Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po tom, co Adina Mandlová celému věžáku ukáže, co si pěkného pořídila u Podolské, můj zájem poněkud ochabuje. Neb Katakomby jsou z těch burianovských filmů méně burácivých, jsou sice vkusné, jemně zábavné, ale zároveň velmi moralizují a dávají zabrat úřednickým manýrám a slepému následování autorit. Melancholickou náladu v menší míře čeří plesové události a Kocourkovští učitelé, ale celkový zážitek je příliš trpký. Ať už vnímáme datum premiéry nebo ne. ()

Petus 

všechny recenze uživatele

Úžasná nestárnoucí komedie, která je ještě dnes aktuální až běda. Jak to tak vypadá, tak se u nás od dob první republiky státní správa zase tolik nezměnila. Ale doufejme, že mezi všemi těmi korouhvičkami otáčejícími se po větru a strkající hlavy do těch správných sedacích partií sedí i dnes nějaký ten Borman, který s přehledem ovládá svou práci, protekce i vlezdoprdelkovství jsou mu cizí, nebere si servítky a i s nejvyššími šéfy mluví se stejnou bezohlednou upřímností, jako s posledním poskokem. Ostatně on ten pan ředitel je fajn chlap, ale karty hraje jako ponocnej. Brilantní. ()

Reklama

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem viděla dost Friče, protože i když jsem přesvědčená, že nikdo neupustil ze svých kvalit, tenhle film mě ne a ne oslovit. Náměty sice střídají lokality a postavy, ale v podstatě je to pořád to samé. Je samozřejmé, že u podoných snímků, nikdo nečeká šokující konec a čitelnost vývoje příběhu se tak trochu očekává, nicméně bych uvítala něco více nápaditějšího. Hvězdou celého snímku byl jednoznačně Vlasta Burian jako oficiál Borman-výborný scénář a ještě líp zahraný. ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

No jo, v Katakombách, tam to žije! No, teda někdy. Pokud se totiž právě nespí, nebo nedělá úplně něco jiného, než by mělo (krásná hudební vložka pánů herců). Ovšem krucinál, já už se bál, že mne někdo bude chtít taky vyhrožovat nějakým povýšením, následnou degradací následující opětné povýšení a tentokrát, třeba.. možná.. čistě teoreticky.. ještě větší povýšení! Jo jo, když umí člověk kecat, nehrát karty jako ponocnej (:D) a také samozřejmě dobře pracovat, může se dostat hodně vysoko. Naštěstí, tohle všechno Vlasta Burian zvládl na jedničku, plus ještě jedna úžasná hláška za druhou dělá z tohohle snímku zlatý, katakombový důl pro skvělé hlášky a gagy. Jenže, přece jenom mi zde furt něco chybělo. Chyběla mi zde nějaká věc, která by mne přece jenom ve finále donutila dát plný počet těch krásných překrásných červených hvězdiček. Pak mě ale cvrnkla do hlavy krásná tvářička od Nataši Gollové a máme hotovo! :) 5/5 ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

"Já bych chtěla, aby jste mě miloval i dnes. Poroučím Vám to." Oficiál Borman v podání Vlasty Buriana je velmi milé překvapení. Ponechal si svojí svéráznost i v pozici váženého úředníka a každou scénu doslova oživil. Velmi dobře mu sekundoval i dr. Marek v podání Antonína Novotného, který především na večírku předvedl pravou etiketu tehdejší doby. A samozřejmě překrásné ženy tehdejší doby - Irenka (Nataša Gollová) a Nasťa (Adina Mandlová). Bavili mě osobně i pánové Pištěk, Nedbal a Záhorský a vždy šarmantní Růžena Šlemrová. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Cena Baťových závodů na Filmových žních ve Zlíně (1940). (argenson)
  • Jaroslav Marvan dostal za tento film Státní cenu, což se Buriana natolik dotklo, že s Marvanem prý dva měsíce nepromluvil. (Kulmon)

Reklama

Reklama