Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 1
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 306)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by nepůsobil divně tak před deseti lety. Ale hádám, že Clintovi už na nějaké té dekádě nesejde. Sejít mu už mohlo na tom šíleně špatném střihu, který film ve všech ohledech znepřehledňuje (a nechoďte na mě se záměry). Každopádně produkt starého republikána bez smyslu pro nadhled jak ze škatulky. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Som prekvapený s toho, že Eastwood sa viac sústredil na akciu ako na drámu, aj keď je to v závere trochu škoda, pretože Eastwood už par krát ukázal, že drámy vie (Million Dollar Baby) a závery filmov tiež (Gran Torino). Keby som bol Američan tak by ma to asi viac bavilo, pretože aj keď sa tu v pravej ruke drží zbraň, v tej druhej sa zas máva vysoko americkou vlajkou. Škoda, každopádne slušný akčný film, ktorý poháňa dopredu hlavne akcia a svižný strih filmu. 89% - 4* ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film je rozdělen na dvě části. Jedna se odehrává v Iráku a druhá v domovině. Když pominu skutečnost, že Bradley Cooper hraje svojí roli naprosto precizně, tak musím dodat, že všecko ostatní je tu naprosto špatně. V Iráku se toho totiž děje hrozně málo. Pár zásadních scén tu je, ale to k dobrému filmu rozhodně nestačí. Třeba ta první scéna. Ta je přímo mistrovská. Jenže v tom nejnapínavějším se všechno protne a najednou to Clint sestřihne s minulostí a životem ve Státech. Celé napětí v ten moment klesne a mně nezbývá, než sledovat, proč vlastně Chris do toho Iráku odjel. Po delší době to začne mít spád a mně najednou dojde, že tenhle film nemá vůbec žádné emoce. Chris je v Americe, pak v Iráku, následně se vrátí do Ameriky a opět zase skončí v Iráku. Emoce vlastně žádný než nějaký. To Hurt Locker zvládal naprosto s přehledem. Tady mám problém každou další scénu vůbec dokoukat. No....byl jsem zklamaný. Čekal jsem, že Americký Sniper bude něco v duchu dnešních pseudo válečných filmů jako jsou právě Hurt Locker nebo Mariňák, ale ve své podstatě jsem dostal naprosto rutinní záležitost, která nezaujme příběhem ani prostředím. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. American Sniper je rozhodně hodně dobrý film, ve kterém exceluje Bradley Cooper, nicméně budu potřebovat ještě (minimálně) jednu projekci, abych si srovnal myšlenky, protože mi přišlo, že tenhle film zas ničím takovým nevybočuje z řady a především z hodně impozantní filmografie Clinta Eastwooda. Zatím tady nechám hodně silných 80 % a uvidíme, jak na mě zapůsobí druhá projekce. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

"Tak nám nepřítel zase zaklekl před branami," řekla posluhovačka panu Cooperovi, který opustiv před léty vojenskou službu, když byl definitivně prohlášen vojenskou lékařskou komisí za blba, živil se prodejem psů, ošklivých nečistokrevných oblud, kterým padělal rodokmeny. "Před kerými, paní Millerová?" otázal se Cooper, nepřestávaje si masírovat kolena. "Prásklo to ve Fallúdže, milostpane, z odstřelovačky, vědí." Cooper znovu rychle prolistoval scénářem. "To vědí, že s odtřelovačkou nejsou žádný hračky. A ve Fallúdže, to je v Iráku, paní Millerová. To udělali asi Talibánci. My holt jsme jim tu Bosnu a Hercegovinu neměli brát." - - - Nakonec byl z toho pěkný film, kde úplně na závěr zaznělo: "Ježišmarjá, co blázníte, vždyť jsou tady lidi." Ovšem jen mezi řádky. A tím nemyslím řádky ředkviček. PS: Ta pointa, kterou nechci spoilovat, ta se vážně povedla. Dobrý nápad. ;-) Líbilo, ale pade na pade. Něco ano, něco ne. Tři hvězdy a pruhy a malé bezvýznamné plus za výron pana Coopera do paní Millerové. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (58)

  • Chris Kyle (Bradley Cooper) nosí ve filmu nejdříve čepici s nápisem Charlie a později se znakem, který se podobá logu automobilky Cadillac. Je to odkaz na jméno jeho čety: nejdříve se jmenovala "Charlie", později "Cadillac". (method1)
  • Natáčelo se v Maroku a v Kalifornii na nejmodernější kamery Blackmagic. Jedna z vrcholných bojových scén filmu byla natočena v pouštním městě El Centro, vzdáleném asi sto mil východně od San Diega ve vyprahlém Imperial Valley. Tým, který měl na starosti výpravu, tady přeměnil starý závod na zpracování mléka v opuštěnou továrnu na zpracování datlí, ve které Chrise (Bradley Cooper) a jeho tým ohrožují dva neúnavní nepřátelé. (ČSFD)

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno