Reklama

Reklama

Odpad

  • Brazílie Trash: A Esperança Vem do Lixo (více)
Trailer 2

Hrdiny filmu Odpad jsou tři kluci, jejichž domovem je centrální skládka v brazilském Riu. Každý den ji prohledávají v naději, že najdou něco, co jim alespoň na chvíli zlepší život. Netuší, že už ten příští nález jejich životy nenávratně změní. Tím mimořádným nálezem, který Rafaela, Garda a Rata čeká, je peněženka, která obsahuje zdánlivě nesouvisející změť poznámek, výstřižků a jeden klíč. Když se o ni ale začne zajímat policie a nabídne jako nálezné značnou sumu, uvědomí si, že našli asi něco hodně důležitého. Rozhodnutím nevydat nález do rukou úřadům se vydají na vzrušující a dobrodružnou, ale nebezpečnou cestu, jejíž směr jim bude pomáhat určovat právě obsah peněženky. Ten totiž není standardním nepořádkem, který máme v peněžence všichni, ale důmyslným kódem, jehož rozlousknutí může jednoho vysoce postaveného člověka pořádně klepnout přes prsty. I proto policie rozjela tak usilovné pátrání. I proto jeden detektiv tak usilovně hledá Rafaela, Garda a Rata. Čím blíž jsou k rozluštění záhady, tím je nebezpečí větší. Ostatně, komu by chyběli tři kluci, kteří žijí na skládce? (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (166)

salalala 

všechny recenze uživatele

Solidní jednohubka, na které určitě nejvíc překvapí jména klíčových tvůrců. Curtis si zřejmě chtěl vyzkoušet diametrálně odlišný žánr od pro sebe typických komedií a napsal hodně zajímavou adaptaci, která disponuje především silným a uvěřitelným příběhem, napětím a množstvím zvratů. Daldry nejspíš zase nechtěl točit hluboce lidské a artové drama, ale zvolil atraktivní a relativně nenáročný thriller. Jejich kooperace dopadla více než dobře, protože se oba víceméně slušně doplňují. Kde jeden přichází se zajímavou zápletkou, druhý skvěle pracuje s exotickou atmosférou odvrácené strany brazilského Ria a napětím, které tu rozhodně nechybí. Přidává se i úderná a přesná hudba, krásná kamera a vůbec energický styl režie, v němž není čas na nudu. Zarazí i to, že většina filmu je portugalsky, takže působí dost autenticky. Ústřední chlapecké trio je obsazeno excelentně a tíhu, která na něm leží, zvládá naprosto bravurně. Ostatní už tu jsou vesměs do počtu, protože už nemají tolik prostoru (přesto si nelze nevišmnout, že Selton Melo v roli zkorumpovaného policisty je poněkud topornější) a nemohou tudíž předvést nic zásadního. Je pravda, že některé věci se občas vyřeší až moc rychle a řešení určitých situací jde sem tam proti logice věci. To ale v tomto případě nevadí, protože Trash je docela zajímavý snímek, který tedy nepřináší nic nového a možná si v něm oba autoři naložili trošku víc ambicí, než by bývalo bylo potřeba, jako žánrová oddechovka ale funguje velice dobře. 70% ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Nechybalo vela a dal by som asi aj 5 hviezdiciek. Pekne natocene, cool napinavy pribeh a hlavne skvele prostredie (hlavne z bezpecia a pohodlia calunenej sedacky v Europe :D). Chalosi su sympaticki, neda sa im nefandit. Na kvalitu a prepracovanost Slumdoga sa to nechyta a trochu mi vadila lavicova agitka, ale inak super filmik a uprimne, cakal by som trochu vyssie hodnotenia.. [#2/2015] ()

Reklama

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Tento brazilský kanárek odehravající se částečně na velkém smetišti, do odpadového hodnocení určitě patřit nebude. Po zhlédnutí traileru a přečtení recenze jsem očekával trochu zamotanější příběhovou linku. Nicméně je potřeba říct, že zklamán jsem nebyl. A vlastně mě tahle hra tří brazilských hochů s policií na kočku a myš bavila od první do poslední minuty. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Počet zmínek Milionáře z chatrče v době psaní komentáře: 5. Reálná podobnost s Trashem: emmm... odehrává se to pod hlavičkou BRICS? Vážně fascinující, jak málo někomu stačí k použití slova jako "reloaded", který automaticky indikuje bohapustou kopírku - ačkoliv Trash pojednává o něčem docela odlišnym. --- Já sám Trash hodnotim nadmíru pozitivně. Odsýpá to, kamera nemá chybu, pan policajt budí adekvátní respekt, a hlavně... atmosféra, vůle a mentální síla daleko přesahující možnosti člověka (nebo človíčka) by se odtamtud daly čerpat a bez jakýchkoliv příměsí prodávat do toho našeho supercivilizovanýho světa. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Milionář z chatrče reloaded. Stephen Daldry má sice řemeslo výtečně v malíku a umí ve správnou chvíli přijít s řádně působivou a drsnou scénou. Jenže mu nejde onu drsnost tamních podmínek a kýčovitou pohádku tak efektně, jako se to před lety bravurně povedlo Boyleovi. Hlavní dětská trojice mi navíc nebyla příliš sympatická a v závěrečné třetině tvůrci až nepochopitelně šlápnou na brzdu a finále tak skončí výrazně za očekáváním. Slušně zrežírovaný nadprůměr vás ale čeká i tak.70% ()

Galerie (70)

Zajímavosti (4)

  • Skládka byla z hygienických důvodů uměle vytvořena speciálně pro natáčení. (Terva)
  • Natáčelo se v Riu de Janeiru v Brazílii a ve městě Old San Juan v Puerto Ricu. (willy1)
  • Scénář byl napsán anglicky a poté pro štáb a herce přeložen do portugalštiny. (Terva)

Reklama

Reklama