Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný pocit, vyvoláváný tímto velmi průměrným filmem, je v mnoha ohledech dán kontrastem atraktivního námětu a jeho šedého, bezvýrazného scénáristického zvládnutí. Zdá se, že film nepřekonává hranice doby svého vzniku a že čas, který uplynul od jeho vzniku, jen zvýrazňuje jeho zřetelné slabiny. Poměrně atraktivní herecké obsazení působí díky tomu samoúčelně a zmarněně. Jako obal, který marně sobě i jiným předstírá vábivý a kvalitní obsah. Slibné, zdánlivě snadno zvládnutelné potenciality tak zůstaly ztracenou příležitostí. Škoda. ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle typický případ filmu jehož název slýcháváte dlouhá léta z různých stran, ale nějak se k němu nemůžete dostat. Proto od něj hodně očekáváte, a když ho konečně zhlédnete - jste zklamáni. Prostě mi tam něco chybělo, není to špatný námět, ale jeho zpracování bylo velmi povrchní a nedotažené. Myslím, že se s tím dalo udělat víc. Dvě hvězdy za námět a herecké výkony. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdysi mě tenhle film obrovsky zaujal, ale když jsem jej pak viděl po letech, už to nějak nebylo ono. Má to stále dobrou atmosféru, ale v dnešní době, kdy kdejaké béčko přetéká úžasnými nebo alespoň velmi dobrými triky, mi tohle připadalo trochu nedodělané. Ale ještě stále to na někoho může působit silněji než na mě (viz hodnocení některých kolegů). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Akce Bororo; sci-fi, krimi a romantika v jednom balení. A z těchto 3 zmiňovaných žánrů vyloženě selhává pouze ten kriminální; na domnělou, ale hlavně skutečnou špionáž je totiž navázaný i ideologický podtext, se všemi těmi západními agenty, narážkami na atomové pumy, protestující pracující v Jižní Americe atd. Na druhou stranu je fajn slyšet v československém filmu krom mateřštiny také angličtinu, portugalštinu, francouzštinu, němčinu či španělštinu (a i exotičtější exteriéry jsou osvěžující). Ale vůbec nejlíp se poslouchá výborná Hapkova hudba, která dodává filmu tu správnou atmosféru. A věřím, že film i přes tu určitou naivitu nějakého toho sci-fi fanouška potěší. Celkově (i s přihlédnutím k nezvládnutému konci) slušný průměr. „Za to u vás je všechno dokonalé. Žádné spory nejsou, majetek nemáte.“ – „Majetek? Ale ten přece obtěžuje. Člověk potřebuje volnost, a dokud bude lpět na majetku, nikdy ji nebude mít.“ ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ano, po těch letech to dnes působí velmi naivně a neuměle. Téměř čtyřicet let na stáří technického provedení jistě nechá svou stopu. Ale!, ... já to viděl již v sedmdesátých letech v TV a místo ohromení jsem prožíval trapné chvíle nad tou ubohostí. Byl jsem mladý a tedy spíše bych měl takové téma přijmout než cokoliv jiného z naší tehdejší výchovné soc. filmové tvorby. Nepřijal jsem. Divte se nebo ne, už v té době zaslepeného socializmu mi to připadalo neprofesionální a laciné. Natožpak dnes, kdy můžu srovnávat se zahraniční tvorbou. Prostě se mi to tenkrát nelíbilo a proto ani dnes " v letech" nebudu hledat vůli ke shlédnutí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Fričova vila se ve filmu nachází na adrese Pod vyhlídkou 5, Praha-Střešovice. Skutečná Fričova vila, pojmenovaná Božínka, se nacházela na adrese U Malvazinky 148/18 na Smíchově. I přes četné snahy se nepodařilo vilu památkově ochránit a v roce 2005 byla zbourána. (sator)
  • Film je natočen na motivy rukopisu románu Miroslava Hanuše „Expedice Élauné“, vydaného knižně v roce 1985. (Hans.)

Reklama

Reklama