Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer 4
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (97)

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prostě ani kočka ani pes. Po dokoukání tohoto seriálu mohu říct jedno, s Asimovovou Nadací se to srovnávat nemůže, je to nesrovnatelné. Tvůrci si pouze vypůjčili několik slov a několik názvů míst a jmen lidí a kolem toho vystavěli naprosto odlišný příběh, který se odvíjí zcela jinak, než předloha. Ani jako kvalitní sci-fi to bohužel moc nefunguje, zejména linka mimo Trantor který by měla být Afou a Omegou celé první řady. Za mě veliká slabota a zklamání, pouhých 35% a 2* ()

quelhar 

všechny recenze uživatele

(Po první sérii:) Nejsem militantní příznivec předlohy, ale četl jsem ji. Nevadí mi změna pohlaví hlavních postav ani vymyšlené milostné vztahy. Kdyby tyto okolnosti autoři pojali zajímavě, klidně by z toho mohl být velmi dobrý sci-fi seriál. Tady však vyletěly peníze komínem. Zajímavá vizuální stránka je doslova to jediné, co je na seriálu alespoň ucházející. Největším problémem seriálu jsou scénář, který doslova ze všech hlavních hrdinů dělá naprosto nezajímavé postavy, a herecké výkony, které těm špatně napsaným postavám nepropůjčí ani trochu charismatu (čestnou výjimku tvoří Jared Harris a Lee Pace, první z nich ale není hlavní postavou, což čtenáře předlohy nemůže překvapit). O další sérii fakt zájem nemám. Tento seriál by měl co nejdříve upadnout v zapomenutí. Třeba to za pár let zkusí někdo jiný nějak jinak. Na závěr: Pokud je na vašem seriálu daleko nejpoutavější úvodní znělka, je něco opravdu hodně špatně. ()

Reklama

Vanchovi 

všechny recenze uživatele

Chcel by som dať vyššie hodnotenie, ale zaspal som pri 6 z 10 častí, takže vyššie ísť nemôžem. Nie žeby to bolo vyložene zlé, nápad je celkom zaujímavý (knižnú predlohu nepoznám), ale to spracovanie je tak nudné, suché, bez emócií. Najzaujímavejší na tom celom je vizuál, ktorý je fakt super, perfektné zábery vesmíru a oblohy na rôznych planétach. ()

Hadati 

všechny recenze uživatele

S knižní předlohou toho moc společného nemá. Seriál si vypůjčil Asimovský vesmír, několik postav a nápad psychohistorie a stvoření Nadace. Proto si seriál více užije ten, kdo původní román nečetl. Ti, co znají Nadaci knižně, se musí smířit s tím, že z původního nápadu zbyly jen základy. Velmi musím pochválit vizuální stránku seriálu, které se nedá vůbec nic vytknout. Stejně tak herecké výkony, kde se mi osobně nejvíc líbil císař Kleon I. (Úsvit, Den i Soumrak). Horší už to bylo s hlavním příběhem, kdy už od počátku se princip psychohistorie začal značně odklánět. Principem psychohistorie totiž je, že nesleduje jednotlivce, ale velká společenská uskupení. Jenže už od začátku se klade důraz na budoucnost Nadace na jednotlivce. A to je popření hlavní myšlenky románu. Do dvou třetin seriálu se to dá ještě snést, ale v posledních dílech již logika padá dost na hubu. Je smutné, kolik seriálů si nedokáže smysluplnost udržet až do konce. Přesto se jedná o dobrý seriál, který bych nedoporučil pouze ortodoxním Asimovcům. ()

Eterninox 

všechny recenze uživatele

S Asimovovou předlohou to mnoho společného nemá, a většina "kladných" postav (snad až na Harrisova Seldona) mi přišla značně nesympatická a nezajímavá. Naštěstí to dost zachraňovaly mocenské hry tří císařů, v čele se skvěle obsazeným Lee Pacem, a také vypiplaný vizuál a speciální efekty. Na vysokorozpočtovou adaptaci jednoho z nejzásadnějších děl moderní sci-fi je to ale i tak značné zklamání. 65% ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • Scény na planetě Korell se natáčely v Praze. Scéna, kde sedí král Korellu na trůnu před nastoupenou skupinou vojáků, se natáčela v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy. (Kjube)
  • Španělsko-zimbabwská herečka Lou Llobel, ztvárňující v seriálu Gaal Dornick, se vyjádřila, že se příběh nemusí držet děje knihy: „Je důležité, aby reprezentoval svět, ve kterém žijeme dnes a svět, jak by mohl vypadat za tisíc let v budoucnosti.“ (Jirka_Šč)
  • Dcera autora předlohy, Robyn Asimov, zastává pozici výkonného producenta. (Martrix)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama