Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (258)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Snaží se to být hravým filmem o svérázné vesničce, do které přivane čerstvý vítr návrat světácké Kate Winslet, která ale chce vyřešit dávné trauma z minulosti. Je to taková ta kritika maloměstkých poměrů, kde pevně sevřená komunita přehlíží šíkanu neoblíbených jedinců .Trochu něco jako Čokoláda. Jenže to zoufale nefunguje. Fakt to nemá ani za mák napětí, dramatu či nedejbože vtipu. Je to obří křeč Troškovských rozměrů, která náhodou hezky vypadá a hrají v ní známí herci. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Tilly se vrací do rodného hnízda, odkud byla v dětství vyhozena. Šije, šije si šatičky, stará se o šílenou máti a budí všeobecný rozruch svým krejčovským uměním, svou extravagancí a neskrývanými antipatiemi ze všemu, co na tomhle vystrkově dýchá. Hlavně ale přede zlatou nit, kterou hodlá obtočit a utáhnout kolem krků těch, kdo jí ublížili. Kate Winslet je skvělá, příběh dobře vystavěný, dojde i na jeden dost dusný zvrat, ale film celkově působí jaksi zaprášeně a zatuchle. Asi jako šaty, které mnoho let ležely zapomenuté na dně starodávné almary. ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Naprostý žánrový mišmaš. Děj se tak neuvěřitelně rychle měnil, že jsem to ani nestačil sledovat a to byla velká slabina filmu. Každopádně jsem se alespoň docela pobavil, nad tím ujetým buranovem v čele s fetišistickým zástupcem zákona :-) Kate byla dokonalá a v tamním prostředí působila jako zjevení a to byl zase nesporný klad tohoto snímku. Ať ale chci sebevíc, tak výše než na průměr průměrovatý, to u mne nebude. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Kate mi zase jednou udělala radost., v takové „komediální“ roli jsem ji ještě neviděl. Zprvu mi do hlavní role nesedla - je příliš vysoká, příliš pohledná, elegantní a tím pádem nezapadající, lepší něž ostatní. Nakonec vše zvládla s grácií, takže jsem byl rád, že ji do role hlavní hrdinky obsadili. Námět dle Rosalie Ham slušně graduje a vy netušíte, jak to všechno dopadne. Závěr mi moc nesedl (nechci příliš prozrazovat), ale projednou proč ne, záverečné filmové tečky tohoto rázu dnes frčí, takže mnozí fanoušci novinku či změnu jistě přivítají. Samozřejmě všechno ostatní – postavy, děj, režie, soundtrack, do sebe zapadají a jsou na úrovni, takže dodávám, novinka Jocelyn Moorhouse se docela povedla. Na Švadlenu se klidně ještě někdy podívám, už kvůli Kate. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

...Winsletka namiesto toho aby si začala vyberať zlé filmové scenáre, ako tomu u hercov po veľkých a dlhoročných úspechoch často býva, si vyberá stále lepšie a lepšie (Divergenciu jej odpustíme). Postava príťažlivej krajčírky jej sadla ako ušitá na mieru (ha-ha). Dungatar je malé mestečko plné závistlivých, neprajných ľudí, ktorí si sami vytvárajú domnienky a je im jedno, že nemajú dôkaz. Z veľmi rozpačitej prvej polhodiny sa nakoniec vykľuje brilantná groteska - tak akurát vtipná, nečakane tragická a nebojí sa ani čierneho humoru. Hugo Weaving zrejme zahrá všetko, od tajného agenta až po utajovaného gaya...Ja sa mu vôbec nečudujem, nad mnohými modelmi ktoré WInsletka predviedla som slintala s ním. Úplne nerozumiem, čo všetkým vadilo na o 14 rokov mladšiemu Hemsworthovi...veď je to v dnešnej dobe moderné! Veľká škoda toho úvodu-neúvodu, pretože záver si pýtal piatu hviezdičku. Ešte si dovolím duchaplnú poznámku, bez tej by to nebolo ono - najtragickejšie na celom filme je, že veľa vlastností obyvateľov nebolo až tak zveličených, ako sa môže zdať... ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Film bol taký populárny v Austrálii, že v kinách sa premietal ešte štyri mesiace po premiére. (megajalec)
  • Pro scény v silu bylo použito 300 myší. (BMW12)
  • Keď je Tilly so seržantom Farratom pred čerpacím stojanom, je vidno nápis: galón za cent. Centami a dolármi sa platilo v Austrálii od roku 1966. (megajalec)

Reklama

Reklama