Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Umí to se sekyrou jako nikdo jiný. Není radno si ho rozhněvat... Příběh o nesmiřitelném soupeření a nenávisti dvou bývalých nejlepších kamarádů se odehrává v povodí Dunaje v období, kdy slovenské území okupovali Turci. Bratislavský rybář Richardus a kat Emil Targo by jeden pro druhého položili život, ale nakonec na sebe zanevřou kvůli lásce ke stejné ženě. Ta se jednou málem dostane do harému místního alipaši. Emilova vychloubačnost a sklon k alkoholu způsobí, že muž svého kamaráda zradí a nečestně ho připraví o životní lásku. Nenávist obou mužů je tak veliká, že se i po letech přenáší na jejich děti… Slovenské historické drama z roku 1966 je dílem klasika slovenské kinematografie Paľa Bielika. Dobová kritika tento jeho opus nepřijala vřele, neboť šlo především o divácky atraktivní dobrodružnou podívanou. Hlavní role nesmiřitelných soků ztvárnili Vlado Müller (kat Emil) a Štefan Kvietik (Richardus). (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

mchnk 

všechny recenze uživatele

I přesto, že mě zde Vlado už nadobro přesvědčil, že dokáže zahrát cokoli, celkově jsem byl zklamaný. Další želízka v ohni, jménem Kvietik a Emília, si celý film drží prakticky jeden výraz a dramatický nádech kombinovaný s velmi zvláštním humorem bohužel také nebyla moc šťastná volba. V podstatě nulová hudba a režie, která se nebojí použít to nejkýčovitější, co snad použít lze. Vrcholem všeho je vlnící se obraz v prolínajících se scénách. Do pohádky možná dobrý, ale zde je to až směšné. Absolutním vrcholem je Emilko, který mi doslova zničil celý film. Charisma hereckých osobností a síla generačního příběhu dvou (ne)přátel má pro mě bohužel silné trhliny. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Není to v jádru špatný film. Když se ale zamyslím nad tím, jak zajímavé téma ke zpracování to je, kolik zůstalo nevyužito, kolik nedotažeností (zbytečných) ve filmu je....zkrátka geniální námět trestuhodně promrhaný v teatrálních kreacích Vlada Mullera. Neuměle spíchnutý historický velkofilm bez historie. Výprava (zejména vypodobnění Turků) naprosto tragická, některé lokace (z 19. století!!!) směšné. A mohl to být slovenský Jan Hus... 60% ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Bielik si nalinkoval přímo shakespearovské drama a umístil je do historických kulis (byť bez historicky známých osobností). Zkritizovat by se dalo všechno, od scénáře, přes dialogy, dramaturgii, kostýmy, exteriéry. Na všem najdu nejeden chlup, ale celkem vzato to drží a je to náležitě velké, stylové drama. Famózní Müller, naopak podivně zakřiknutý Kvietik. --- V kontextu slovenské filmové tvorby si tenhle film zaslouží náležitou úctu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Džihád v slovenskom filme sa objavil už v roku 1966 a tiež množstvo slovenských hercov v neobvyklých úlohách Turkov. Rúče slovenské devy sa im predvedú úplne bez, nahota prichádza celkom nečakane a neopakuje sa. Z dávnych dôb si film pamätám ako lepší, než sa mi zdal dnes. Výborné je len obsadenie a výprava, príbeh ma nudil. –––– Ak chceš napríklad znepriateliť dvoch kresťanov, a o to nám ide, postav medzi nich ženu. Hegemónia kresťanstva sa rozkladá v hlúpej monogamii. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Bez pochyby dobře zfilmováno, tento historický příběh nám ukazuje podstatu podoby rozpadajícího přátelství, nenávisti a lásky. Obsahem je realistický obraz o nešťastné touze k vyvolené ženě mezi přáteli. Nenávist a zrada, je motivem děje. Za zmínku stojí, že část filmu se také natáčela v malebném zámku Telč. Filmové zpracování „Majster kat“ určitě patří k tomu lepšímu, co bylo na Slovensku ke konci šedesátých let natočeno, také byl komerčně úspěšný díky legendárním hercům jako byl Vlado Müller, Štefan Kvietik, Emília Vášáryová, František Dibarbora a další. tak musím říct, že je to skvěle zahrané, byť malinko smutné. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Pro natáčení exteriérů štáb navštívil např. Telč, Bratislavu či Stúpavu. (hippyman)
  • Turecké rekvizity boli zapožičané z renesančného múzea v Topoľčiankach a zbrane z hradu Červený kameň. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama