Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Západní fronta léta páně 1916, Velká válka už trvá dva roky a vybírá si svou krutou daň. Pod zákopy nesmiřitelných soupeřů se vede trochu jiný střet, v podkopech a tunelech zuří tichá válka nervů a nepřítelem všem je i nevyzpytatelná příroda. Film Jeremyho Simse stírá vrstvu prachu, kterou zapadla tato polozapomenutá kapitola tragických lidských dějin, od níž nás už dělí takřka 100 let. Jasně se ukazuje, že našinci nejsou první, kdo se vyznal ve zručném tunelování. Hrdiny příběhu jsou příslušníci první australské tunelářské roty, kterou vede zelenáč demoliční expert důstojník v záloze Oliver Woodward (Brendan Cowell). Nový poručík si musí získat své ostřílené veterány, kteří mu zpočátku nedůvěřují, a času na vzájemné z žití jim neúprosná realita moc nevěnuje. Sapéři jsou totiž převeleni z Francie do Belgie, kde mají za úkol chránit systém tunelů, jenž mají být použity v nadcházející ofenzívě. Zdatným sokem se jim stane důvtipný německý šikovatel Karl Babek (Kenneth Spiteri). Klaustrofobickou tíživou atmosféru zdařile navozují povedené kulisy stísněné temné tunely a všudypřítomné špína a bláto. Děj dobře zvládá střídání tempa, kdy prchlivé momenty klidu a bezpečí jsou střídány vypjatými okamžiky války. Malý film o velkých činech. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Co tu proboha děláte?“ ,,KOPEME TUNELY POD NĚMECKÝMI LINIEMI !!“..... Po Ztraceným praporu je tu další výborný kousek z I. světové války, inspirovaný skutečnými událostmi. Hodně kurevsky dramatických situací, ale i pasáží, kdy sousedi pochopí, že máte doma subwoofer. 1. světová válka je z pohledu ,,krtka“ drsná úplně stejně, jako (třeba) z pohledu ,,vola“. PŘESVĚDČTE SE! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád dobrý válečný filmy. 2.) Nevím, jak se chovat v noci před zákopem. 3.) Hledám rozdíl mezi českým a australským tunelářem. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ** Víte, že? 19 podkopů odpálených v 03:10 hodin 7. června 1917 pod KOPCEM 60 způsobilo největší člověkem vyvolanou explozi v dějinách? ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kdo by si byl pomyslel, že Australané podchytí atmosféru první světové na "západní frontě" tak fundovaně. Film, od kterého jsem nejdřív čekal kýbl nudy v jakýchsi šachtách a kecání o bitvě tam venku, mě z tohoto očekávání vyléčil hned v prvních minutách. Nyní je Beneath Hill něco, co každému vyprávím a vypadám pak jako člověk, který se vyzná i v těch nejmenších detailech strategie zákopové První světové války. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

S přehledem natočené válečné drama o mě nepříliš známém aspektu vedení války. Klasické schéma nedůvěry v nového velitele umě spojené s flashbacky do minulosti vytvářejí atmosferickou podívanou , založenou na skutečných událostech 1. WW. Perfektně se filmařům podařilo navodit atmosféru stísněnosti a klaustrofobie kopaných tunelů, která spolu s soudržností a kamarádstvím jednotky australských "horníků" výrazně přispívá ke kvalitám filmu. Holt pár australských krys Němcům pořádně zatopilo.... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle příběh jsem se hodně těšil. I z toho důvodu, že jsem dlouho žádný čistě válečný film neviděl. Problém filmu ale tkví v tom, že se z většiny odehrává v zákopech, což u první světové války není nic divného. Horší už je to ale s postavami, které se mně nedokázali dostat pod kůži, abych si tento film mohl na sto procent užít. Každopádně ale uznávám, že závěrečný výbuch mi udělal radost. I když byl brutální a dost neuvěřitelný. Celý film je totiž vlastně o tom, že se Australané podkopou pod nepřátelský zákop a pak ho naprosto brutálně odpálí. A ten výbuch, ten jsem si fakt užil. Tenhle film je vlastně takovým pomníkem všem vojákům první světový, kteří na nepřítele nešli bezhlavě vrchem, ale podkopávali se spodem. A o tom Vám určitě žádný jiný film ještě neřekl. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)
  • V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)

Reklama

Reklama