Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 039)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Což o to, nápad je to slušný a určitě se z něj dala vytřískat hodně zajímavá podívaná, která by v nejlepším případě mohla nastavit i nějaké to zrcadlo. Jenže na to se tady bohužel vůbec nehraje. Místo toho dostaneme rutinně natočenou vyvražďovačku s nesympatickými charaktery, kterým přejete smrt od první minuty a nulovou atmosférou. Ona to ani vlastně není moc vyvražďovačka, protože postavy tady dobrou polovinou filmu jen zmateně pobíhají po baráku a hledají jeden druhého. Člověk tak většinu filmu prozívá a říká si, proč se snímek radši nevěnuje dění v ulicích, kde by to mohlo být hodně drsnější. No a závěr se sousedy je už nechtěně vtipná fraška. Tomu se říká promarněný potenciál, jak vyšitý. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kam se poděla ta solidně znepokojivá atmosféra traileru? Zbyla jen podprůměrná vyvražďovačka typu „Zachraň se kdo můžeš!“ aneb „Táhněte mi z baráku, bastardi!“ K samotné Očistě: Prý originální sociální inženýrství? Leda tak prd. Už ten námět „Vykuchej si souseda, dnes můžeš!“ je blbej, jak Vánoce v kriminále. Si to vyzkoušejte ve vaší čtvrti. Jedenkrát do roka vyhlašte Očistu. Při ní nakopněte sousedovi psa, opíchejte mu ženu (případně naopak, proti gustu žádnej dišputát) a rozbijte mu hubu. On vám na revanš třeba rozmlátí satelit a jako bonus se vám vysere do bazénu. A zbytek roku hezky v klídku, jako staří kámoši, kecejte v hospodě o politice a o fotbale. A pak dejte vědět, jak vám to šlo, ju? No nic. Z debilního (ale uznávám, že chytlavého) námětu se povedlo vytřískat aspoň ten tísnivý trailer. Bohužel film šel do kopru. Teď si trochu zaSPOILERuju, jo? Na úvod „vrčící milovník“ Henry. To byl fakt komik. Kdyby se trefil, tak čekal jako co? Hned po pohřbu svatební noc? :-) Hlavní záporák si v masce zřejmě připadal blbě, takže si ji furt sundával. Kristova noho, tak proč si ji vůbec bral?! Synáčka pošleme do sklepa, tam ho určitě nikdo hledat nebude... A další a další WTF momenty. Ovšem pokud je divák skromný a navíc na dvanáct hodin vypne nejen linku 911, ale i logické uvažování, a pokud zkousne i kreténismus útočníků, s jakým se mrcasí po domě při hře na „Máš babu!“, může si člověk Očistu i užít. A taky někoho zabít, např. DeMonaca.  Ale že se jim cukal, maník... Nechtěl si sednout na křesílko! Za tuhle realisticky natočenou scénu dávám hvězdu navíc. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sice je ten nápad s "očistou" hodně divnej, ale jsem ochotnej na tuhle hru přistoupit. Mně spíš vadila jiná věc. Ve filmu se mluví pořád o tom, jak si kvůli tý očistný noci každej nechává na dům nainstalovat nějakej drahej bezpečnostní systém, hlavní postava na těch bezpečnostních systémech vydělává ukrutný prachy, atd... Tak já teda čekal, že ty záporáci v maskách se přes ten bezpečnostní systém asi jen tak nedostanou, že tam spíš rozehrajou nějakou hru nervů. Ale oni ten "nepřekonatelnej" bezpečnostní systém překonali jak nic a stačil jim k tomu jenom řetěz a trochu hrubý síly. Do tý doby mě to bavilo. Ale potom se rozjel vražednej kolotoč a přišlo mi to vlastně celý spíš nechtěně komický. Mám z celýho filmu dost rozporuplný pocity. 50% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

James DeMonaco si natočil svoj "národný film", v ktorom s hymnou na perách a americkou vlajkou v ruke nastavuje zrkadlo samotnej podstate násilia a zločinu v Amerike, zakotveného v ústave, a pritom divákovi predkladá klasické, sympatické štýlové hororové béčko, nie nepripomínajúce Funny Games USA a mnohé iné, ktoré však svojou filozofiou a niektorými mimoriadne zaujímavými scénami vybočuje z rady a ponúka o poznanie iný zážitok. Viac v recenzii. ()

konous 

všechny recenze uživatele

Jako napínavá vyvražďovačka to funguje, ale obecně mám s těmito nemorálními filmy trochu problém, že je to na mě až moc zlé a proto neuvěřitelné. Po pár prvních minutách, kdy jsem se odpoutal od přemýšlení nad ujetými/umělými? dialogy při "přípravě na noc", mě alespoň strhla atmosféra. Ale facepalmů jsem v průběhu fakt nešetřil. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Námět na film se zrodil v hlavě Jamese DeMonaca poté, co mu manželka připomněla incident, který se jim stal během jízdy autem, když je málem zabil opilý a agresivní řidič, který režiséra vyprovokoval ke rvačce. Jeho manželka to pak okomentovala slovy, jak by bylo skvělé mít jednu beztrestnou vraždu ročně. (Mrs.Blue)
  • Podľa záznamov bezpečnostných kamier je zrejmé, že každoročná "Očista" sa koná v noci z 21. 3. na 22. 3. (GTS_PUNK)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v kalifornských mestách Los Angeles a Chatsworth. (MikaelSVK)

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama