Reklama

Reklama

Americký sen

(neoficiální název)
  • USA The American Dream
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
USA, 2010, 30 min

Obsahy(1)

Tento animovaný dokument pojednává o americkém bankovním systému. Kde americká vláda bere peníze? Kdo je tiskne a jak to všechno začalo se dozvíte ve 30 minutách příjemně podanou a zábavnou formou. (Kratke-filmy.cz)

Recenze (45)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se chce někdo ekonomikou nepolíbený seznámit s tím, jak fungují banky, tak fajn. Ale pokud někdo čeká nějakou sebereflexi made in USA, tak dost narazí. Závěrečný dojem byl, že ti ubozí Američané vlastně za nic nemohou, protože do jejich idylické zahrádky natáhla svá chapadla podlá chobotnice z Evropy. V tu chvíli se ze zábavně-poučného kresleného dokumentu stala těžce konspirativní a dezinformační hříčka. Nejhorší je, že spousta Amíků je tomu schopna uvěřit. I přesto jsem se u toho dokázal pobavit a v závěru s úsměvem zavrtět hlavou. 60% ()

lister_dave 

všechny recenze uživatele

Zavání to konspiračními teoriemi, ale pro člověka neznalého bankovnictví to může přinést základní představu o fungování a historii tohoto „průmyslu“. To je za mě tak jediná deviza tohoto snímku. Pokud to donutí alespoň pár (nejen amerických) občanů trochu více uvažovat o jejich půjčkách a smyslu toho, co v životě opravdu potřebují a na co reálně dosáhnou, pak by to mohlo mít alespoň nějaký přínos (proto ta 1 hvězdička). Ke zbytku se raději nebudu vyjadřovat... Zkrácená verze pro white trash: Ročýldi nemůžou za vaše pos*aný životy. :) PS: Ne, nepracuji ve finančním sektoru. ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Kdo chce víc, nemá nic ! Aneb příběh o tom jak soukromé bankovní instituce vydělávají na našich snech, práci a ještě si tisknou vlastní peníze, které nám pak i s úrokem půjčují. Dnešním trendem společnosti a to nejen v USA, ale i u nás je půjčovat si peníze, jen abych měl lepší auto než soused, reklamy na půjčky, hypotéky atd:. jsou všude a běžnému člověku vsugerují svou správnost a jen málo lidí se zamyslí nad tím, že takhle by to fungovat nemělo a nikdo se už nezeptá odkud banka bere peníze a myslí si že jejich úspory jsou v bezpečí jako tomu bylo v jejich dětských ledech když si házeli peníze do kasičky. Dokument je podán vtipně a nápaditě, ukazující zajímavé historické osobnosti i milníky. Zajímavý pohled na krizi a důvod jejího vzniku, který přináší hodně faktů, zajímavých otázek i odpovědí a také odkaz pošramocené Americké hrdosti, zapříčiněné konspirací ze starého kontinentu. 75 % ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracované, povedené jsou aluze na Mechanický pomeranč, Návrat do budoucnosti a Tróju. Nelíbí se mi ale poselství a celková pointa, protože mi přijde film jako zpracovaný na míru demokraty, jinými levičáky nebo dokonce někým protisystémovým, pro koho je kapitalismus sprosté slovo. Z pozice USA chápu, že je problém vlastnění FEDu soukromými subjekty, ale to naštěstí není náš případ. Některé konspirace jsou směšné na úrovni Chemtrails - vážně zabil Oswald JFK kvůli tomu, že chtěl zrušit FED? Vždyť Oswald byl komunista, co předtím emigroval i do SSSR, proč by to tedy dělal? Z tohoto pohledu mi to tedy nedává smysl... A vyloženě osočovat banky z toho, že mají jen nějaký podíl rezerv, jinak půjčují a žijí z úroků? A jak jinak by ty banky měly fungovat? Kdo by poskytoval půjčky, úvěry či hypotéky? Stát, rovnou ta centrální banka, nebo lidi sami sobě přes Zonky? Takhle přímo napadat princip bankovnictví mi přijde hodně laciné, je to už něco jako tažení proti židům v minulosti - oni měli peníze, pracovali s nimi - tak přeci oni jsou ti zloději. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Už roky mi vŕtajú hlavou otázky o vzniku peňazí a z toho vyplývajúcich problémoch a tento krátky film mi veľa z nich zodpovedal. Navyše, nemusel som sa snažiť nezaspať ako pri Money as Debt, pretože tento snímok je zjavne určený pre ekonomických analfabetov ako som ja a tak vysvetľuje hovorovou rečou, je vtipný a (možno až trochu príliš) preplnený filmovými odkazmi a akciou. Škoda tých konšpiračných téz, ktorým sa dokument nevyhol. ()

Zajímavosti (2)

  • V historické citaci Thomase Jeffersona zaznělo slovo „confusion“, což znamená zmatek. Ve filmu je však toto slovo zaměněno za slovo „profusion“, což znamená hojnost. (orkadimenza)

Reklama

Reklama