Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ivan Trojan v černé komedii o jednom neobyčejném dni obyčejného normalizačního úředníka, který v opilosti podepsal Chartu 77, a díky tomu se stal hrdinou proti své vůli... Píše se rok 1980. Richard v opilosti a spíše omylem podepsal Chartu 77 a od té doby se mu problémy a smůla doslova lepí na paty. A dnešek je vrcholem všeho! Odpoledne ho čeká návštěva u zubaře a trhání osmiček, což je něco, čeho se upřímně děsí. Než na to ale dojde, prožije celou řadu mnohem větších katastrof, proti kterým je trhání zubů učiněná legrace. Uzávěrka v práci, vdavekchtivá kolegyně, která prostě nepochopila, že šlo jen o flirt, šéfovo ultimátum ohledně odvolání podpisu Charty, doma prasklá stoupačka skrývající starou zrezivělou pistoli, nečekané otcovství patnáctiletého syna, které má vzít na sebe, a k tomu všemu všudypřítomný stín estébáka, který na něj byl nasazen. Prostě den blbec se vším všudy, kvůli kterému může buď přijít naprosto o vše, nebo díky kterému může konečně najít sám sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

paascha 

všechny recenze uživatele

Taková to byla krásná doba...já byl malej usmrkanec, jezdil jsem na kole Pionýr (pamětníci pamatují), na bobech nebo jen tak na prdeli, četl Ábíčko a vystřihoval si ze Světa motorů obrázky formulí. Jak říkám, idylka. Koho by napadlo, že v té době pár statečných hochů plánovalo konec světa a jeden vůl se k tomu náhodou připletl? Skoro dojatě jsem zamáčkl melancholickou slzu a zavzpomínal si spolu s kámošem - fízlem na dobu, kdy nejezdila auta, nejezdilo skoro nic, na pultech obchodů bylo příjemné prázdno a rákosníci ještě zabíjeli američany v džungli. Jinak je to sračka ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Trefa do černého! Chytře vystavěný příběh, který má nějaký "message", fungující drama, chytré a vtipné dialogy a výborné herecké výkony - obzvlášť se mi líbili Ivan Trojan, který z Richarda udělal zajímavou a vícerozměrnou postavu, a Zuzana Stivínová coby jejich manželka. Jejich vztah je jedním z nějlépe podaných v moderních českých filmech. Ale hvězdou je tu režisér Jiří Strach. Je prostě skvělý jak ve vedení herců, ve vedení příběhu, tak ve vizuální stránce. Jeho režie je sebevědomá a precizní a já nechápu, proč jeho filmy nevidíme častěji v kinech! ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dobra retro TV komedie. Mne to teda bavilo, i ta atmosfera mi prisla takova, jak si ji jako decko z ty doby pamatuju. //// update 2022: Tak jsem to viděl znova a je zajímavý, že jsem si ani nepamatoval, že bych to kdy už viděl. Možná bych šel na 3*, protože vyloženě vtipných scén tu zas až tolik není, ale atmosféra tedy rozhodně sedí. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době pořádná česká komedie s hrdinou sympaťákem, který krom, inkriminované opilecké příhody, má zkrátka nešťastný celý den, a každou situaci smolnou a zapeklitou. Chvílemi, v určitých situacích mi Ivan Trojan přišel jako Pierre Richard. I když ve vzduchu visí nádech dramatična, o čemž vypovídá i popis děje, pan Strach, zkrátka nedopustil toho, abychom se dočkali nějakých hořkých konců, dramatických linek, či jiných katastrof. Zkrátka úsměv vydrží od začátku až do konce. A to je přesně to, čeho je v novodobé české filmařské company nedostatek. Ty čtyři hvězdice dávám pouze za zbytečně nedořešené situace, které by mohly filmu pomoci, jak v délce, tak i k větší spokojenosti. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

V tomto případě se spolupráce dua Strach+Epstein povedla. Strach to geniálně natočil. Ten socialismus z toho přímo dýchá. Ty šedé ulice a hnusné kanceláře jsou vykresleny přímo puntíčkářsky. Epsteinův scénář je velmi svižný a zábavný. Film uteče skutečně jako nic. Líbilo se mi i to závěrečné hořké vyznění. Prostě, parádní jednohubka, po které si budu ještě dlouho pamatovat, že moudrý chlap se nežení.:D ()

Galerie (71)

Zajímavosti (30)

  • „Natočili jsme víc než dobrý film. Málokdy se totiž stane, že režisér může díky skvělému scénáři a s pomocí celého týmu naplnit z tolika procent svou představu. Kompromisy, které bych musel dělat, téměř nebyly. Je to film bez kompromisů. I proto se rád vracím do Brna. Filmové řemeslo a oddaná touha po výsledku jsou zde velmi živé,“ řekl režisér Jiří Strach. (SONY_)
  • Film byl z původního data premiéry 16. 11. 2014, symbolicky den před výročím 17. listopadu, přesunut na 14. prosinec 2014. Důvodem bylo fotbalové utkání Česko-Island, které by z pohledu ČT sebralo výjimečnému filmu diváky. (Zdroj: totalfilm.cz) (TotalFilm.cz)
  • Údiv zúčastněných nad walkmanem byl vcelku oprávněný, první český přístroj se objevil v Československu až za 4 roky, tedy v roce 1984. (sator)

Související novinky

Finále Plzeň nově udělí Zlaté ledňáčky

Finále Plzeň nově udělí Zlaté ledňáčky

21.04.2014

Světové "neformanovské" filmy kameramana Miroslava Ondříčka, téměř kompletní domácí hraná i dokumentární tvorba za poslední rok za účasti tvůrců a poprvé i výběr nových slovenských filmů, to… (více)

Reklama

Reklama