Reklama

Reklama

Eso es

  • Francie L'As des as (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Jo Cavalier je trenérem francouzského boxerského týmu, který cestuje na olympiádu do Berlína v době, kdy se nad Evropou stahují křídla fašistické orlice, v roce 1936. Za první světové války byl Jo jedním z nejúspěšnějších válečných pilotů a nyní se nehodlá bát ani nacistů ani samotného Hitlera. Hned první den v Berlíně se dostane do smrtelného konfliktu se strážci nového režimu... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (218)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Připomínka nedávno zesnulého Bébela.  Válečná komedie, jeden by řekl, že se jedná vlastně o oxymóron, ale ve francouzské kinematografii se v tomto prapodivném žánru vylíhla docela slušná řádka dobrých ale i špatných filmů. Eso es pak samosebou patří do té první kategorie a nejen díky jak jinak než vynikajícímu  Belmondovi, jenž tu odvádí svůj klasický standard usměvavého svůdníka a pro ránu si nechodí daleko. Eso es  ale staví zejména na povedeném zesměšňování nacistického režimu a osobnosti samotného Vůdce, tady je dobré zmínit skvělého  Güntera Meisnera a rovnou v dvojroli Hitlera a jeho sestry Angely.  Po komediální stránce či co do filmové estetiky, čti výpravy, není Esu co vytknout. Osobně mi trochu ale lezla krkem jen postava malého nevinného Simona Rosenbauma. Takové to klasické nepříliš nadané děcko s "loztomilým" kukučem, které tu odříká naučenou repliku, onde stojí tam, kde mu řekli, že stát má. Vím, že najít dobrého dětského herce není žádná legrace, ale jsa vychováván na filmech Tomáše Holého, nemohu jinak. Čtyři, Jean-Paule. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Belmondo má lepší komedie a lepší komedie natočili ve a Francii i o době nacistického Německa. Nicméně se dá i tak říct, že na Eso es se dá koukat a párkrát se i zasmějete. Třeba hlásiče o košer jídle v mnichovské restauraci v roce 1936. Jako oddechovka dobré. Jen ten dabing mi nějak neseděl - Belmondo má být buď Tříska nebo Krampol, jinak to není ono. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Čistokrvný francúzsky protagonista: Georges "Jo" Cavalier, musel byť rozhodne odvážny »kavalier«, keď povedzme, že zrovna uprednostnil záchranu nemeckej židovskej rodiny na čele s 10-ročným Simonom Rosenblumom, namiesto toho, aby sa priamo zúčastnil ako tréner francúzskeho boxerského tímu na letných olympijských hrách v roku 1936 v Berlíne, kde samozrejme nesmel chýbať ani sám Führer ako ústredný predstaviteľ Nemeckej ríše. A mimochodom; Bébel v spolupráci s režisérom G. Ouryom, sa o tom rozhodli vytvoriť i akýsi komediálne, a k tomu i s dobovým podtextom ladený titul s miestami až dramatickejšou líniou udalostí, v ktorom by v podstate hlavný prim predstavovalo predovšetkým to, že by s vysokou účinnosťou zosmiešnili nielen samého Adolfa [S]hitlera, ale zároveň aj nacistické obdobie ako celok, čo občasne vytváralo trochu drsnejší charakter «čierneho humoru»; skrátka, vtedy divákovi sprístupnili tak s-a-t-i-r-i-c-k-y nadštandardne skomponovanú vec, nad ktorou by doslova jasali odporcovia tohto odporného systému, ale nad čím som už tak mimoriadne nejasal - bol najmä scenáristický kredit, ktorému častokrát prechádzali aj také absurdnejšie podané veci, nad ktorými normálne koľkokrát ostával rozum stáť, alebo ako som už medzičasom tiež spomínal, tak z priameho uhla pohľadu J-P Belmonda, ako ústredného predstaviteľa, ktorému najviac išlo azda iba o to, ako sa vlastne tomuto režimu majstrovsky vysmiať rovno až do ksichtu, ale zase tam hneď nenahádzať úplne všetkých predstaviteľov do jedného vreca, viď postava v podobe Günthera von Beckmana, s ktorým hlavná postava absolvovala úvodné [letecké] zábery už počas I. svetovej vojny! Síce scenár môžem právom považovať za »nedopečený«, no ostatné [príkladne technické] zložky boli až natoľko vskutku naprosto zaujímavými, že mu to tentoraz i s veľkou radosťou prepáčim; vloženie archívnych, čiernobielych záberov z olympiády '36, s ktorými sa prekrývali tie filmové... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

První film, kde jsem slyšel Belmondův originální hlas. Lidičky, já si chvíli myslel, že mám snad vlčí mlhu. Jeho hlas je úplně něco jinýho, než Krampolův nebo Moravcův nebo Třískův, kterými ho u nás zásobují. Mnohem jemnější a občas bych až řekl zženštilej (což ale může být způsobený srovnáním s drsnými českými dabingy). K filmu: Neznám komedii, kde by si z Hitlera jmenovitě dělali takovou prdel jako tady (snad kromě Zítra vstanu a opařím se čajem - odkaz zde) a kde by se jim ta sranda tak dařila. Například scéna v knihkupectví je nezapomenutelná. Málem jsem pukl smíchy. ZOLLA! VERBOTTEN! KANT! VERBOTTEN! HITLER! VERBOTTEN! NEIN! ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Rodinná komedie a la Belmondo. Je to milé, je to vtipné, je to hřejivě lidské a má to příjemnou pohodovou atmosféru. Film, který si divák doslova užije. Role Jo Cavaliera je Belmondovi šitá na tělo. A Hitlerova sestra Angela je třešnička na dortu. Gérard Oury uměl napsat a natočit výborné komedie. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (19)

  • V německé verzi mluví Hitler (Günter Meisner) před svými generály v Obersalzbergu o mycím prostředku jménem Akropatz („Pánové, jen Akropatz dělá hrnec opravdu čistým!“). Ve francouzské verzi mluví o svých plánech ohledně invaze. Ve druhé scéně říká, že mu někdo poslal punčocháče: „... a já nesnáším punčocháče!“ V původní verzi Hitler požaduje „více životního prostoru pro rostoucí německou rasu“. (Kubaaa97)
  • Rozpočet filmu činil 40 milionů franků. (classic)
  • Adolf Hitler měl skutečně sestru Angelu, byť nevlastní. Jeho otec ji měl se svou druhou manželkou, zatímco Adolf a jeho pět vlastních sourozenců pocházelo z otcova třetího manželství. Hitler s Angelou vyrůstal a jako o jediné ze svých sourozenců se o ní zmínil v díle Mein Kampf. (pawleta)

Reklama

Reklama