Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (266)

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Zmatenej nesmysl, kterej od naprostýho krachu zachraňují některý dobrý herci a pěkná kamera. To, proč se Strach, kterej evidentně svojí řemeslnou zručností převyšuje většinu tvůrců ČT pouští do podobných debilit, ví snad jen Bůh. Jinak naprostá tragédie s dementním vyústěním a otravnou dvojící sester, který furt pobíhají všude v bílým jako saniťáci. Ať si Šifru mistra Leonarda kritizuje kdo chce, faktem ale je, že amíci mají ánunk o tom, jak mají podobný filmy vypadat. My ani omylem. ()

homerr 

všechny recenze uživatele

No pokud srovnám s filmem Ďáblova lest, tak ta vyšla jako mnohem lepší. Jazyk sice má pěkné záběry na stavby, ale to podstatné - děj je slabota. Od doby co se začalo vraždit ve velkém a každý kdo přijde do styku s nečím co nemá vidět, nebo vědět zemře je toho moc. Navíc závěr rozhovoru policistů, že to kdo vraždil stejně nikdo zjišťovat nebude byl už naprostý vrchol... ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Četl jsem od Urbana jen jednu knížku a můžu říct, že jsem z ní měl přesně ten pocit, jak z tohoto filmu. Urban je mimoň, kterej to zamotá jak klubko nití a hrozivě si vymýšlí, vykonstruuje cokoliv, jen aby z toho vymačkal nějakou mystiku. Taková látka se těžko točí a v rámci těchto mantinelů se povedlo Strachovi natočit velmi slušné dílko. Já Urbana moc nežeru, ale přesto jsem se dodíval a přefiltroval jsem, co bylo třeba. Navíc si myslím,na rozdíl od mnoha zdejších "nepraktikujících katolíků", že ta schematičnost byla cílem a snahou tvůrců. 70% ()

papaJA21 odpad!

všechny recenze uživatele

Strašný filmový zážitek. Ve všech směrech. Neskutečně nelogické chování postav, příšerná kamera, která by byla špatná i na poměry Toulavé kamery, nejhorší herecké výkony co jsem v české televizi zaznamenal. Celá osa zla je reklamní slogan - santiniho architektura - mysteriozní náboženský přesah. Abych pochopil autora, snažil jsem se najít nějaký rozhovor s autory, proč to na točili tak jak to natočili a našel jsem rozhovor s režisérem Strachem kde říká "Divák se zakouká do detektivky a najednou si ani nevšimne, že uvízl v síti myšlenek a filosofických úvah. V určitém smyslu má Miloš Urban velmi blízko k Umbertu Ecovi." Trochu jsem doufal, že to byl necitlivý zásah střihače, nedostatek financí, nebo nějaké jiné problémy díky nim vyšlo tohle strašné dílo. Ale jako Eco? Urban, vážně? ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Zajímavá záležitost. ale Strach by si zasloužil větší rozpočet a trochu to roztáhnout. Spousta věcí je zde nerozvinuta, především motivace postav...například postava Stropnického se tam objeví úplně jak Deus ex machina apod. Kdyby to ěmlo tak tři díly, mohlo by tam být víc vysvětlivek, delší odhalování pravdy o záhadné dívce apod. Ale neznám předlohu, možná je sama o sobě tak trochu plytká. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Režisér Jiří Strach ve filmu spolupracoval s Martinem Stropnickým, se kterým vždy toužil filmovat, vůbec poprvé. Na základě úspěšného ztvárnění figury Ropse jej režisér podle svých slov bude rád obsazovat i nadále. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)
  • Slovenská herečka Lucia Molnárová neovládá češtinu, a proto je v českých filmech při postsynchronech vždy předabována. Tentokrát její postavě Victorie propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. (funhouse)
  • Santini byl pohřben na malostranském hřbitově v Praze, který ale dnes už neexistuje. Ve Šporkově ulici je hřbitovu i umělci věnována pamětní deska. (sator)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama