Reklama

Reklama

Vyměřený čas

Trailer 1

Ve světě, kde se neplatí penězi, ale časem, můžete buď žít věčně, nebo záhy zemřít. Justin Timberlake a Amanda Seyfried září v hlavních rolích akcí nabitého závodu s časem o muži křivě obviněném z vraždy a jeho pokusu svrhnout zkorumpovaný systém, ve kterém musí bojovat o vlastní život, protože každá vteřina se počítá. (Magic Box)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (2 098)

Dever 

všechny recenze uživatele

Andrew Niccol opäť splnil moje očakávania, ak takto bude pokračovať ďalej, stane sa ďalším scenáristom a režisérom, ktorý si zaslúži môj najväčší obdiv. Andrew napísal veľmi, veľmi dobrý a hlavne zaujímavý scenár, prikrášlený dvojicou nádherných herečiek Amandou Seyfried a Oliviu Wild. Počas celéh filmu som sa náramne bavil a preto nevidím dôvod dávať menej ako 5*. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu vypadal hodně zajímavě a já jsem si myslel, že půjde opravdu o nějaký "inteligentní" sci-fi. Překousnul jsem i toho Timberlejka, kterýho nemam rád. Ale nepřekousnu, že postupně z toho vylez takovej zábavně-naučnej pořad pro žáky základní školy o tom, co to je kapitalismus, inflace, sociální dáfky a podobný záležitosti. Druhá polovina filmu je v podstatě o tom, jak pořád někde pobíhá Justin Timberlake a Amanda Seyfried, ale děj se nikam neposouvá. A najednou padly závěrečný titulky, aniž by film dospěl k nějakýmu smysluplnýmu konci. Jako docela hezky se na to koukalo, ale celkově je to blbost. 50% ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film bohužel končí v nejlepším. Otázka, co by nadbytek času udělal na "trhu", tedy s lidskou společností, je v závěru vlastně jen nakousnutá (fabriky se zastavily). Sledování časové hyperinflace, ať už by vedla ke zbourání systému nebo k válce o čas, by bylo zajímavé. Tenhle boj časového Robina Hooda a jeho lady Marion (zatraceně pěkné a vždy na vysokých podpatcích) je takový uvedení do tématu. Každopádně myšlenka sama je perfektní, a vlastně jen víc zvýrazňuje prvky sociálního darwinismu (jenž s Darwinem nemá nic společnýho), který už jsou dávno v "provozu", tedy víc peněz=lepší přístup ke zdravotnictví, lepší strava=delší život, aniž by přitom ty peníze byly výsledkem lepší a užitečné práce. Stoupenci nadvlády kapitálu přitom dělají stejnou logickou chybu jako autoři myšlenky o nadvládě germánské rasy, protože neberou v potaz, že evoluční vývoj je boj neustálej a neexistuje v něm nějaký permanentní vítězství. Nedá se tak žádnej stav zakonzervovat, protože to vede ke stagnaci a degeneraci. Musí bejt neustále z čeho vybírat, ne vyšlechtit jedinou možnou variantu. Film sám je hodně podobnej Niccolově prvotině Gattaca, a to nejen dějově, ale celkovým výrazem, chladnými strohými lokacemi, trochu retro automobily (žádný product placement), a samozřejmě celkovou myšlenkou boje jedince proti nespravedlivýmu systému. I když film určitě není dokonalej (plný nevyužití myšlenky, člověk by řekl, že není nic jednoduššího než ukrást trochu času navíc), ale stejně se mi to líbilo. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Film je stavěn na zajímavém konceptu smýšlení. Diváka však staví do zvláštní situace. Na jedné straně zde stojí pohnutka, že na život má nárok každý. Na druhé však velí ekonomický rozum. Když všechen čas (v porovnání s penězi) rozdělíte mezi lidi, nepochybně se jedná o chrabrý čin. Nicméně čas má neúprosnější roli, než peníze a neustále mizí. Kdy se tedy společnost dostane do okamžiku, kdy ho "rozmělněn" mezi populaci všechen spotřebuje a vše skončí? Vskutku zajímavé dilema. Jasné je však to, že zbohatlíci vesele ovlivňují inflaci (která je svým paradoxem až úsměvná) a s časem nezacházejí dobře. Pokud si tedy nekladete filosofické otázky o existenci, snadno se ztotožníte s hlavní dvojkou (Justin a Amanda překvapivě v pohodě). Asi by to bylo na 5 hvězdiček, ale film řeší mnoho věcí jen povrchně: Kde se čas bere? Zhroutí se nakonec společnost jako domeček z karet? Kdo spustil toto odpočítávání, a proč? A mnoho a mnoho dalších... Proto jen 4 hvězdy. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Andrew Niccol | Hudba: Craig Amstrong | Produkcia: Andrew Niccol, Marc Abraham, Amy Israel, Kristen Laiblin, Eric Newman | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Regency Enterprises, New Regency, Strike Entertainment | Rozpočet: 40 miliónov $ | Tržby: 133,456,625 $ || Tak premárnený potenciál zo základného nápadu sme tu už dávno nemali. Začiatočné nadšenie a napätie vyhasínalo každou jednou scénou od druhej polovice kôli nelogickosti a neschopnosti deja gradovať. Je mi až ľúto dávať za 3, pretože herci, výprava a i réžia ma bavila svojou skromnosťou a nepotrebou megaakčných scén, no scenár je v druhej pôlke až neuveriteľne tupý - postavy konajú nesmierne nelogicky a majú krátku pamäť, ďalej sami nevedia, čo je pre nich vlastne dôležité... (...) Je tu cítiť bojazlivosť (alebo neschopnosť) autora prehĺbiť vlastnú základnú myšlienku pre film, pretože zistil, že načal niečo, čo je filozoficky viac, než čo by dokázal s touto kostrou scenára vysvetliť. A to je veru, obrovská škoda. Chcelo by to natočiť ešte raz... - A že sa tak nestane, o to sa v recyklačnom Hollywoode nemusíme obávať. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (29)

  • Ve filmu sice z pochopitelných důvodů nejsou ani jedny opravdové hodinky, tvůrci si však tento deficit vykompenzovali alespoň použitím názvů věhlasných hodinářských značek pro jména postav. Použitými názvy jsou tak namátkou Citizen, Breitling, Bell, Hamilton, Nomos, Carrera, Oris, Fortis, Vacheron-Constantine, Jaeger-LeCoultre, Patek-Philippe nebo Rado. Společnost Ulysse Nardin pak jedním názvem podělila postavy dokonce dvě. Čtení titulků je v tomto případě nutností minimálně pro milovníky hodinek. (Klot)
  • Natáčalo sa v Los Angeles (scény z Daytonu) a v Malibu (scény z Greenwichu). (Greenpeacak)

Související novinky

Dámské posily...

Dámské posily...

04.10.2010

...pro tři napjatě očekávané projekty. Především je tady Emma Stone (foto), jejíž hvězda prudce stoupá už od Zombielandu a nedávno si připsala na konto nečekaný hit Easy A. Teď se z ní stane učiněná… (více)

Reklama

Reklama