Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Lupes 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě podmanivá věc. Holého a Valachův herecký koncert, silný hudební motiv, režijní vedení, minimum střihu a panoramatická kamera... Navíc i "ukryté" vztahové drama mezi postavami, ze kterých se jedna na plátně vůbec neobjeví! :) S dětmi i bez dětí se na to dá koukat i dnes, byť se ta doba nikdy nevrátí. A na místě hájovny je už určitě vyvoněná chalupa, kde už se nežije, ale machruje. ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Klasika českého filmu, kde se snoubí poetika přírody se sondou do rodinných vztahů (nevrlý otec neodpustil synovi, že se nestal hajným a najednou má vnuka na hlídání), kdy vše podtrhuje skvěle hrající Tomáš Holý (toho si opravdu zamiluje každý, i takový mrzoutský hajný) a menší drama kolem záchrany psa. ()

Reklama

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

opat nieco prijemneho viazuceho sa na brigadu v Prahe. /po narocnom dni sme to vecer sledovali/ mily film. Ak ho budu sledovat mladsie deti, mozno uvidia ake krasne su hory kolem nas a zistia, ze existuje aj nieco zajimavejsieho ako pocitacove hry. pre mna ako trochu starsie dieta trosku roztahane :) ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

První díl příjemné oddychové trilogie pro děti i dospělé ze Šumavy. Většina filmu je o seznamování se starého bručouna Gustáva Valacha v roli opuštěného myslivce se svým neposlušným vnukem Tomášem Holým. Vrcholem celého filmu je ovšem nezapomenutelné zachraňování jezevčíka. [11519. hodnocení, 134. komentář, 65%] ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl mít dědu a trávit prázdniny v tak krásném prostředí? Je to taková milá klasika. Tomáš Holý byl skvělý herec a jeho filmy jsou skvělé. Jsou to rodinné klasiky, u kterých si oddychnete a na chvíli zapomenete na všední starosti. Žádné akčňárna, střílečka, psychologická dramata ani přesládlé vztahové zamotance. Jsou to filmy, které pohladí duši. Tomáš Holý se svou dětskou naivitou, se kterou se zajímá o přírodu, vždy oslní. Hajný, který pod drsnou slupkou skrývá duši milého a trpělivého dědy, jež se nakonec s Vénou sblíží a je rád, že má vnuka, kterému může předat své zkušenosti a zájem o přírodu. V době, kdy nebyl internet, tablety a v televizi nic nebylo, nemohla zůstat krásná příroda okolo opomenuta. Šťastné to dítě. A já Vénovi nejen v dětství, ale i v pubertě, záviděl. Film, který si vždycky rád pustím. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Gustav Valach a Jana Brejchová si spolu zahráli již v roce 1967 ve filmu Noc nevěsty (1967). (M.B)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, polesí Vimperku a v Dobrej vode. (dyfur)

Reklama

Reklama