Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý český film, který se sice tváří jako sci-fi a je sci-fi, ale nesmíte očekávat nějakou trikovou podívanou. O tomhle snímek skutečně není a vše je podáno v podstatě jen prostřednictvím dialogů. Film mě ale rozhodně nenudil a celkové pojetí, které je takové příjemně zvláštní, mě bavilo a dovedlo až do konce. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

,,Stačí jen kapička vody navíc a Bororo pak už ne život, Bororo pak nic..." Nebýt těch zápaďáckých zlých agentů, oné pověstné přebytečné "kapičky vody", považoval bych tuhle československou sci-fi za téměř dokonalou. Parádní je už samotný nápad využít reálné postavy cestovatele Alberta Vojtěcha Friče a jeho výzkumných cest do krajů jihoamerických Indiánů. I při minimalistických tricích a nemožnosti točit v zahraničí dýchá z filmu jistá exotičnost (viz i dialogy v různých cizích jazycích). Téměř exotická krása pak sálá z Božidary Turzonovové v roli mimozemské ženy Ori. A vrcholem všeho je téměř nadzemská ústřední melodie Petra Hapky. Škoda jen té přebytečné "kapičky vody" ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ale proc ne dneska uz to vyzniva trochu jako nechtena parodie ale ocenuji tenhle solidni pokus o ceskou sci-fi cokoliv trochu vybocujiciho z predem danych zanru v tehdejsi tvorbe je treba ocenit napad neni spatnej trochu politiky do toho pravda nasrali ale na to ze film vznikl v dobach tuhe normalizace to jeste neni tak hrozny protoze zatim co do nekterych zanru to patri a ja v nich tu propagandu vylozene vyhledavam tak sci-fi film by mel byt urcite nezaujaty a predevsim pobavit a to se tomuto filmu vicemene dari a ta hudba je luxusni to kazdopadne souhlasim takze vesmes celkem spokojenost ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Stále nejsem přesvědčený o spojeni Československo a sci-fi. Má to sice zajímavý styl vypravování a oceňuju, že se natočilo v té době i něco jiného jak pohádka a hořká komedie, ale u mě bohužel téměř bez výsledku. Ona je vlastně už jen představa Krampola či Brodského ve vážném filmu o mimozemšťanech poněkud vtipná. 50% ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem na film koukal pootevřenými dveřmi na černobílé televizi, rodiče mi to nedovolili a dodnes si pamatuji hudbu z filmu, Orianu a Seturiho. V dnešní době, kdy se sci-fi neobejde bez počítačových efektů, dovedli naši tvůrci natočit film i bez přehnaných triků. Nápad výborný, výtažek z rostliny, která hubí bakterie nemocí a nikdo neví, kde rostlinu a kmen Bororů, který ji vynalezl, hledat. Chamtivost západních agentů po tomto všeléku, aniž by znali jeho účinky, by se přes kopírák dala aplikovat i v dnešní době kapitalismu. To by to sypalo a oškubali bychom všechny. Jen je škoda, že tvůrci nedopracovali závěr, který je víceméně bez vysvětlení náhle ukončen. Určitě slouží za shlédnutí, alespoň jako film pro pamětníky. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Úbohosť dostupných trikov si tvorcovia uvedomovali a režisér Otakar Fuka hovoril, že sa pristátia lietajúceho taniera zámerne bránil pre prípad nechceného komického efektu. (Raccoon.city)
  • Ori-Ana (Božidara Turzonovová) je otrávena ve vlaku, přičemž má zrzavé vlasy. V následujícím záběru leží v nemocnici a má bílou paruku. Není pravděpodobné, že by měla čas a náladu měnit svůj účes poté, co byla otrávena. (pjotri)
  • Vo filme sa veľa cestovalo, ale štáb nevytiahol päty z rodnej krajiny, cudzinu vykúzlil zábermi z archívu, ktoré zaplietol pomedzi nakrútený materiál. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno