Reklama

Reklama

Dvanáct měsíčků

(TV film)
  • angličtina Month's Rulers (více)
TV spot

Obsahy(1)

Poklid podhorské vesnice naruší v předvečer vánoc návrat rodáka – mladého muže Karla z ciziny, kde se mu zjevně dařilo. Karel se rázem stane lákavou partií pro všechny dívky na vdávání ve vesnici, a to do té míry, že vezmou jeho chalupu útokem. Ženění se ale Karel chce vyhnout, naopak touží prodat statek, vzít s sebou mladšího bratra a odstěhovat se natrvalo. Proto vznikne nápad uložit adeptkám nereálné úkoly a stanovit tak jednoznačné podmínky. Prvním úkolem ovšem vypadnou ze hry všechny dívky až na Maruščinu nevlastní sestru Květu. Maruška sama o Karla neusiluje, protože jí zpočátku přijde namyšlený. Jenže je Macechou nucena pomáhat s plněním úkolů Květě. Žádná z nich však netuší nic o tajemných Měsíčcích a jejich možnostech. Přesto není náhoda, že se Maruška k Měsíčkům dostane a ti jí pomohou. Karel si totiž záhy, přes veškeré Macešino a Květino nadbíhání a lhaní, přece jen Marušky všimne a vzbudí její sympatie. Macecha ale Marušku drží v šachu. Vše navíc zkomplikuje Karlův bratr Nosek, který se pod vlivem kouzla vdechnutého do fialek žertujícím měsícem Dubnem, beznadějně zamiluje do Květy. Měsíčci se neúspěšně pokusí patálii odčinit dalším kouzlem, jímž očarují jahody. Tím ale jen spustí další nečekaný zvrat událostí, které ukážou pravou povahu Květy. Dokáže teď Maruška pro Květu splnit i poslední úkol, nechat obrazit starou uschlou jabloň na rynku? A co si Karel počne, když se nakonec bude muset oženit s dívkou, kterou nemiluje? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (642)

swamp 

všechny recenze uživatele

Pohádka Dvanáct měsíčků sice není v ničem originální, alespoň si však oproti jiným současným pokusům udržuje jednoznačný statut "pohádka". Nikdo ze štábu (jak před, tak za kamerou) nepředvádí žádný exkluzivní výkon, přesto můžu říct, že v rámci svátků jsem ochoten přistoupit na Janákovu hru a nijak zvlášť se neurazit. Zvláště pak, když nám nabídl pohled na spoustu sněhu (navíc ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm), o kterém si v realitě můžeme jen nechat zdát. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Jak to napsat a neurazit...ehm, snaha tu byla, dokonce jsem se několikrát pousmál, i když spíše jen snaze tvůrců. Např. P.Kříž jako jeden z měsíčků...hahaha. Celkem poupravený námět pohádky do verze připomínající Popelku, ale tak na jedno shlédnutí. Líbila se mi hudba. Dost váhám, zda slabší 3* nebo jen 2*... 55% ()

Reklama

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Vážení, tak to byla opravdu velmi výživná dávka českého umění! Jedna velká, česká parodie a vykrádačka Mrazíka s Popelkou. Žilková byla skvělá, ale jinak je to vyloženě špatné. Vojtkův epesní účes, debilní paruku a hučku ve které vypadal jak král ňoumů, to bylo výživné a upřímě mě takhle v pohádce pouhým záběrem na postavu nerozesmál snad nikdo, ba dokonce celou rodinu :-)). Nejlepší z celé pohádky byla paradoxně jedna jediná písnička, která zazněla a Veroničin havraní finiš. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Pod dojmem zdejšího hodnocení a předvánočních ukázek v televizi, jsem si pohádku neměla odvahu pustit dříve. Ale nyní jsem zjistila , že to zas taková hrůza není, naopak. Asi proto, že jsem od toho nečekala ale vůbec nic, mě to docela příjemně překvapilo. Je pravda, že kostýmy a účesy jsou hodně mimo mísu, nevím, proč si skoro čtvrt století po revoluci tvůrci došli pro inspiraci do Ruska, jako bychom neměli svou vlastní kulturu. Scénáristicky to někdy trochu drhne, ale vcelku je to docela i zábavné a milé. Třeba zrovna to ztvárnění Měsíčků se mi docela líbilo a nevadil mi tam ani Stonehenge. Sedla mi představitelka Marušky a překvapivě mi k ní docela dobře šel i Roman Vojtek, přestože ho zrovna moc nemusím. Veronika Žilková to občas trochu přeháněla, ale docela se to sem hodilo. No a pohádek na sněhu není nikdy dost, navíc je zde velmi povedená "pravá" hudba, nikoli elektronická náhražka. Je vždycky příjemné slyšet, že i živí hudebníci jsou ještě někdy třeba a v pohádkách to platí dvojnásob, kéž by si to tvůrci uvědomili a nešetřili na nich :-). I když titulní píseň je taková trošičku jalová, pro děti na zapamatování asi vhodná (rozhodně se lépe poslouchá, než titulní píseň z Princezny ze mlejna - brrr!!!). Tři oříšky ani Anděl Páně to není, ale trošku přihodím na 4*. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Dvanáct měsíčků coby tradičního pohádkový příběh (dobro vs. zlo) v sobě mísí líbivé exteriéry - ať už šlo o zasněžený Rožnov či (uměle vytvořené) sídlo Měsíčků - s (na můj vkus) rozpačitým hereckým obsazením. Macecha s Květuli(-li-)nkou byly hezky na ránu lopatou přes hlavu, zároveň byl ústřední pár Maruška-Karel takový nemastný neslaný. Chvílemi to zachraňovali někteří z Měsíčků, když teda zrovna nekouzlili, neházeli loknami atd., a mile očarovaný Nosek. V rámci vánočních pohádek se však ale stále jedná o jeden z těch povedenějších kousků. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Hora a zároveň i sídlo Dvanácti měsíčku bylo vytvořeno graficky ve studiu ČT. (TuristikaJi)
  • Pohádku tvůrci natáčeli celé 3 roky, zrazovalo je totiž počasí. Často museli odložit natáčení kvůli nedostatku sněhu nebo docházely finance. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)
  • Při natáčení se Romanu Vojtkovi ztrácely paruky, a tak jich vystřídal hned několik. (Aknah)

Reklama

Reklama