Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 384)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokonalá adrenalinovka. Od startu nabírá film hodně kvalitní tempo a je až fascinující, jak ho tvůrci dokázali až do konce ještě stupňovat. Příběh má dvě části, který maj svou zápletku a na jejichž vývoj jsem byl zvědavej. Moc se mně líbilo, že v okamžiku kdy skončí jedna, začíná druhá a testosteronovou jízdu pomáhají dotvářet skvěle vyostřené situace. Ty by samozřejmě nikdy nemohli mít takový efekt, kdyby se jich chopil filmařský a herecký looser, ale Paul ví přesně kam zamířit kamerou, jaký dát hrdinům do úst slovník a herci se zase umí dívat a tvářit. Tady bych chtěl pochválit především Barkhada Abdiho, který mě ve společných scénách s Tomem přišel dokonce výraznější a herečtější než jeho oscarový a slavnější americký kolega. Při finálovce jsem byl napjatej jak struna na balalajce. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dějem to nepřekročí intence průměrné epizody JAGu, ale abych řekl pravdu, vůbec mi to nevadilo. I provedením je sice Kapitán Phillips "generický film od Paula Greengrasse", kdy vše je na svém místě s už maličko otravnou precizností, ale co naplat, funguje to na mě. 134 minut uteklo překvapivě rychle a Hanks zvládl svého hrdinu stejně překvapivě snesitelně (vzhledem k tomu, že mě v posledních letech jako herec i člověk poměrně irituje). Nejvíc mě překvapilo, jak moc slevil Greengrass režijně. Čekal jsem, že nabídne tísnivé záběry z těsných chodeb lodi a nekompromisně dokumentární přístup, jenže Kapitán Phillips je plné klasických kamerových obletů lodi z dálky a pohledů, jež jsou sice snímány "dokumentárně", nicméně v reálu by nebylo kameru kam postavit. Podivně se to tříštilo, ale přišlo mi to spíš zajímavé, než že bych to vytýkal. Vlastně celý Kapitán Phillips je takový - zajímal mě. A to se přece počítá. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Nebavilo ma to - ako Hanks, tak Greengrass pre mňa začínajú predstavovať čoraz výstižnejšie synonymum pre priemer, nezáujem a nudu, ktorá sa hrá na "niečo viac". Povedzme, že prvá hodina ma ešte relatívne bavila, ale potom už to išlo dole vodou (či skôr ku dnu). Zbytočne neosobné, nesympaticky chladné... keby sa na konci Hanks nerozplakal, tak je to ešte chladnejšie, než T-1000. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Určitě je to strhující film to rozhodně. Jenom mi to nepřišlo až tak excelentní abych to viděl na plný počet. Nicméně tentokrát i celkem se zdejším hodnocením souhlasím. Hanksova postava je příkladem precizního profesionála který se (pokud to tak bylo i v reálu) v dané situaci nachoval naprosto neuvěřitelně. Snad jenom ten konec se z toho snaží dělat větší doják než je nutný. Jinak, ale na mě film působil fakt realisticky i co se postav Somálských pirátů týče vyzáblí zubožený týpci navíc všechno jenom ne profesionální únosci, protože posrali na co šáhli a dopadli opravdu špatně. Jinak film je dá se říct zpracovaný takovou věrnou do detailu vykreslenou dokumentární formu, ale určitě mu nechybí patřičný drajv. Mě teda ty 2 hodiny utekli celkem svižně. Jenom ta kamera by se fakt nemusela klepat v úplně každý scéně prakticky všude no, ale tak je to holt Greengras je to jeho styl a on už asi jiný filmy točit nebude. Nicméně na to, že jsem doposud moc tvorbě tohohle režiséra na chuť nepřišel, tak musím konstatovat, že z mýho pohledu je tohle určitě jeho doposud nejlepší film. Jo a, protože mám možnost porovnat to z jiným podobně laděným filmem na stejné téma který už letos vzniknul, tak musím konstatovat, že nudný unylý a naprosto zbytečný Dánský Kapringen byl nemilosrdně převálcován. Tenhle film má prostě všechno co má mít. Pár výhrad bych našel, ale není to zase nic s čím bych měl nějaký zásadní problém. Není to pro mě sice hit roku ani nic z čeho bych stanul v němém úžasu, ale vysokou kvalitu to zcela nepopíratelně má. Za mě 85% ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Na základě srovnání Kapitána Phillipse s tematicky podobným dánským počinem Únos by byl určitě dobře vidět rozdíl mezi evropskou (více úspornou) a hollywoodskou (spektakulární) kinematografií. Tato komparace by si jistě zasloužila nějakou hlubší analýzu. Vůbec celá Greengrassova novinka je hodna podrobné analýze (vyprávění a stylu a jejich vzájemným vazbám), to bych ale nosil dříví do lesa. P.S. Fascinace nad tím, jak byl prezentován tým SEAL a rozhodující moment celé záchranné akce, stále nepolevuje. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (43)

  • Členové USN VBSS týmu jsou při vyjednávání ozbrojeni útočnými puškami M4A1 a na člun přimontovaným kulometem M240 GPMG. Odstřelovači týmu SEAL používají odstřelovací pušku Knight's Armament SR-25 (označenou jako Mk 11 Mod 0) se supresorem a adaptérem pro noční vidění a odstřelovací puškou Heckler & Koch HK417 taktéž se supresorem. (Maulincio)
  • Replika "Look at me, look at me, I'm the captain now" (Pozri na mňa, pozri sa na mňa! Teraz som kapitánom ja), ktorú predniesol Barkhad Abdi (Muse), bola jeho improvizáciou. Neskôr bola práve táto scéna používaná ako ukážka jeho hereckého výkonu. (Astonko)

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno