Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Energický a neúplatný revident bankovní filiálky v Renešově Popelec Hadimrška je vyslán do Prahy se závažným úkolem zachránit před bankrotem velkoobchod s gramofony, firmu Zlatník a spol. Její mladý majitel se totiž víc než o obchody stará o kabaretní zpěvačku Mici Angoru. Popelec vtrhne do podniku jako vichřice s pevným úmyslem uvést vše do naprostého pořádku za každou cenu. Mimo jiné oznámí panu Zlatníkovi, že se musí oženit s Astou, dcerou bohatého konzula Wielanda. Ta se sice nebrání sňatku s mužem, který jí byl poněkud nezvyklým způsobem vybrán, ale chce se přesvědčit, jaký je. Domluví se s dívkou ucházející se u Zlatníka o místo sekretářky, aby se mohla s budoucím manželem co nejlépe seznámit. A Popelec se pouští do boje s Mici Angorou, která se nehodlá vzdát snadného života z peněz Zlatníkovy firmy. (TV Nova)

(více)

Recenze (183)

Damiel 

všechny recenze uživatele

To neznáte Hadimršku je z toho druhu filmů, jejichž divadelní podobu Burian nejprve s velkým úspěchem uváděl na prknech divadla a potom je také zfilmoval. Při natáčení Hadimršky režisérské duo Lamač – Frič ve srovnání s hrou notně přitvrdilo na humoru, aby film dostal větší říz. Počínaje už jménem samotného Burianova hrdiny, který se ve filmu jmenuje směšně – Popelec Hadimrška. Ten přijíždí coby revident vesnické filiálky velké banky do Prahy, aby tam vzkřísil zadlužený podnik vyrábějící gramodesky. Burian opět srší vtipem a energií jako vulkán. Stejně jako řada jiných komedií s Králem komiků v hlavní roli má i tahle poměrně banální zápletku, která se rozplétá velmi pomalu, protože hlavní jsou nejrůznější scénky a gagy, vtipné situace plné nedorozumění atd. Kdyby Hadimršku hrál kterýkoliv jiný komik, těžko by ho vytáhl do nadprůměru. Jenže Burianovo charisma je tak velké, že i z průměrnějších předloh dokázal vytěžit maximum. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Burianových komedií. Tak moc ještě připomíná starší éru němého filmu, některá gesta herců jsou nadbytečná. Přesto má film své nezaměnitelné kouzlo již od samého počátku, kdy poznáváme poctivého Popelce Hadimršku ve své domovině, malé české vesničce. Tam ho zastihne příkaz z vyšších míst, aby se odebral do města a zkrotil rodinným majetkem rozhazujícího mladého majitele gramofonové společnosti... Hadimrška se tak zaplétá do spletence vztahů, který nemůže skončit jinak, než komicky:) Velmi povedený je šlágr "To neznáte Hadimršku", který provází celý film a dotváří už tak příjemnou atmosféru filmu. Na plátně se objevuje celá škála tehdejší herecké špičky, což plně dokazují v mnoha nezapomenutelných scénkách. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian opět zaperlil. Jako pedantský úředník byl perfektní. Ale na každého jednou dojde, takže i on dostal svůj díl. Ovšem po těch všech peripetiích vše dopadlo dobře. Stejně jako Kleopatra i já miluju tu scénu, kdy se Hadimrška úžasně kácí k zemi. Takhle jsem ještě neviděla nikoho, že by se takovým způsobem kácel do vývrtky a ještě u toho mluvil jako Hurvínek. Vypadal přitom jako hadrový paňáca. Rozřazování gramodesek taky nemělo chybu. I když už jsem tenhle film viděla snad stokrát a možná i ještě vícekrát, tak si ho vždycky užiju. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v květnu 2020. To neznáte Hadimršku je popularizování mluveného filmu prostřednictvím všeobecně rozšířené kabaretní zábavy. Karel Lamač a jeho pomocník Martin Frič nápaditě využili úspěchu Burianova jevištního kusu, následně ho přizpůsobili k podávání na věky věků v podobě filmové taškařice se zpěvy a exhibicionismem celebrity módního trendu kabaretní komiky. Film se neubrání úplně lacinému podbízení a přízemnosti, přesto si po celou dobu neustálého vířivého pohybu uchovává obřadní vášeň pro dynamiku a vrtošivě neposedný element vitality. Nakonec, láska je vítězem. Hvězdou taškařice je Popelec Hadimrška (dobře připravený Vlasta Burian), ješitný vrchní účetní revident bankovního domu. Ty jeho pracovní excesy, považované ve fyzické nepřítomnosti za příkladné pracovní nasazení, ho po zásluze dovedou až k funkci starosty. Milovnickým hrdinou je Jiří Zlatník (příjemný Otto Rubík), lehkomyslný majitel gramofonové firmy. Rozmařile se v přání lásky rozhazuje kapitál bez hlubších pohnutek. Hlavní ženskou postavou je Mici Angora (zajímavá Meda Valentová), nenadálým životním změnám hbitě přizpůsobivá kabaretní zpěvačka. Krasavice inteligentní si ochočila touhu mužů a to jí stačí. Důležitou postavou je Asta Vielandová (příjemná Marie Grossová), opatrná mladá dáma na vdávání se zajímavým věnem. Plánovaný krok se musí bezpečně prověřit. Výraznější postavou je také Bruckmann (příjemný Jaroslav Marvan), ctihodný generální ředitel bankovního domu. Osobní a pracovní zájmy se nebezpečně mísí. Z dalších rolí: zabezpečeným životem naprosto uvolněný konzul Petr Vieland (Čeněk Šlégl), hlavní koordinátor práce gramofonové firmy a rád poslušný Zlatníkův sluha Puntík (Jindřich Plachta), zdvořilý Zlatníkův účetní Vychodil (Eman Fiala), Zlatníkova sestřenice a nevěsta s milionem Aloisie (Světla Svozilová), či zkušený kapesní zloděj (Josef Rovenský). To neznáte Hadimršku musí nadchnout všechny obdivovatele kabaretně úderného Burianova humoru, navíc jde o jeden z nejpodávanějších pamětnických filmů v televizích. Potěší celkový ironický nadhled a vitální energie. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian tu předvádí tedy pořádnou show. Jeho záchvaty či scéna kdy běhá po ulici v ženských hadrech jsou brilantní. Celkově oceňuji, že i po více než osmdesáti leteh svého vzniku dokáže tahle veselohra spolehlivě pobavit. Jistě našli se i slabší scény a závěr ve kterém ve kterém dostane pan Hadimrška padáka a následně zjistí že si ho občané zvolili za starostu mi nepřipadal zrovna nejlépe vymyšlený. Ale byla to jenom komedie s účelem diváka pobavit. A ten splnila dobře. Navíc kdybych měl gramofon, určitě bych si na něm přehrával pouze jednu desku. A to právě tu o Hadimrškovi.:-)))) Silné 4. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu zazněla píseň s názvem „Píseň psacího stroje“, ke které složili hudbu Jára Beneš, Ferry Gyulai, Jan Stark, text písně napsali Jaroslav Mottl, Fráňa Vodička a nazpívali ji Marie Grossová a Lída Theimerová. Dále zazní píseň „Mne koupali co děcko v horké lázni“, ke které hudbu složili Jára Beneš a Bedřich Kerten, text písně napsali Jaroslav Mottl, Fráňa Vodička a nazpíval ji Vlasta Burian. Také zde zazní píseň „Růžové psaníčko“, ke které hudbu složil Jára Beneš a text písně napsali Emanuel Brožík a Fráňa Vodička. (GASTON73)
  • Poprvé na filmovém plátně herečka Světla Svozilová. (M.B)

Reklama

Reklama