Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu se znovu setkáváme s hajným Strakou, který moudře zasvěcuje svého vnuka Vaška do tajů a zákonů přírody. Vašek si znovu užívá prázdnin v dědově hájence. Klid lesa však narušuje neustálé přelétávání helikoptéry, která pomáhá dopravovat materiál na stavbu rekreačního střediska. Ničí stromy a plaší zvěř. Dědu však trápí i to, že má dělat průvodce při lovu muflona generálnímu řediteli. Avšak vždy, když vyjdou na lov, stádo je něčím vyplašeno. Děda zjistí, že to byl Vašek, kdo poplašným signálem stádo varoval. Ale díky Vaškovi dojde ke smíru mezi ředitelem a dědou. Také jeho otec se po dlouhých letech usmíří s dědou, svým otcem… (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

honz 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl lyrické trilogie ze šumavské přírody je podle mě nejzdařilejší. Je bohatší tematicky. Kromě ekologické problematiky nastiňuje i "situaci rodinného krbu" hajného Straky, který vnukovi osvětlí význam onoho trnkového keře, a poznáme tak i Straku "prostředního". Co se týče herců, stojí za povšimnutí Václav Sloup - zde si zahrál roli kladné (sympatické) postavy, což v jeho herecké filmografii není časté. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Třetí část "šumavské" trilogie se sice pokusila o vážnější téma, Tomáš Holý je stále tutovka, a tady dokonce z dětské roztomilosti pomalu přechází k opravdovému hraní, ale jako by tomu občas scházelo to správné kouzlo. Naštěstí je tu i několik povedených momentů, neméně tolik zábavných a tam kde to zakolísá, poskytnou oporu dobré herecké výkony. ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Poslední díl je asi přece jen nejslabší, chybí zde výraznější dějová zápletka. Ale i tak je to pořád pěkná podívaná. Pokud bych měl děti, tak chci, aby se dívaly na podobné snímky, a ne na nějaké americké kreslené mozkožrouty. Rovněž dávám rozhodně přednost lekci ekologie od Tomáše Holého než od Gréty... ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Tento díl je nejkomunističtější z celé trilogie. Tudíž i nejdospělejší, protože se tu řeší složitější věci než pytlák. Ač se Véna k tomu snaží přistupovat dospěle, scénář z něho dělá retardovaného blbečka, který si myslí, že pana ředitele uplatí dvěma lahváči. Alespoň se snažili trilogii uzavřít nějakým happyendem, protože minulé díly vyzněly do ztracena. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Poslední díl se na nás tedy v 80’ letech dítky školou povinné zaměřil na zvýhodňování ekonomických přínosů socialistického hospodářství na úkor přírody, budiž vyrostli jsme v ekologickou generaci Zelených kteří vše dělali jen pro zelený lobing a ani nevěděli co to je…viz. ztroskotaná politička za Zelené Kateřina Jaque, a její “znalost” biomasy😃. K filmu: Vždy jsem nechápal proč je tu za hrdinu nepříjemný Hajný co nemá rád lidi a bydlí v polorozpadlé hájence co nechal postavit pro své hajné ještě kníže Felix Schwarzenberg v roce 1848. I tak je film koukatelný díky hezké kameře, krásné instrumentální hudbě pana Sluky a jednoduchému - nejslabšímu papalášskému dramatu. Jinak je to nejslabší díl co nabízí měšťandu Brejchovou co na to šlape v socialistickěm sporťáku Erku a konečně vyříkání si to otce se synem ministerským ůředníkem frajerským Ladislavem Frejem. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Hájovna je ve skutečnosti Klostermannův dům a nachází se v Srní. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Tomáš Holý (Vašek) se nemusel učit nazpamět texty, stačilo, když věděl, co tam má zhruba být. (cariada)

Reklama

Reklama