Reklama

Reklama

Jak prosté

(seriál)
  • Česko Sherlock Holmes: Jak prosté (více)
TV spot 6
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2012–2019), 109 h 9 min (Minutáž: 39–46 min)

Tvůrci:

Robert Doherty

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Jonny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn, Jon Michael Hill, John Noble, Ophelia Lovibond, Nelsan Ellis, Jordan Gelber, Ato Essandoh, Desmond Harrington (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(154)

Excentrický detektiv Sherlock Holmes a jeho střízlivá společnice doktorka Joan Watsonová tvoří moderní dvojici, která řeší ty nejnemožnější případy newyorské policie. (SkyShowtime)

Videa (30)

TV spot 6

Recenze (185)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem 3. epizodu (Lovec dětí) ... víceméně náhodou ... ze zvědavosti ... a proč to nepřiznat - taky pro srovnání (i když se tak dostávám do rozporu sama se sebou, neboť každé porovnávání je svým způsobem zavádějící). Musím konstatovat, že britský "Sherlock" (2010) - geniálně ztvárněný Benedictem Cumberbatchem - si 21. století jednoznačně podmanil, aniž by o to jakkoli usiloval ... stačil mu k tomu jediný pohled, nic víc nepotřeboval. Naproti tomu jeho americký protějšek v podání Jonnyho Lee Millera neudělal na náš přetechnizovaný věk pražádný dojem. Naopak. Byl jím pohlcen, rozžvýkán a posléze bez špetky zájmu zase vyplivnut (s trochou zlomyslnosti dodávám, že jeho vzhled podstoupené proceduře částečně odpovídá). Není nestravitelný ... ale jeho chuť je nevalná. Kromě jména nemá nic, co Sherlocka dělá Sherlockem ... přitom zdaleka nejde jen o skvělé pozorovací schopnosti, všestranné znalosti a bystrý úsudek. Myslím, že se vůbec nic nestane, když toho milého hocha už nikdy neuvidím - na druhou stranu jediný díl je dost málo na nějaké objektivní ohodnocení ... takže ... asi nechám věcem volný průběh. (Kdybych se tady a teď musela rozhodnout: 2,5*, zaokrouhleno na 2*.) --------------- P.S.: Další epizody ("Nekonečná hra", "Anděl smrti", "Nebezpečné létání", "Úniková cesta" a "Zapomenutá bomba") se odvíjejí přesně ve stejném duchu. Vůbec nic se nezměnilo ... k lepšímu - ani k horšímu. Možná jsem si na americký náhled na Sherlocka Holmese trochu zvykla ... a to je asi tak všechno. Ale třeba právě proto k němu nechci být zbytečně tvrdá, takže pro začátek zkusím přihodit slabší 3* … co to udělá ... i když si myslím, že jakýmkoli počtem hvězd mu nijak významně nepomůžu - ani neublížím. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od mnoha kritiků mi nevadí, že Watsona hraje žena. Jednak pro to, že mám Lucy Liu rád, jednak pro to, že chemie mezi mužem a ženou funguje kolikrát líp a především pak proto, že tenhle seriál vůbec za Sherlocka Holmese nepovažuju. A všem bez předsudků, kteří chtějí seriál zkusit, doporučuju totéž. Je to slušná detektivka, Holmes má dobré hlášky a určitě sleduju dál. 70 % # s01e04 – pár dobrých hlášek ()

Reklama

evilmind 

všechny recenze uživatele

Holmes bez Watsona proste nefunguje - resp. Lucy v jeho roli je tam spis jako mizerne napsana postava z nejake uplne jine show. Zvlaste v porovnani s britskou novou verzi, a vlastne i s mnozstvim aktualnich tv show s nejakym genialnim vysetrovatelem v popredi, to pusobi jako nedomyslena trapnost, bud se Sherlock k vysledku dobere nejakou nahodou, nebo je pripad natolik banulni, ze je az s podivem, ze to nekdo kolem nej nerozlouskne driv. Neschopnost scenaristu vymyslet nejakou zapletku, kterou by Sherlock opravdu vyresil pomoci dechberouciho sledu logickych uvah a pozorovaciho talentu, je bohuzel az tragikomicka... EDIT po roce a pulce dalsi rady: menim hodnoceni z 2 na 4, nakonec se to rozjede slusne, a i Sherlocka, ktery je hodne jiny nez vsechny dalsi moderni verze, jsem si docela oblibil. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jako skalní fanynka britského Sherlocka se statusem "I am SHERlocked" jsem byla zděšena, když jsem se dozvěděla, že Američané se chystají opět provést jeden ze svých chvatů, kterým tak často a tak rádi srážejí k zemi originální díla a vytvářejí své vlastní "moderní", a značně potlučené verze. Tentokráte to je právě geniální, nyní už kultovní minisérie, která vzešla z "Mind Palace" Stevena Moffata a Marka Gatisse, která to krutě schytala. Řekla jsem si, že bych se měla podívat alespoň na pár dílů, abych věděla, jak troufale si s "naším" Sherlockem zahrávají. Zhlédla jsem tedy úvodní díl. Ačkoliv nabízel v rámci svých, značně omezených možností docela kvalitně podaný příběh, neobsahuje Elementary absolutně nic z geniality a výjimečnosti verze BBC. Kromě podobností, které jsou z ní naprosto drze ukradeny, jako kupříkladu zdejší plakát, Sherlockovo oblečení, šála a urputná snaha se mu vyrovnat. Jenže tady to bohužel nefunguje. Jonny Lee Miller představuje Sherlocka, který se chová překvapivě lidsky, dokáže se omluvit, je docela příjemný na své okolí a také očividně provozuje sex. Docela malá odchylka od Sherlockových charakterových vlastností. Jeho dedukce a úvahy zde však nejsou vůbec tolik propracované a ohromující, ačkoliv se tak snaží tvářit. Místo toho nastupují teorie tak jednoduché a nezáživné a některé dialogy a názory Sherlockovu charakteru tolik vzdálené, že jsem až musela kroutit hlavou nad tím, jak může něco takového říkat. Lucy Liu jsem nikdy neměla příliš ráda a obsadit ji do role Joanny (HA HA HA!) Watsonové byl opravdu fenomenální tah. Celý příběh je vlažný, jak obsahově, tak i herecky. Občas se nějaká ta slovní perla možná utrousí, ale jelikož jich je opravdu velmi málo, na pozadí (či popředí?) obyčejného a nezajímavého zpracování zaniká stejně rychle, jako se zrodila. Scénáristická stránka je docela slušná, ale ani to seriál nedokáže zachránit. Myslím, že britský Sherlock by celou svou dedukci tohoto seriálu dokázal shrnout ve svých geniálních projevech: "Booring. It's obvious, isn't it?", "Dear God, what is it like in your funny little brains? It must be so boring." :) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Je to sice jenom pilot, ale ten nedostatek prakticky všeho by regulérní seriál překlenul zřejmě jen těžko. Originál dokázal skvěle propojit retro předlohu a moderní svět, americká kopie na podobné ambice zcela rezignovala. Místo toho se zaměřila na co největší progresivnosti. Watson je žena, což se dá snést víceméně bez problémů, mnohem víc mi vadí že ta žena se jménem Watson není Watson, ale nějaká asertivní ženská napodobenina Sherlocka. Sám Sherlock je pro změnu zbytečně polidštěný sterilní génius bez aury výjimečnosti. Jeho dedukce jsem mu jednoduše nevěřil, postrádají onu brilantnost, složitost a přitom jednoduchost. Naopak, některé myšlenkové pochody jsou přinejmenším podivné a neuspokojivé. Scénáristé zkrátka nehrají fér. To co Sherlock zjistí vy sami zjistit nemůžete, což je proti předloze podstatná změna. O charismatu hlavní postavy, atmosféře, chytrosti zápletky, a nebo chytlavosti příběhu se vůbec nezmiňuji. Celkově by to bylo asi za dvě hvězdičky, ale tu druhou bych dal za námět jenž je obšlehnutý, takže je to za jednu. Britská verze chutnala jako lahodné kvalitní víno, americký paskvil je spíše jako tři dny zvětralé, zteplalé pivo. ()

Galerie (1 263)

Zajímavosti (18)

  • Sherlock (Jonny Lee Miller) ať je v jakémkoli psychickém rozpoložení, vždy zůstává gentlemanem (otevírá a zavírá dámě dveře, pomáha s kabátem, s usazením u stolu, nosí dámě snídani do postele , vybírá garderobu atd.), nutno však dodat, že některé činnosti dělá jen proto, aby ostatní popohnal, aby nebyl zdržován. (ben666)
  • V 10. díle 1. série hraje Holmes (Jonny Lee Miller) na místě činu na klavír bez latexových rukavic. Jakmile přestane hrát a ukáže do místnosti, má rukavice nasazené. (soarka)
  • Postava Dr. Joan Watson (Lucy Liu) nosí v seriálu hodinky Jaeger LeCoultre Reverso. (Roland Sands)

Související novinky

Pokračování Shazama našlo záporačku

Pokračování Shazama našlo záporačku

13.04.2021

Herečka Lucy Liu (Kill Bill, Kung Fu Panda) hlásí návrat do první ligy, objeví se totiž jako záporačka v pokračování komiksového blockbusteru Shazam! Fury of the Gods od studia Warner Bros. Liu… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama