořádku. Po tom jsem nikdy nepátrala a troufám si říct, že především o to v tomto snímku nejde. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film s výborným scénářem. V podstatě soudní drama na obehrané téma, tentokrát však ozvláštněné tím, že k němu skutečně došlo a že se režisér Robert Redford snažil o co nejvěrnější historickou přesnost. Vše podtrhují i skvělé herecké výkony. Jen kamera občas nemusela tak lavírovat, jak je dnes zvykem. Na to, že má film dvě hodiny, nedokázal jsem se od něj odtrhnout. Podruhé už se na něj asi nepodívám, ale je to skutečně poctivý kus filmařiny na zajímavé téma. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zpočátku chaos, ale jakmile Aiken převezme případ tak to začne mít trochu grády. A přestože se tam v podstatě "nic" neděje a jen se mluví, dialogy mě vtáhly a vážně jsem se chtěla dozvědět, jak to ve skutečnosti bylo. Do poslední minuty jsem doufala, že se syn Surattové objeví a přizná. Připadá mi dost zvláštní, že jeho později osvobodili, když proti němu měli důkazy (narozdíl od případu jeho matky..). Ale někdy je bohužel učinění spravedlnosti za dost nemožné..James McAvoy je výborný herec, ale o tom jsem nikdy neměla pochyby. Naopak taková Alexis Bledel nebo Justin Long působili ve svých rolích spíše směšně a nehodili se tam. Historické filmy mám ráda a tenhle bezpochyby patří k těm lepším, každopádně je to nejspíš taková ta záležitost na jedno shlédnutí, druhé by mě pravděpodobně tak nechytlo... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*5...Robert Redford a politické témy - vždy zaručená kvalita. V Conspiratorovi sa vychádza z reálnych historických udalostí, ohľadom súdneho procesu s ľuďmi (ne)zapletenými do atentátu na Abeho Lincolna. Redfordovi sa bravúrne podarilo zachytiť historické reálie, ale filozofický presah diela do súčasnosti je zrejmý (napr. procesy s údajnými teroristami a sporné Guantanámo - aspoň ja som to tam medzi riadkami videl). O vine a treste, bolo nakrútených veľa filmov. Tento je svojský, originálny, perfektne napísaný& zrežírovaný a presný. Spravodlivosť a právo sú relatívne veličiny podriaďujúce sa vyšším cieľom, ktoré stoja často krát nad morálkou a etickou rovinou- to platilo a vždy platiť bude, bohužiaľ. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Delší části filmových dialogů byly věrně okopírovány ze soudních spisů. (hellstruck)
  • Jeden z generálů v komisi, jehož jméno ve filmu nepadlo, byl Lew Wallace, který je autorem románu "Ben Hur: Příběh Krista". (Morien)
  • Je len veľmi málo známych skutočností a informácií o Fredericovi Aikenovi. Nezachovala sa žiadna jeho fotografia. (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama