Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan

Recenze (289)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na nový český krimiseriál, ale zatím budu zdrženlivá. Snaha napodobit zahraniční vzory se všemi těmi mentalisty, spiritisty, senzibily, jasnovidci, věštci a vykladači snů s nějakou tou závěrečnou akční honičkou je evidentní, ale neodpovídá to české realitě a působí krajně nevěrohodně. Čemu uvěřím v zahraničním seriálu, že se to mohlo stát, protože tamější poměry neznám, to v českých reáliích odporuje zdravému rozumu. Pokud by místo astroložky požádali o charakteristiku vrahovy osobnosti psychologa, bylo by to snad akceptovatelné, ale astrologické vsuvky shazují jinak docela zajímavý příběh mezi silně nepravděpodobné. Trojan je dobrý, tak uvidíme. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Koukám, že to všichni pěkně natíráte - ale mně se v televizi už dlouho nic tak nelíbilo. Každé pondělí si na to vyhrazuji čas a nikdo z rodiny na mě po tu hodinku a půl nesmí mluvit - což se mi naposledy u televize stalo u Bronu/Mostu. A jestli se ke mně nikdo dlouho nepřidá, dám Vraždám na truc hvězd pět! :) ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné je, že seriál, kde zazní věta:"Někde tu musí být ještě jeden lev!" není o safari. Krom Ivana Trojana je plusem příjemně civilní projev Marka Němce a pak to, že Hana Vagnerová dostala konečně roli, kde zmateně necupitá a neječí. Předposlední díl její postavu zklidnil do míry snesitelné i pro druhou řadu seriálu, kdyby došlo na nejhorší a druhá řada byla. Ale iritující ženská postava v seriálu zřejmě být musí, tady ji hraje Adéla Petřeková, která má skutečně velmi hovězí hlas. Ošoupaný zjev Richarda Krajča také oku dvakrát nelahodí. Inu, někdy se člověk na něco dívá s pocitem podobným, jako když si odlupuje strupy z odřeného kolene. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle: Ivan kráječ a Rosťa garážník, soukromé očko. Vraždy v kruhu jsou zatím docela nepříjemným vystřízlivěním z potenciálu, co tahle česká kriminálka měla. Pár docela zajímavých postav kazí spousta zbytečností, úklonů k samolibé efektivnosti a celkově trochu zbytečné jednotvárnosti a přímočarosti. To co mohl být atmosferický seriál se tak zatím zdá jako průměrná kriminálka bez atmosféry nebo jakékoliv míry invence. A ne, několik záběrů na hodinu astrologie tomu vážně nepomůže. ()

insurgentes odpad!

všechny recenze uživatele

Co se kriminalistiky týká, o hovně. Toho je ale většina. Tak co mi pak na tom tak vadí? Asi ten rukopis pražské kavárny. To je ta partička, co bez ohledu na politickou příslušnost u nás pod záminkou tolerance, synchronizace s evropským právem, orientace na kulturní hodnoty západu atd. nepozorovaně chystá další totalitu jménem Nový světový řád. A mimo jiné už bezezbytku a definitivně ovládla českou televizi. Detektiv, co jezdí k případům na kole? Aby se ovce identifikovaly s kladným hrdinou (pro jehož roli byl bezskrupulózně exploitován Ivan Trojan) a taky začaly jezdit na kole, protože to je sluníčkové, zelené, evropské a in (a papalášům tím pádem zůstaly volné silnice). Gender agenda schovaná za roli odporné mužatky v podání Adély Petřekové. Všudypřítomný (až Hřebejkovsky - ten by se teda stydět nemusel) rozklad rodiny a křesťanských hodnot, na jejichž místě máme dát přednost spritualistice - různé kecy o "energiích" a astrologie zamontovaná do toho tak toporně, nesmyslně a povrchně, že to snad ani největší imbecil nezbaští. Pro mě mají tyhle výplody hodnotu filmů jako je Rudá záře nad Kladnem. Zbývá počkat ještě pár desítek let, než se to vyjeví i zbytku populace. ()

Galerie (273)

Zajímavosti (37)

  • Jenovéfa Boková v roli houslistky svůj houslový part nahrála sama. Absolvovala totiž Pražskou konzervatoř obor housle. Hrála v uskupení Comenius Quartet a v kapele Wunder Bar Band. (sator)
  • „Naši klienti mají kinderstube,“ zazní v díle. Slovo „kinderstube“ znamená dobrá výchova, zejména dobré způsoby nebo vzdělání. (sator)

Reklama

Reklama